În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”,  asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.

Acest program al Comisiei Europene reprezintă începutul unei călătorii mai lungi către neutralitatea climatică, una care va transforma orașele și le va reuni în jurul unei viziuni comune pentru o tranziție climatică justă.
Așadar, orașul nostru se remarcă din nou la nivel european cu viziunea de oraș verde, digital și rezilient. Investițiile realizate până acum și direcția clară pe care s-a încadrat în ultimii ani municipiul nostru rezultă acum în recunoaștere internațională și oportunități de dezvoltare și colaborare alături de cele mai importante orașe europene.
De asemenea, în primul apel de proiecte lansat în cadrul acestei Misiuni, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător.

Pentru realizarea obiectivelor proiectului a fost înființată coaliția locală NZC – Cluj Net Zero Local Coalition, cu scopul de a mobiliza părțile interesate pentru atingerea obiectivelor propuse și crearea unei platforme de discuție cu locuitorii din zona pilot – Mănăștur – și nu numai, coaliție ce va funcționa sub umbrela CIIC – principalul mecanism de guveranță participativă al Primăriei Cluj-Napoca.

În data de 19 iunie 2023, Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare cu Autoritatea de Management – EIT Climate-KIC HBV – desemnată de Comisia Europeană pentru gestionarea apelului, contract în valoare de 1.5 milioane euro.

Cu ajutorul finanțării câștigate, de 1,5 milioane euro de la Comisia Europeană, strategiile implementate în orașul nostru vor servi apoi drept modele de bune practici pentru celelalte orașe din Europa care urmăresc să atingă neutralitate climatică.

Consorțiul Cluj-Napoca Pilot City, Net Zero Cities , având ca lider Municipiul Cluj-Napoca, are următorii parteneri: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Transilvania IT Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Urbannect, Zona Metropolitană Cluj .

Pentru realizarea obiectivelor Planului de Acțiune Climatică 2030 a fost înființată Coaliția pentru neutralitate climatică Cluj-Napoca 2030 / Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition, care va funcționa sub umbrela CIIC – principalul mecanism de guveranță participativă al Primăriei Cluj-Napoca.
Cu ocazia prezentării Planului de Acțiune Climatică 2030, a fost lansată și o invita
ție publică către toți cei interesați să adere la Coaliția pentru neutralitate climatică Cluj-Napoca 2030 / Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition. În acest sens, cei interesați, sunt rugați să completeze ACEST FORMULAR  și să-l trimită pe adresele de e-mail imaginatiecivica@primariaclujnapoca.ro sau registratura@primariaclujnapoca.ro.

12 octombrie 2023: Cluj-Napoca a primit eticheta EU Mission – Climate Neutral & Smart Cities, printre primele 10 orașe din Uniunea Europeană!

În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”,  asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Astăzi, primarul municipiului, Emil Boc, a primit EU Mission Label – Climate Neutral & Smart Cities, între primele 10, dintr-un total de 100 orașe, în prezența Comisarului European, Maria Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Pe lângă Cluj-Napoca, această etichetă „verde” a fost primită de Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz and Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).

Obiectivele orașului privind tranziția verde au fost transpuse în documentele CCC – Climate City Contract, care au fost înaintate spre evaluare către Comisia Europeană în luna martie a acestui an.

Comisia Europeană a făcut următoarele precizări cu privire la aplicația orașului nostru: „Eforturile continue ale Cluj-Napoca de a implica întreaga zonă metropolitană în procesul de tranziție către neutralitatea climatică și intenția de a oferi asistență și a împărtăși cunoștințe cu orașele românești urmăritoare sunt exemplare. Planul pentru Climat al Cluj-Napoca (CCC) articulează clar dedicarea pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2030. Acesta demonstrează că a fost conceput cu o abordare puternic participativă, evidențiind o implicare cuprinzătoare a părților interesate. Acțiunile prevăzute sunt diverse, acoperind intervenții tehnice, spații urbane, soluții bazate pe natură, guvernanță, reglementare și inovație socială, precum și măsuri de transformare digitală.

S-au depus eforturi semnificative pentru a oferi detalii cantitative și calitative pe bază de acțiuni. Abordarea precaută în tratarea viitoarelor iterații ale CCC, precum și structura de guvernanță stabilă și sprijinul local par foarte promițătoare. Planul de Investiții pentru Neutralitate Climatică este bine aliniat cu activitățile descrise în Planul de Acțiune și stabilește o arie clară de oportunitate pentru atragerea finanțării în mai multe moduri. Descompunerea sectorială identifică priorități inițiale. Indicatorii inițiali și capacitatea de a identifica și urmări resursele conferă Cluj-Napoca o poziție puternică pe care să construiască.”

Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.
„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.

Elaborarea acestor documente a fost un efort comun, un proces ce a implicat peste 20 de actori locali și care a urmat cu atenție recomandările Comisiei Europene – prin city advisors desemnați pentru Cluj-Napoca. Aportul Băncii Mondiale la procesele strategice ale municipiului nostru a fost transpus și în cadrul actualei aplicații, cu implicarea semnificativă a experților internaționali.

Această implicare consistentă a ecosistemului clujean și preocuparea constantă a cetățenilor pentru calitatea proiectelor municipalității – sunt factori care subliniază importanța acestui demers și au fost apreciați la nivelul Comisiei Europene.

De asemenea, formarea Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition, care va funcționa sub umbrela Centrului de Inovare și Imaginație Civică, este un loc în care cei interesați pot consulta și discuta mai aplicat despre documentele CCC.