Ref: Asociaţia Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană

Actul Constitutiv al Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană a fost semnat astăzi de 40 de reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi de cultură.

„Faptul că suntem astăzi împreună denotă cât de mult era aşteptat un astfel de eveniment. Este un prim pas într-un drum extrem de lung şi avem nevoie de toţi cei care doresc să adere la această idee. În statutul nostru nu există expresia de „membru fondator”, tocmai pentru a sublinia deschiderea noastră”, a precizat primarul Sorin Apostu la începutul evenimentului.

Asociaţia va avea 8 comisii sectoriale, formate din grupuri de specialişti pe următoarele domenii de activitate:

  1. Educaţie şi Cercetare;
  2. Patrimoniu;
  3. Arte vizuale, design, cultură digitală;
  4. Artele spectacolului (teatru, operă, dans);
  5. Muzică;
  6. Arte literare şi publicistică;
  7. Arhitectură si intervenţie în spaţiul public;
  8. Diversitate culturală.

De asemenea, s-a propus înfiinţarea a 6 grupuri de lucru pe domeniile Planificare Strategică, Comunicare, Secretariat, Relaţii europene, Atragere resurse, Investiţii şi infrastructură.

Până la data de 10 septembrie 2010, membrii asociaţiei au fost invitaţi să confirme participarea la una dintre comisii, urmând ca până în luna decembrie 2010 să se realizeze o cartografiere a sectoarelor, o analiză SWOT şi să se contureze o viziune pentru perioada 2011-2020.

Consiliul Director al Asociaţiei este alcătuit din: Apostu Sorin, Alin Tise, Badea Radu, Leanca Ioan, Munteanu Radu, Poantă Irina, Puşcaş Vasile, Rotta Răzvan, Stamatian Florin, Szakats Istvan, Vitoc Ionel.

Statutul, forma şi modul în care va funcţiona noua asociaţie au fost realizate după mai multe discuţii cu partenerii din grupul de iniţiativă – Cluburile Lions şi Rotary, Asociaţia Carpatica şi reprezentanţii universităţilor.

Conform Statutului, Asociaţia are un scop profund cultural şi instructiv-educativ pentru asigurarea manifestării „Cluj-Napoca 2020 – Capitala Culturală Europeană”. În acest sens, Asociaţia va pregăti dosarul de candidatură şi va face toate diligenţele pentru atingerea acestui obiectiv. Ea va pregăti programul manifestării, va planifica evenimentele, urmând să pună în practică toate măsurile necesare pentru derularea acesteia, asigurând totodată colectarea de fonduri necesare pentru organizarea, realizarea şi promovarea acesteia. Asociaţia va activa şi după anul 2020 pentru sprijinirea şi dezvoltarea activităţilor culturale în folosul comunităţii.

„Noi toţi trebuie să înţelegem că participarea la competiţia deschisă prin acest program al Capitalei Culturale Europene nu este un joc de imagine, ci o ocazie de a regândi strategia municipiului pe următorii 10 ani, înţelegând cultura ca o resursă de dezvoltare durabilă”, a subliniat primarul Sorin Apostu la finalului întâlnirii.

Asociaţia este deschisă pentru toţi cei care doresc să sprijine ideea de a face din municpiul Cluj-Napoca o Capitală Culturală Europeană în 2020.