Adevăruri care trebuie spuse

Marţi, 9 noiembrie 2010 instanţa a respins cererea de obligare a actualului acţionariat al clubului de fotbal Universitatea de preluare a datoriilor istorice ale acestuia. Subliniem că Primăria a oferit toate argumentele în instanţă cu privire la motivele pentru care cererea trebuie respinsă, fapt care s-a şi petrecut.

Reamintim că la momentul preluării echipei de către actualul acţionar majoritar a fost realizat şi asumat public un raport de audit al situaţiei economice de la preluare, iar datoriile istorice nu erau conţinute în obligaţiile cu care s-a preluat echipa. Primăria în consecinţă nu a încercat nici o clipă să pună în sarcina actualului acţionar majoritar – găsit cu atâta trudă şi dificultate şi acceptat cu reticenţă la început de către iubitorii echipei Universitatea – orice fel de costuri suplimentare, altele decât cele deja importante necesare promovării şi menţinerii echipei în prima ligă.

„Eu sunt foarte mulţumit de faptul că relaţia iubitorilor echipei cu acţionarul majoritar propus de către noi, în urmă cu un an este un specială de respect şi susţinere, în interesul exclusiv al promovării performanţelor echipei de fotbal. Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca, împreună cu „câinii de pază” ai galeriei de la „U” au fost alături de această echipă în clipele grele în care aşa-zişii iubitori ai clubului l-au devalizat şi l-au aruncat în pragul retrogradării în liga a III-a” a declarat primarul Sorin Apostu.

„Totodată doresc să subliniez că, atât timp cât nu vom aduce în dialogul instituţional limbajul de pe stadion, echipa va reuşi să îşi apropie şi să îi aibă alături în galerie pe toţi acei clujeni care iubesc fotbalul şi Universitatea, dar care doresc ca bucuria lor să fie exprimată în modalităţi familiare, locale şi nu în discursuri specifice stadioanelor din Bucureşti” a mai spus primarul.

Informaţii suplimentare, necesare unei imagini corecte asupra relaţiilor dintre primărie şi clubul de fotbal „Universitatea”:

1. La începutul anului 2010, Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat prin HCL nr. 98/2010 suma de 1.000.000 de lei pentru a sprijini activitatea competiţională a acestei echipe de fotbal, una dintre cele mai îndrăgite de către clujeni. Primăria a plătit până la această dată către „U” Cluj suma de 940.903 lei, iar în prezent se află în curs de decontare diferenţa sumei alocate, în valoare de 59.096 lei.

2. În privinţa terenului pus la dispoziţie de către Consiliul local în vederea creării unei baze sportive de antrenament pentru echipa de fotbal Universitatea, amplasat în cartierul Gheorgheni, municipalitatea doreşte să facă cunoscut faptul că acesta le stă în continuare la dispoziţie, în cazul în care doresc continuarea proiectului vizat pe amplasament. Reamintim că terenul s-a atribuit în urma unor discuţii prealabile şi a unei vizite la faţa locului împreună cu reprezentanţii acţionarului majoritar al clubului Universitatea.

3. În privinţa litigiului prin care s-a contestat decizia AGA de a realiza o majorare de capital, precizând că a SC Intop este o societate controlată de către de SC Impact. SC Impact este o firmă din Bucureşti cu care municipalitatea a demarat , în urma unei licitaţii publice, un contract de parteneriat public privat pentru construirea unui cartier de locuinţe pentru tinerii clujeni, Cartierul Lomb. Primăria Cluj-Napoca nu s-a opus majorării de capital. Aşa cum clubul de fotbal a fost dat în judecată de către administratorul judiciar numit datorită insolvenţei firmei pentru decizia acţionarului majoritar de a transforma aportul financiar adus la club în acţiuni – la care subliniem, Consiliul local nu s-a opus – societatea Impact a acţionat în judecată Consiliul local Cluj-Napoca privind acţiunile în cadrul SC Cartierul Lomb SA. Aceste precizări sunt necesare clarificării unor afirmaţii publice prin care se insinua ideea că plângerea SC Intop de a anula majorarea de capital de la U ar fi fost susţinută de către municipalitate.

Primăria municipiului Cluj-Napoca rămâne alături de echipa de fotbal universitatea.