AJUTOARE PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI IN SEZONUL RECE 2010 – 2011

Monitorul Oficial a publicat Ordonanţa de Urgenţă 86/2010 care modifică şi completează OUG nr. 5/2003, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi ale populaţiei pentru plata energiei termice. Normele metodologice, care vor conţine şi modelul de cerere de ajutor de încălzire urmează să fie publicate.

Noutăţile din acest an se referă la lista privind bunurile ce duc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei.

Pe aceasta lista se regăsesc:

– bunurile imobile (clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate) cu excepţia locuinţei de domiciliu, terenuri de peste 1000 de mp în zona urbană ;

– bunuri mobile, respectiv deţinerea unui mijloc de transport, autoturism care depăşeşte 1600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze, microbuze conduc la excluderea de la acordarea ajutorului. Alte astfel de bunuri mobile sunt utilajele agricole, de prelucrare agricolă, de prelucrare a lemnului,

– depozitele bancare cu valoare peste 3000 de lei .

– pasari/animale.

Verificările conform legii se vor realiza de către o comisie mixtă de control care cuprinde reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială, ai corpului de control al primarului, ai direcţiei Patrimoniu, ai Registrului Agricol, Direcţia Impozite şi taxe, ai Poliţiei Comunitare şi ai RAT.

"Doresc să transmit un mesaj public foarte clar cu privire la faptul că vom fi extrem de atenţi la acordarea acestor ajutoare pentru că dorim ca de ele să beneficieze acei clujeni care au nevoie şi corespund criteriilor" a declarat primarul Sorin Apostu.

Potrivit ordonanţei, primaria trebuie să faca verificări la cel puţin 3% din cereri, prin sondaj.

Cei care vor fi prinşi cu declaratii false, riscă amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei noi şi dosare penale.

Cererile de ajutor pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2009 – 31 martie 2010) au fost verificate prin sondaj. Numărul total al cererilor a fost de 23.600, iar din acestea numărul cererilor respinse în sezonul trecut a fost de 407. Dintre cele respinse, 149 de cereri au fost de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu agent termic, 181 de cereri respinse la ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi 77 de cereri au fost respinse la ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne.

Etape:

1. Primaria realizeaza formularele de cereri si declaratii pe proprie raspundere, care sunt apoi preluate de RA Termoficare si transmise asociatiilor de proprietari. Termen 13 octombrie 2010;

2. Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului depun, la primarie, individual, prin asociatiile de proprietari sau prin R.A.Termoficare cererile si declaratiile pe proprie raspundere. Termen 12 noiembrie 2010;

3. Primarul stabileste dreptul la ajutor si emite dispozitiile de acordare sau neacordare a ajutorului. Aceste dispozitii se transmit titularilor ajutoarelor prin intermediul R.A. Termoficare si a asociatiilor de proprietari. Termen 26 noiembrie 2010.