Proiectul „Adopta un spatiu verde!”

 

In luna septembrie 2012, municipalitatea clujeana a demarat proiectul „Adopta un spatiu verde!”, avand la  baza intentia de a colabora cu diversi agenti economici si institutii clujene pentru ca spatiile verzi din intravilanul municipiului Cluj-Napoca sa corespunda standardelor de peisagistica urbana europeana.

Proiectul presupune „adoptarea” unui spatiu verde, aflat in intravilanul municipiului Cluj-Napoca de catre companiile clujene interesate de CSR (Corporate Social Responsability – Responsabilitate Sociala Corporatista), pentru o perioada de 3 ani, companii care, prin implicarea atat financiara cat si creativa, pot adauga o plus valoare acestor spatii, in schimbul unei recunoasteri publice, uniforme si transparente, respectiv prin amplasarea unei placute cu un text multumire.

Pana la inceputul lunii iulie a.c., un numar de 15 companii s-au implicat in proiectul „Adopta un spatiu verde!”, 14 dintre acestea realizand in totalitate sau partial lucrarile de plantare pe spatiile verzi „adoptate”. De asemenea, alte doua companii si-au exprimat interesul de a se alatura acestui proiect, fiind momentan in faza de realizare a  planului de amenajare a spatiului verde.

In cadrul acestui proiect, companiile clujene au pus la dispozitia municipalitatii proiectul de amenajare pentru zona verde „adoptata”, plan pe care l-au prezentat Comisiei de monitorizare si coordonare in implementarea acestui proiect (anexa 1), comisie din care fac parte reprezentanti ai Biroului Relatii externe si investitori, Directiei Urbanism si Directiei Tehnice.

Mentionam faptul ca Primaria municipiului Cluj-Napoca nu a impus companiilor un buget minim, suma necesara stabilindu-se in functie de marimea spatiului verde „adoptat” si de tipul plantelor alese, companiile avand libertarea de a achizitiona plantele si de a elabora proiectul cu orice firma agreata de acestia. Astfel companiile au asigurat necesarul de material (agro)dendrofloricol iar plantarile efective s-au desfasurat incepand cu luna mai a.c, pe baza unui calendar de lucrari oferit de firme catre Directia Tehnica, care la randul ei colaboreaza pe intretinerea spatiilor verzi din municipiu cu firma Rosal.

            Pentru fiecare spatiu adoptat a fost incheiat un Protocol de colaborare intre Municipiul Cluj-Napoca si companiile care s-au imlicat in acest proiect, textul protocolului fiind adoptat prin HCL 125/2013 (anexa 2), in cadrul sedintei de Consiliu Local din data de 15 martie 2013.

            Municipalitatea clujeana doreste sa prezinte in mod public sincere multumiri tuturor celor implicati in acest proiect si sa transmita faptul ca in continuare „Adopta un spatiu verde!” ramane un proiect al comunitatii, in care se pot implica si in viitor acele firme-institutii si ONG-uri care inteleg importanta unui astfel de proiect sustenabil de educatie verde si amenajare urbanistica.