Iluminat modern pe strada Buna Ziua
 
 
 
“Strada Buna Ziua este in administrarea DRDP,  iar din cele 19 strazi adiacente doar 3 sunt in administratia Primariei, restul fiind in proprietate privata. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare vor fi incheiate lucrarile la trotuare iar pana la sfarsitul lunii va functiona integral si sistemul de iluminat public instalat. Apelul meu catre proprietarii din aceasta zona este sa se constituie intr-o asociatie si sa inceapa demersurile pentru predarea strazilor proprietate privata catre Primarie, astfel incat sa avem cadrul legal necesar pentru a oferi toate serviciile publice si a putea demara lucrarile necesare si pe aceste strazi”, a declarat primarul Emil Boc.
 
Inainte de demararea lucrarilor, pe strada Buna Ziua nu exista sistem de iluminat public.
Au fost montate (mai 2012) 33 puncte de iluminat public (cu cate un corp de iluminat fiecare, putere de 150 W pe fiecare corp).
Corpurile de iluminat folosite realizeaza o economie de aproximativ 40% la consumul de curent electric fata de alte corpuri mai vechi care functioneaza in oras. Un alt aspect foarte important este ca aceste instalatii au o fiabilitate mult sporita.
 
Conform Avizului Tehnic de Racordare eliberat de SDEE Cluj pentru racordarea instalatiei la reteaua de iluminat public este necesara realizarea unui BMPIIP (Bloc de Masura si Protectie Instalatii de Iluminat Public). Pana la finalizarea demersurilor de racordare definitiva s-a luat hotararea de a conecta provizoriu instalatia de iluminat public chiar daca sistemul de alimentare din zona este deficitar.
In momentul de fata functioneaza 18 puncte de iluminat racordate provizoriu, iar 15 puncte de iluminat nu functioneaza.
 
Valoarea lucrarilor: 419.193 lei (fara TVA; sau 519.799 lei cu TVA).
Executant Elin Gmbh.
 
 
Strazi private
 
In prezent, in municipiul Cluj-Napoca exista un numar apreciabil de strazi private. Aceste strazi sunt situate pe terenuri proprietate privata, reglementate prin documentatii de urbanism.
Pentru solutionarea acestor solicitari este necesara trecerea drumurilor situate pe proprietati private in domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Conform art. 7, lit. d) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, dreptul de proprietate publica se dobandeste „prin acte de donatie sau legate acceptate de Guvern, de consiliul judetean sau de consiliul local, dupa caz, daca bunul in cauza intra in domeniul public”.
 
Vor fi preluate in proprietatea publica a municipiului Cluj-Napoca terenuri proprietate privata cu destinatia de drum, conform documentatiilor de urbanism aprobate, dupa cum urmeaza:
  1. drumul propus va respecta conditiile impuse prin documentatiile de urbanism aprobate;
  2. se va prezenta cartea funciara in care sa fie inscris drumul propus si documentatia cadastrala aferenta, intocmita cu respectarea documentatiilor de urbanism aprobate;
  3. se va intocmi procesul verbal de trasare (conform prevederilor legislative in vigoare) a drumului propus, conform documentatiilor cadastrale avizate;
  4. se va intocmi act de donatie in forma autentica.
 
Modalitatea de preluare este aceea de a accepta prin hotarare de CL ofertele de donatie pentru terenuri.
 
Fac obiectul prezentei hotarari drumurile propuse, care se incadreaza in cele de categoria a III-a, conform Ordinului nr. 49/1998.
Conditiile tehnice de proiectare pentru aceste categorii de drumuri sunt:
– strazi de categoria a III-a  – colectoare, cu 2 benzi de circulatie, avand latimea benzii carosabile de 3 – 3,5 m.