Centrul Clujului transformat în expoziţie de artă contemporană

În acest an, Cluj-Napoca va fi locul implementării unui proiect unic în România. Alături de Fundaţia Alt Art, deja un partener al primăriei într-o serie de proiecte importante pentru comunitate, Primăria lansează proiectul „Oraşul Vizibil. Artă în spaţiul public”.

Pornind de la o obligaţie stabilită prin HCL 505/2009 la nivelul municipiului, prin care proprietarii de spaţii comerciale au obligaţia de a le întreţine pe perioada în care sunt neocupate în aşa fel încât să nu arate părăsite şi să altereze aspectul general al zonei în care sunt situate, propunerea a acceptat propunerea fundaţiei Alt Art de a oferi o alternativă la soluţia iniţial recomandată, respectiv de a apela la imagini cu Clujul vechi. În acest fel s-a născut acest proiect, o şansă de afirmare pentru artiştii contemporani, care vor putea să îşi expună opera în spaţiul public, pe un suport inedit, cel al unei vitrine de magazin.

„Dat fiind amplasamentul, spaţiul public dorim să fie mesaje necontroversate, care să nu incomodeze o anumită categorie de cetăţeni sau alta. Va fi un experiment interesant. Artiştii sunt invitaţi să propună lucrări de artă care vor fi expuse pe diferite spaţii de afişaj public. Locuitorilor oraşului li se oferă posibilitatea de a dezbate online temele şi lucrările propuse de artişti” a declarat primarul Sorin Apostu .

Tema concursului, pentru această ediţie pilot tema propusă este „Spune-ţi povestea”.

În prima fază se vor selecta 7 lucrări de artă. Se va lansa competiţia şi prin publicarea lucrărilor artistice propuse în cadrul concursului pe o platformă web care permite comentarii şi evaluare (rating) va exista o perioadă de consultare publică, în care oricine va putea să exprime un punct de vedere cu privire la una, mai multe, sau toate aceste propuneri.

Proiectul se va desfăşura de la data de 18 august – 15 noiembrie 2010. Stabilirea criteriilor si selecţia lucrărilor de artă contemporană este responsabilitatea unui juriu, din care fac parte doi curatori, un arhitect şi 2 reprezentanţi numiţi de administraţia locală.

Juriul întocmeşte documentaţia pentru concurs: ghidul de candidatură, inclusiv detaliile tehnice şi prioritaţile tematice pentru lucrările propuse, procedura de candidatură, criteriile de jurizare etc.

Spaţiile care vor fi suport de expunere pentru lucrările selectate vor fi prezentate pe site-ul concursului. Informaţiile comunicate sunt: locaţie, dimensiuni, tip de suport, fotografie locaţie, durata expunerii, teme specifice (dacă este cazul). Proiectul reprezintă o fază pilot a unui mecanism de comunicare publică. După evaluarea ediţiei pilot vor fi ajustate mecanismele programului şi implementate noi sesiuni similare de comisionare de artă publică.