Primarul Emil Boc, prezent la evenimente de referinta pentru proiectul Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana 2021
 
In perioada 8 – 10 noiembrie 2012, primarul Emil Boc a participat la doua evenimente internationale de referinta in calendarul proiectului de pregatire a dosarului de candidatura a orasului nostru pentru competitia de Capitala Culturala Europeana.
Astfel, in 8 si 9 noiembrie primarul Emil Boc a participat la Berlin, la conferinta „Cities for Europe” . eveniment la care a fost invitat, alaturi de importante personalitati europene, printre care amintim presedintele Parlamentului European, Martin Schultz – care a dat citire „declaratiei de la Berlin” – document programatic privind directia strategica la nivelul Uniunii Europene a conceptelor de dezvoltare durabila a oraselor. De asemenea la eveniment au mai participat si parlamentarul european Jo Leinen, membru al Advisory Board Parliamentarian Working Group of ASfE and President of the European Movement International. Alti participanti de marca care au sustinut discursuri in cadrul conferintei au fost Brigitte Russ-Scherer, fost primar al orasului Tübingen si membru al initiativei “A Soul for Europe”, sau  Michael Müller, primarul orasului Berlin.
Primarul Emil Boc s-a intalnit cu dna Francisca Abreu, consilier cultural al orasului Guimarães (capitala europeana a Culturii in anul 2012), Werner Spec, primarul orasului Ludwigsburg si
Krzysztof Soska, viceprimarul orasului Szczecin. In cadrul conferintei au fost prezentate modelele de succes ale oraselor Guimares, Portugalia (2012), Riga, Letonia (2014) si Pafos, Cipru (2017).
Evenimentul a fost o importanta ocazie de promovare a proiectului Cluj-Napoca – Capitala europeana a Culturii, dar si o oportunitate pentru acumularea de informatii din experienta altor orase cu proiecte similare, care au avut deja confirmarea valorii culturale, prin obtinerea acestui statut. Semnalele primite ne arata ca orasul nostru are toate sansele pentru a atinge acest obiectiv si a obtine titlul de calitala europeana culturala in anul 2021. Elementul esential este multiculturalismul Clujului si modelul pe care il ofera in acest sens tuturor comunitatilor europene”, a explicat primarul Emil Boc la finalul conferintei.
Din punctul de vedere al organizatorilor, obiectivul evenimentului a fost crearea unei coalitii a mai multor orase din Europa pentru a sublinia importanta asumarii la nivelul oraselor a unei responsabilitati europene. Participantilor li s-a propus sa adere la Declaratia de la Berlin.
Organizatorii conferintei sunt “A Soul for Europe”, orasul Berlin si Agentia Federala pentru Educatie Civica.
“A Soul for Europe” sunt o miscare europeana, o retea a societatii civile care a aparut la Berlin, in 2004 si care s-a extins in toata Europa. “A Soul for Europe” promoveaza o Europa a cetatenilor, incercand sa sprijine constructia europeana de la „firul ierbii”. Considera cultura ca un factor strategic al dezvoltarii Europene la toate nivelurile si propun o comunicare a ideii europene indreptata spre cetatean. Cluj-Napoca este reprezentat in boardul „A Soul for Europe”de doamna Rarita Zbranca, membru al AltArt/Fabrica de Pensule).
 
In data de 10 noiembrie 2012, primarul Emil Boc s-a aflat la Budapesta, unde a participat la „Art Market” –cel mai important targ de arta din Estul Europei. Aflat la cea de-a doua editie, manifestarea are Clujul drept invitat special in acest an. Fabrica de Pensule (prin cateva galerii – Bazis si Sabot) si Univesritatea de Arta si Design au amenjate standuri generoase si de asemenea, targul gazduieste o  expozitie curatoriata de organizatori in care vor fi prezenti mai multi artisti clujeni: „Crossing Cluj” – curator Délia Vékony, printre expozanti numarandu-se tineri artisti clujeni precum: Teodora Axente, Marius Bercea, Zsolt Berszán, Mihut Boscu, Alex Mirutiu, Ciprian Muresan, Miklos Onucsan, Sorin Neamtu, Cristi Pogacean, Serban Savu, Mircea Suciu, Szabolcs Veres.
* Nota: Programul complet al manifestarii la http://www.artmarketbudapest.hu/programs.
In cadrul targului se organizeaza de asemenea doua mese rotunde legate de Cluj- Napoca.  Prima se intituleaza „Crossing Cluj – The Success Story of an Eastern-European City on the Contemporary Art Market” si isi propune sa exploreze scena artistica clujeana, directiile actuale si radacinile de la care se revendica artistii contemporani, fenomenul „scolii de la Cluj”, locul artistilor clujeni intr-un context al artei la nivel global.
Cea de a doua masa rotunda, axata pe dezvoltare urbana, pe strategiile de city marketing si pe oportunitatile oferite de programul capitalelor culturale europene se numeste „Arta si marketingul de oras, Capitale Culturale ale Europei”. Primarul Emil Boc a fost invitat sa sustina un discurs si o prezentare a stadiului proiectului de capitala, precum si a directiilor pe care dorim sa sustinem aceasta candidatura, iar alaturi de el vor mai lua cuvantul si Zsolt Pava, primarul orasului Pecs, oras infratit cu Cluj-Napoca si care a fost capitala Culurala Europeana in anul 2009. Va mai fi prezent si primarul orasului Debrecen Lajos Kósa.