Ziua Naţională a României, una din cele mai importante sărbători ale țării noastre, este marcată la Cluj-Napoca nu doar prin obişnuitele manifestări oficiale, ci şi printr-o scenetă istorică ce recreează atmosfera din preajma zilei de 1 Decembrie 1918, o paradă militară, spectacole folclorice, concerte și spectaculoasele focuri de artificii.

Ziua Naţională a României aduce în fiecare an zeci de mii de clujeni la evenimentele organizate de Primăria Cluj-Napoca de 1 Decembrie. Evenimentul îi atrage în mod special pe cei mici, care sunt prezenți în număr mare alături de părinți și bunici la parada militară. Tot copiii sunt cei care se bucură cel mai mult de un moment special din cadrul evenimentului și anume, pornirea iluminatului festiv în întreg orașul.

Pe parcursul zilei, participanții pot asista la scenete istorice care recreează atmosfera din preajma zilei de 1 Decembrie 1918, la concertele celor mai îndrăgite trupe naționale, dar și la spectacole folclorice. Nu în ultimul rând, publicul participă în număr mare la spectacolul de artificii care marchează încheierea sărbătorii românilor de pretutindeni.