La Cluj-Napoca, pretul gigacaloriei se mentine la 165 lei

Primaria Cluj-Napoca mentine pretul de 165 lei/gcalorie facturat populatiei racordata la sistemul de termoficare in sezonul rece 2010-2011.

Primaria si RA Termoficare au analizat mai multe variante care au vizat diferite cresteri ale tarifului facturat populatiei, dar, avand in vedere situatia financiara de criza care afecteaza o buna parte din beneficiarii sistemului centralizat de incalzire, au convenit ca tariful aprobat de Consiliul local prin HCL 488/2009, de 165 lei/gcalorie, sa ramana la nivelul de anul trecut.

In ultimii ani (2007 – 2009) s-au facut investitii de peste 33,5 milioane de lei in sistemul centralizat de termoficare care au dus pretul gigacaloriei la mai putin de 4 lei fata de nivelul iernii 2008.

Actiuni RAT in 2010, generatoare de economii

1. Lucrarile la extinderea sistemului de cogenerare (pe Plevnei 70), prin instalarea a doua cazane de apa fierbinte de 16, respectiv 24 MW, investitie de peste 10 milioane de lei, care are ca efect o economie de peste 3,5 milioane de lei/an in producerea energiei termice. A inceput deja si se finalizeaza in decembrie.
Este o investitie a parteneriatului romano-german – un parteneriat intre RAT, E-ON Ruhrgaz International A.G. si Rhein Energie – actionare la S.C. Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (cate o treime fiecare).
2. Finalizarea lucrarilor la centralele termice de cartier CT 24 Manastur (str. Ion Mester) si CT Taberei, investitie de aproape 1,6 milioane de lei in 2010.
3. Realizarea de lucrari suplimentare de modernizare si de reducere a pierderilor de energie, folosind resursa umana proprie.
4. O serie de masuri punctuale de reducere a costurilor, in concordanta cu masurile de austeritate stabilite la nivel national si local.

Realizarea acestor investitii a dus la scaderea cheltuielilor de producere, transport si distributie a energiei, la reducerea pierderilor si cresterea randamentului instalatiilor, astfel ca, in 2010, avem economii anuale de peste 11 milioane lei fata de anul 2005, date de scaderea consumului de gaz metan cu 30%, a energiei electrice cu 25%, a consumului de apa cu 10-15% si a cheltuielilor cu manopera cu 40%.

De asemenea, reputatia de client bun platnic pentru furnizorii de materii prime ne permite sa negociem preturi mai bune decat alte municipii din tara, ne ajuta.

Incepand cu anul 2011, Cluj-Napoca va beneficia si de programul Agentiei Nationale de Reglementare in Energie prin care furnizorii de energie obtinuta in sistemul de cogenerare beneficiaza de tarife diferite, crescand pretul pe care il ofera pentru energia electrica care intra in sistemul national si scazand cu 10% tariful la energia termica.

Situatia termoficarii in tara:
– Timisoara: 252 lei/gcal (de la 162 lei),
– Iasi: 185 lei/gcal (de la 175 lei),
– Craiova: 194,08 lei/gcal (de la 186,26 lei),
– Targu Mures: 201,61 (de la 193,48 lei).

In 2010, RA Termoficare a beneficiat de sprijin suplimentar de la bugetul local, in valoare de peste 10 milioane lei, care a acoperit subventia de la bugetul de stat restanta in acest an, situatie in care regia a reusit sa isi plateasca furnizorii de materie prima si sa continue programul de modernizare, astfel incat sa asigure apa calda si caldura in conditii optime calitate/pret.