Ref: Punerea in aplicare a prevederilor legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor
 
 
In perioada urmatoare, Primaria municipiului Cluj-Napoca va demara actiunea de punere in aplicare a obligatiilor ce-i revin conform prevederilor Legii nr. 260 din 4 noiembrie 2008, republicata – privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, potrivit careia persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatie de locuinta din mediul rural si urban, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa numai cu asiguratori asociati in „Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale” (PAID ) si care sunt autorizati sa incheie astfel de contracte in conformitate cu normele emise in aplicarea acestei legi si a Legii nr. 32/2000, in conditiile stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Suma asigurata obligatoriu este:

– 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) –  pentru care prima obligatorie pe care o plateste proprietarul este de 20 euro;
–  10.000 euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic) – pentru care prima obligatorie pe care o plateste proprietarul este de 10 euro.

In acest context cetatenii municipiului au obligatia de a contacta un asigurator autorizat si de a incheia un contract de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale.
Potrivit legii nerespectarea prevederilor privind obligativitatea incheierii acestui contract constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
 
In conformitate cu prevederilor Legii 260/2008, republicata,  Primaria are obligatia identificarii persoanelor juridice si fizice detinatoare de imobile cu destinatie de locuinta de pe raza municipiului Cluj-Napoca care nu au incheiat contracte de asigurare obligatorie a locuintelor, sa constate contraventiile determinate de aceste situatii si sa aplice sanctiunile corespunzatoare. Acest demers se realizeaza in trei etape, urmare a administrarii bazei de date (listei ) privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta care trebuie asigurate obligatoriu de catre PAID si inaintata Primariei municipiului Cluj-Napoca. In prima etapa, Primaria, prin compartimentul de specialitate, va transmite o scrisoare de instiintare, in a doua persoanele in cauza vor fi notificate cu un avertisment, in a treia etapa urmand constatarea contraventiei si aplicarea amenzii contraventionale.
Pentru evitarea disconfortului produs de aceste masuri, viceprimarul cu atributii delegate de primar, Radu Moisin le solicita clujenilor sa faca  demersurile necesare incheierii unui contract de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale.

Mentionam ca nu intra sub incidenta acestei legi persoanele juridice si fizice care si-au incheiat sau isi vor incheia in perioada imediat urmatoare o asigurare facultativa a imobilelor cu destinatie locuinta in proprietate, care sa acopere si toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.