A fost semnat contractul pentru realizarea CAV – primul Centru de colectare cu aport voluntar al Primăriei Cluj-Napoca
Investiția a fost realizată din fonduri europene pentru îmbunătățirea sistemului de colectare și selectare a deșeurilor, iar valoarea se ridică la peste 900.000 euro.
Acest centru pentru deșeuri este foarte important pentru că răspunde la o nevoie practică și se adaugă investițiilor în realizarea unui oraș din ce în ce mai verde. Cu alte cuvinte, din ce în ce mai mulți clujeni aleg să recicleze, depun efort pentru a sorta deșeurile în așa fel încât o parte cât mai mare să poată fi folosită ca reciclabil. Primăria realizează acum – cu fonduri europene – un centru modern unde să poată fi duse voluntar o varietate mare de deșeuri: de la hârtie și sticlă la piese de mobilier, anvelope, moloz, frigidere, televizoare etc. Proiectul european pentru noul CAV al orașului se finalizează în acest an.
Continuăm să investim în toate dimensiunile care alcătuiesc ceea ce ne dorim prin sintagma Oraș Verde:
– transport public electric, nepoluant
– zone verzi extinse și revitalizate, noi parcuri
– programe de plantări cu obiectivul de 100.000 arbori plantați până în 2030
– iluminat eficient energetic pe străzi
– sisteme de creștere a eficienței energetice la școli, grădinițe, piețe și alte clădiri publice ș.a.
Acestea sunt câteva exemple de categorii unde derulăm proiecte cu finanțare europeană pentru a dezvolta Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim fiecare.
Despre Centrul de Colectare cu Aport Voluntar al Primăriei Cluj-Napoca
Contractul semnat privește realizarea – din fonduri provenite din PNRR – a proiectului „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar”. Terenul pe care se amenajează are o suprafață de 4.300 mp și se află pe strada Platanilor fn.
În cadrul acestui nou centru se vor colecta deșeuri precum: reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, fluxuri speciale de deșeuri precum deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre animale, deșeuri din construcții și demolări.
Ce se realizează în cadrul proiectului european:
– container pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
– container administrativ pentru supraveghere, depozit de scule, grupuri sanitare
– 3 containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie / carton, plastic și textile
– 3 containere închise și acoperite de tip „walk-in” pentru colectarea deșeurilor electrice / electronice, acelor de uz casnic (frigidere, televizoare etc.) și a celor de mobilier din lemn
– 2 containere de tip „skip” deschise pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle / borcane / recipiente
– 3 containere de tip „ab-roll” deschise, înalte pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte / grădină (crengi, frunze etc.)
– 3 containere de tip „ab-roll” deschise, joase pentru deșeuri din construcții, moloz
– container frigorific pentru cadavre de animale mici (pisici, câini, păsări)
– două scări mobile metalice pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise, înalte
– separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă
De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea unei zone verzi cu gazon și plantație perimetrală de protecție, sistem de iluminat și camere de supraveghere.
Valoarea proiectului: 3.830.913,04 lei fără TVA.
Executant: SC BRUCO ANTREPRIZA SRL cu subcontractant pentru lucrările electrice pe SC SKYLINE SRL.
Proiectul contribuie la accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor și este în linie cu direcțiile strategice de dezvoltare ale municipiului Cluj-Napoca pentru componenta verde.