Ref: Zile de Doliu la Cluj-Napoca în memoria mitropolitului clujenilor                       VIDEO

Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Instituţia Prefectului judeţului Cluj anunţă instituirea a trei zile de doliu local.

Primarul Sorin Apostu a dispus declararea doliului local în municipiul Cluj-Napoca, în perioada 1-3 februarie 2011, în memoria ÎPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

În această perioadă, Drapelul Naţional va fi arborat în bernă, cu panglică neagră de doliu, pe clădirile tuturor instituţiilor publice. De asemenea, în aceste zile de doliu local municipalitatea a suspendat manifestările publice pe domeniul public.

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania s-a născut în 18 martie 1921, comuna Glăvile (judeţul Vâlcea) şi a trecut la cele veşnice în cursul serii de luni, 31 ianuarie 2011. A fost un reputat scriitor şi cleric ortodox român. Din 1993 şi până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1958 a fost arestat şi condamnat de către Tribunalul Militar Ploieşti la 25 de ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale". Şi-a ispăşit pedeapsa în închisoarea de la Aiud la secţia "politici".

În data de 2 martie 2006 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Această nouă mitropolie, înfiinţată canonic de către Sfântul Sinod la 4 noiembrie 2005, a fost trecută în Statut şi i s-a stabilit denumirea de către Adunarea Naţională Bisericească pe 1 martie 2006. Bartolomeu Anania a fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de către un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.

Personalitate polivalentă, IPS Bartolomeu Anania a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, fiind unanim recunoscut ca un scriitor de mare talent. Ca poet, dramaturg, memorialist şi traducător a fost încununat cu numeroase premii şi distincţii culturale. De asemenea, IPS Bartolomeu i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1 iunie 2001), al Universităţii de Medicină și Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca (7 iulie 2001); "Cetăţean de onoare" al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); "Cetăţean de onoare" al municipiului Bistriţa (martie 2001). "Cetăţean de onoare" al municipiului Dej; Cetăţean de Onoare al comunei Vad (2005). Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei.