La inceputul acestei saptamani, primarul Sorin Apostu a participat la o intalnire organizata la Guvern, in cadrul careia a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare institutionala intre patru orase din Transilvania si compania americana IBM.
 
Aceasta colaborare vizeaza crearea unui centru regional de excelenta in cercetare „Transilvania”, organism care va activa in domeniul sanatatii, farmacologiei, nanotehnologiei, a stiintelor vietii si a conceptului de „smart city” – orase cu o componenta digitala puternica.
 
„Acest proiect de dezvoltare va fi printre primele din Romana care este gandit strategic in modul in care – asa cum va spuneam la intoarcerea de la ultimele intalniri pe care le-am avut cu inalti oficiali ai Comisiei Europene la Bruxelles – vor trebui sa fie structurate toate marile proiectele dupa 2013, pentru a se putea incadra in viziunea Uniunii Europene si a putea accede la finantare internationala. Daca intr-un caz era vorba de fonduri publice nerambursabile europene, iata ca si investitorii globali ne arata deja ca aceasta este directia in care merg lucrurile, fiind practic, ceea ce IBM va face in Transilvania”, a spus primarul Sorin Apostu.
 
La nivel european si mondial, marile companii nu sunt interesate de orgoliile unui oras sau ale unui politicial local, ci lucrurile se vad in ansamblu, unitatea de masura fiind regiunile.
Prin urmare, nu a fost sau nu este vorba de a fi pierdut un investitor la Cluj-Napoca, pentru ca IBM nu cauta o investitie intr-un oras, ci din primele tatonari (care au inceput in 2008) s-a pus mereu problema unui proiect care sa implice principalele orase din regiune. Astazi este sigur faptul ca aceste orase sunt: Cluj-Napoca, Tg. Mures, Alba si Brasov. Principalul pol care va genera forta de munca in acest centru de excelenta in dezvoltare este, evident, Clujul.
 
Fizic, centrul acestui proiect va fi pe platforma de la Tg Mures, practic un parc industrial exclusiv pentru companii din domeniul tehnologiei informatiei, creat prin proiectul Digital Mures, unde se vor concentra in timp o serie de companii din domeniul IT, prin parteneriate public-private.
 
Mai mult, beneficiile acestei investitii in Transilvania se vor vedea in multe planuri, dincolo de resursele financiare atrase la buget, care sunt numai unul dintre aspectele pozitive ale unei astfel de invesitii.
 
Concret, se va crea un grup de lucru, in care vor fi reprezentantii universitatilor din regiunea Transilvaniei, cei ai administratiei publice locale din cele patru municipii si cercetatori ai IBM Research din mai multe tari. Grupul de lucru va delimita aria de actiune a Centrului de excelenta in cercetare Transilvania, iar ulterior – estimarile sunt pentru luna iunie 2011 – se va infiinta centrul si va fi semnat si un Acord de cercetare intre parti.
 
Este un raspuns pentru toate mintile stralucite pe care tara noastra le are si care, acum, vor avea la dispozitie un context la nivel mondial de a-si face meseria. Mai mult, se estimeaza pe termen mediu si lung chiar un curent invers de repatriere a unora dintre cercetatorii romani.
 
IBM are in acest moment sub contract peste 3000 de cercetatori peste tot in lume, in cele 10 centre pe care le au deja, acesta urmand sa fie al 11-lea.
 
Toate cele patru orase implicate au statut de „partener” in proiect.
 
„Din punctul meu de vedere, dar si al celor de la IBM si al Guvernului, dincolo de noutatea acestui proiect pentru opinia publica este foarte important faptul ca, deja din 2011, am inceput sa vedem lucrurile in ansamblu, sa colaboram dincolo de marginile teritoriale ale municipiilor noastre, sa practicam aceasta noua modalitate de a proiecta strategic, ceea ce, sunt sigur va fi un atuu imens atat pentru Cluj, cat si pentru restul municipalitatilor, cand Uniunea Europeana va incepe derularea fondurilor pentru perioada 2013-2020”, a precizat primarul Sorin Apostu.
 
Mai mult, fara indoiala, absolventii clujeni ai specializarilor dorite in centrul de cercetare vor fi bazinul de forta de munca din care  IBM isi va alege colaboratorii, iar acest lucru se sutine singur, la o simpla analiza a specializarilor pe care le ofera universitatile clujene, precum si celelalte din Transilvania.