Miercuri, 25 noiembrie 2020 a avut loc, în versiune virtuală, Unique Summit 2020 – conferința Global Startup Cities, organizată de muncipalitatea orașului Málaga (Spania), eveniment care continuă proiectele inițiate în Cluj-Napoca-  2019 Startup Europe Summit (SES) și StartupCity-Boosting the Innovation ecosystem, martie 2020.

În deschiderea conferinței care a marcat deschiderea oficială a summitului a avut loc lansarea # EiA – European innovation Area  – de către Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și tineret, Mariya Gabriel, care este și ambasador onorific al initiațivei Global StartupCities.

Alături de Valencia, Koln, Leuven și alte orașe europene recunoscute pentru inițiativele lor în domeniul inovării și dezvoltării durabile, Cluj-Napoca a fost desemnat în cadrul Global StartUp Summit parte a unui consorțiu unic pentru inovare din EiA (European Innovation Area).

În cadrul planului de acțiune lansat astăzi, componenta „market” va fi coordonată la nivelul a două orașe: Cluj-Napoca și Valencia, orașul nostru având focusul pe componentele de sănătate – Health iArea și A.I. – Inteligență Artificială, iar Valencia va aborda proiectele legate de impactul asupra mediului – Climate iArea.
„Cluj-Napoca Startup City preia acum conducerea pieței iArea-sănătate, pentru a crea noi oportunități economice pentru România și Europa. Scopul nostru este acela de a accelera soluții inovatoare pentru una dintre cele mai importante componente ale vieții noastre – sănătatea noastră. Direcția urmată de administrația locală din Cluj-Napoca se conturează pe cei 4T (talente, tehnologie, toleranță și trust-încredere), fapt care ne oferă un salt important în buna colaborare cu orașele europene cu profil similar”, a explicat primarul Emil Boc.
Cluj-Napoca face parte, de acum, din această rețea mondială menită să susțină startupurile vizionare în domenii cruciale pentru viitor. Orașele partenere sunt Malaga, Leuven, Valencia, Heraklion, Varna, Koln, Braga, Vantaa și Ostrava. Planul de acțiune 2021 este coordonat de către primarul orașului Málaga, Francisco de la Torre, ca președinte și Mohamed Riodouani, primarul orașului Leuven, vicepreședinte.
Toate acestea au fost prezentate astăzi la conferința Global StartUp Summit, unde Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și reprezentanții celor 10 orașe europene au anunțat lansarea Planului de Acțiune pentru 2021 al Inițiativei Global Startup Cities în cadrul European Innovation Area (EiA).
Planul de Acțiune se axează pe 4 priorități: piață (market), tineret, încurajarea accesului femeilor și prioritizarea accesului talentelor la politicile europene menite să permită redresarea economică post pandemie.

„Inițiativa European innovation Area este într-adevăr necesară pentru a aborda multe dintre provocările pe care le avem în domeniul inovării. Doresc să subliniez principalele provocări  pe care le avem în domeniul inovării în Europa, aspecte care sunt interconectate cu domeniile educației și cercetării. În primul rând, în timp ce 34% din capitalul mondial investit în startup-uri este investit în Europa, ne străduim să construim mari lideri tehnologici. De fapt, avem doar 12% din totalul unicornilor, în timp ce SUA și China au câte 40% din uniconi. În al doilea rând, economia inovării în Europa este concentrată în jurul unui oraș sau două în statele membre.  Această concentrare masivă duce la o inovare divizată între statele membre și în interiorul statelor membre. În al treilea rând, sprijinim inovatorii în același mod în care cercetătorii au fost sprijiniți în ultimii ani, cu granturi nerambursabile. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în finanțarea inovatorilor. Din păcate, avem multe ecosisteme locale în toată Europa, dar acestea nu sunt interconectate. Trebuie să aducem împreună ecosistemele locale pentru a putea concura cu marile hub-uri tehnologice în atragerea de talente și capital. Trebuie să lucrăm îndeaproape cu orașe precum cele reprezentate aici astăzi pentru a face această idee realitate. Nu în ultimul rând, aproape 90% din finanțatorii startup-urilor sunt bărbați. Acest lucru trebuie să se schimbe și pentru a-l schimba va trebui să schimbăm tipul de inovare pe care-l susținem. Ar trebui să oferim sprijin pentru startup-uri conduse de lideri care au idei pentru a rezolva o problemă prin intermediul tehbologiei. Ne-am concentrat prea mult asupra inovării bazate exclusiv pe tehnologie, lucru care are un impact negativ asupra femeilor care conduc startup-uri”, a subliniat comisarul  Mariya Gabriel.

Despre GlobalStartup City Cluj-Napoca:

MedTech StartupCity Cluj-Napoca va gestiona, prin Primăria Cluj-Napoca, o acțiune de pionierat la nivel european și global, denumită „Health iArea” în cadrul noului spațiu european pentru încurajarea inovării – European Innovation Area (#EiA) condus de comisarul European pentru Inovare,  Mariya Gabriel – ca inițiativă a nivelului local, menită să contribuie la redresarea economică a UE după pandemia provocată de virusul Sars-Cov 2 în anul 2020.

#EiA este impulsionat de inițiativa Global StartupCities pentru a sprijini antreprenorii și inovatorii, indiferent unde se află aceștia: mediul urban, mediul rural sau în locații îndepărtate.

Scopul „Health iArea” este de a fi un punct de atracție pentru noi oportunități economice pentru oraș legate de start-up-uri și IMM-uri, cu produse/servicii de sănătate pentru spitale și cetățeni. Această inițiativă conferă Clujului o nouă dimensiune globală și va consolida vizibilitatea europeană și în anii următori, așa cum s-a întâmplat cu premiul iCapital, competiție în care  Clujul a devenit singurul oraș finalist din sud-estul Europei.