Astăzi, joi, 24 Septembrie 2020, Comisarul European pentru Inovare cercetare, cultură Educație și Tineret, Mariya Gabriel a anunțat orașele finaliste în cadrul competiției anuale pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării și câștigătoare a câte unui premiu de 100.000 de euro, precum și titulara pentru anul 2020. Astfel, Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Valencia (Spania) și Viena (Austria) sunt orașele finaliste, iar Leuven (Belgia) a primit titlul de iCapital.

Decizia a aparținut unui juriu la nivel înalt format din experți independenți, care într-o competiție cu mai multe etape a selectat dintr-un număr de 35 de aplicații, în etapa întâi numai 12 orașe, iar în cea de a doua numai 6. Aceste 6 orașe vor fi promovate timp de un an de către Comisia Europeană ca fiind modele de urmat în privința felului în care aplică instrumente inovative și procese participative pentru a obține dezvoltare urbană durabilă.

Comisarul European Mariya Gabriel a încurajat cele șase orașe să continue colaborarea și să facă schimburi de bune practici între ele, precum și să devină ambasadori ai inovării pentru celelalte orașe din Uniunea Europeană.

Această competiție are drept scop recunoașterea orașelor care dezvoltă ecosisteme de inovare și recompensarea lor pentru faptul că utilizează inovarea în scopul de a face viața cetățenilor mai bună. Orașele sunt vitale în atingerea obiectivelor Comisiei Europene, pentru următorii ani, iar unul dintre cele mai mari este cel de a ajunge până în anul 2030 să avem primele 100 de orașe ecologice în cadrul Acordului Verde European (Green Deal). Toate orașele finaliste ne-au demonstrat capacitatea lor de a atinge aceste obiective strategice, fiind adevărate laboratoare pentru inovare și punând tehnologia în slujba oamenilor, pentru că nevoile cetățenilor se află în centrul preocupărilor lor”, a declarat Maryia Gabriel în cadrul ceremoniei publice de anunțare a rezultatelor.

Ea a mai adăugat că a lansat această competiție la Cluj-Napoca în luna martie 2020 – încurajând participarea cât mai multor orașe și a apreciat în mod special performanța Clujului de a ajunge de la prima sa participare în finală. „Eforturile Clujului pe partea de participare a cetățenilor, bugetare participativă și dezvoltare urbană într-un timp atât de scurt sunt cu adevărat remarcabile și îmi amintesc ceea ce primarul orașului, Emil Boc a explicat atunci, faptul că Clujul se poate dezvolta și poate funcționa numai ca un ecosistem, nicidecum ca un ego-sistem” , a mai spus Comisarul Mariya Gabriel.

„Participarea noastră la această competiție și-a atins obiectivul de bază – acela de a ne pune într-un context de învățare și mai ales de a ne face să lucrăm împreună, de a adopta noi instrumente și de a ne dezvolta într-un mod inlcuziv. În urmă cu numai câțiva ani, în 2017 ne-am propus să înțelegem mai bine cum putem aduce energiile orașului nostru între sinergiile orașului și de a pregăti o aplicație pentru acest titlu la Cluj-Napoca. Trei ani mai târziu, am ajuns în lista orașelor finaliste pentru că am demonstrat că avem un ecosistem sinergic și o misiune comună în oraș, creșterea calității vieții pentru toți. Felicităm toate orașele europene, alături de care am făcut această călătorie și ne pregătim pentru următoarea provocare – să ne numărăm între primele 100 de orașe europene carbon-neutre până în 2030”, a declarat primarul Emil Boc.

”La Cluj-Napoca unul dintre instrumentele de lucru pentru a atinge obiectivele strategice ale Comisiei este Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), validat acum și la nivel european, ca o bună practică, acesta fiind unul dintre punctele forte ale candidaturii noastre. CIIC-ul ne-a oferit și potențialul de a construi rețele de experți pe teme de dezvoltare urbană, relevante atât pentru Cluj cât și pentru celelalte orașe europene, City Science Initiative (CSI) fiind numai unul dintre exemple. Colaborarea dintre orașe este următorul pas, iar Clujul este unul dintre cele mai entuziaste orașe în a-și oferi potentialul, rezultatele și bunele practici celorlați”, a completat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și Director de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca.

„Poziționarea orașului nostru printre primele șase cele mai inovative orașe din Uniunea Europeană este o realizare foarte mare pentru noi, cei din ecosistemul de inovare local. Cred că acesta poate fi un punct de plecare pentru viitor, pentru ceea ce putem face la Cluj-Napoca și pentru ce ar trebui să facem. Suntem cu siguranță un exemplu, așa cum a spus și doamna Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare, cercetare, cultură, educație și tineret în mai multe rânduri, lucru care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Cred că am ajuns până aici datorită colaborării strânse în cadrul ecosistemului format din autoritățile publice locale, start-up-uri, IMM-uri, companii mari, clustere, organizații suport, universități. Am descoperit în acest drum și cât de mult înseamnă oamenii, viziunea, colaborarea și cât de multe putem face dacă ne unim forțele și sunt încrezătoare că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmăm”, a spus Bianca Muntean , European Cluster Manager și director executiv al clusterului Transilvania IT, membră activă a ecosistemului de inovare local al orașului.

”Finanțat de Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște inițiativele excelente care poziționează orașele europene drept locuri de testare pentru inovare. Orașele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă și caută soluții și activități de jos în sus care să permită dezvoltarea ecosistemelor de inovare vibrante din jurul lor”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.