Programul de promovare a alimentatiei sanatoase in gradinitele clujene a finalizat cea mai importanta etapa, cea a realizarii efective a retetelor. A fost o munca foarte intensa si sustinuta pe care partenerul nostru in proiect, bloggerul Adrian Hadean a realizat-o in ultimele trei satpamani, cand a creat retetele pe care le-a gatit, le-a scris si fotografiat in toate etapele in timpul executiei acestora, in bucataria uneia dintre gradinitele clujene.
 
„Doresc sa ii multumesc public pentru implicarea in acest proiect – pe care practic l-a modificat din temelii o data cu venirea sa alaturi de noi. Daca am pornit la drum cu dorinta de a verifica daca se fac greseli de nutritie in gradinitele noastre (fapt pe care il suspectam date fiind cifrele in crestere ale cazurilor de obezitate infantila) si de a elabora un manual de bune practici, prin participarea lui Adrian Hadean putem sa oferim o interfata usor de inteles si de preluat de catre parintii sau educatorii care doresc sa schimbe in bine nutritia copiilor, dar nu stiu intotdeauna cum. Doresc sa ii multumesc si domnului profesor Nicolae Hancu si echipei sale de specialisti si sa ii solicit in continuare suportul in ceea ce speram sa genereze proiectul nostru: un val in interes din partea parintilor clujeni, o avalansa de intrebari si solicitari de indrumare pe site-ul care va gazdui toata informatia generata de acest proiect” a declarat Prtimarul Sorin Apostu.
 
Practic de acum incolo va depinde de fiecare dintre noi sa utilizam informatiile puse public la dispozitia noastra si opiniile avizate la care clujenii vor avea acces prin intermediul unui forum de discutii.
 
Astfel, am rezervat domeniul www.viatalagradi.ro, care se doreste a fi un portal cu informatii despre ceea ce trebuie si putem sa facem pentru o viata sanatoasa. Site-ul este realizat si adminsitrat de catre Biroul strategii de informatizare din Primarie. Dorim sa aducem pe aceasta interfata si informatii legate de unitatile scolare si prescolare din municipiu, precum si cele legate de partenerii nostri si activitatea lor viitoare in proiecte conexe acestuia si care au legatura cu viata sanatoasa. Totodata site-ul va gazdui si informatii legate de programele de sport de masa pe care incercam sa le propunem din acest an scolar elevilor clujeni. Site-ul va fi functional din luna septembrie.
 
Retetele oferite pe site asigura meniuri zilnice diversificate pentru o perioada de
8 saptamani si au fost avizate de catre echipa de nutritionisti condusa de domnul profesor Nicolae Hancu. Il invit pe dl. profesor si apoi pe Adrian Hadean sa va spuna mai multe despre realizarea acestui proiect.
 
Prof. dr. Nicoale Hancu „Acest proiect este important paentru ca prin el se aduce in spatiul public o discutie atat de importanta precum calitatea nutritiei si ca genul acesta de programe poate creste nivelul de constientizare al populatiei si pretentiile minime legate de nutritia lor. Noi vom utiliza rezultatele acestui proiect pentru a promova o lucrare stiintifica in mediile de specialitate, intrucat astfel de initiative sunt foarte rare in tarile europene si unica in Romania”    
 
Adrian Hadean – „Am constatat prin gatirea retetelor pentru gradinite ca este posibil sa se asigure din 7 lei pe zi alimentatie decea mai buna calitate pentru copii. Cu 7 lei poti sa faci 45 de portii de strudel cu mere, cu 7 lei poti sa faci 10 litri de ciorba. Poti sa faci lucrurile foarte bine, daca ai un pic de grija. Am folosit 100 de retete si am facut 800 de portii de mancare care vor fi disponibile din toamna in gradinite. Vom face antrenamente cu bucatarii si probabil va trebui sa facem si un antrenament cu managerii gradinitelor pentru a invata cum sa cumpere produse cat mai ieftine si mai bune”.
 
Primaria a initiat anul trecut alaturi de specialistii in nutritie si alimentatie coordonati de profesorul Hancu un program de verificare a calitatii alimentatiei din gradinite si de propunere a unor meniurile sanatoase, gandite de bloggerul culinar Adrian Hadean. Astfel, parintii vor avea posibilitatea sa solicite administratorilor gradinitelor de stat prepararea acestor meniuri pentru copii din contributia financiara pentru hrana pe care o achita lunar. Parintii platesc in medie 7 lei/zi pentru un copil, din care se asigura micul dejun, pranzul si o gustare la ora 4.
Adrian Hadean a tinut cont in prepararea acestor meniuri de recomandarile echipei care a realizat verificari la finalul anului trecut in randul gradinitelor clujene (alcatuita din reprezentanti ai Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Primariei si Inspectoratul Scolar Judetean).
 
Meniurile au fost realizate tinand cont de varsta si ritmul de crestere al copiilor, cu un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, acestea inlocuind alimentele cu un continut crescut de grasimi si adaos de zahar.
 
Daca va puteti inchipui ca pentru cele 800 de portii gatite, Adi Hadean a consumat doar un sfert dintr-un litru de ulei, demonstrand astfel ca se poate gati sanatos si in acelasi timp delicios.
 
Ce urmeaza dupa realizarea site-ului?
Va urma etapa de implementare a proiectului “Viata la gradi”, de administrare a acestuia si de a mentine legatura intre beneficiari si sopecialisti. Daca volumul de interes va fi mare, vom incerca sa le propunem partenerilor intalniri tematice cu parintii interesati. Ceea ce vom face cu precadere insa va fi o promovare intensa a ideii nutritiei sanatoase. Rolul administratiei consider ca este de a crea un context care sa permita accesul la informatie al cat mai multor clujeni, chiar si a celor care nu isi permit vizite la nutritionist sau lectii de gatit. Iata ca le-am creat acces la nutritionisti si la modul de preparare sanatos.
 
Un alt rol important va fi cel de a valida si de catre institutiile abilitate cu controlul calitatii alimentelor a acestui retetar, precum si sa ne asiguram ca toate gradinitele afla de site si de posibilitatea de a-l utiliza.
 
Dar, dincolo de orice, trebuie subliniat faptul ca prin acest proiect dorim sa le dam parintilor clujeni intrumentele de a putea controla nutritia copiilor pe care ei o platesc. Aceste retete sunt raspunsul la solicitarea parintilor de a li se gati copiilor mancare de calitate, la costurile normale.