28 Februarie – Ziua Protectiei Civile din Romania

Ca urmare a experientei acumulate in Primul Razboi Mondial, prin efectele devastatoare ale acestuia, necesitatea protejarii populatiei civile determina reglementarea, prin Inaltul Decret Regal 468 din 28 februarie 1933 al Regelui Carol II, a Apararii Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Acesta reprezinta primul document scris referitor la organizarea protectiei civile in tara noastra, desi putem gasi dovezi despre protectia populatiei in caz de razboi inca din cele mai vechi timpuri.

Acest organism functioneaza si pe timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, sub denumirea Comandamentul Apararii Pasive, in cadrul Ministerului Aerului si Marinei dar si dupa incetarea acestuia, si in perioada postbelica a „razboiului rece”, in cadrul Ministerului Fortelor Armate, profund influentate de progresul tehnologic in domeniul armamentului, prin dezvoltarea armelor de nimire in masa, in mod deosebit al armei nucleare.

In anul 1952, sunt organizate primele state-majore ale Apararii Antiaeriene Regionale, cu servicii specializate la nivelul localitatilor si unitatilor economice.

In anul 1978, necesitatea modernizarii protectiei civile determina aparitia Legii nr. 2, primul instrument legislativ de acest fel, prin care se consfinteste implementarea conceptiei moderne de Aparare Civila, in acesta perioada confruntandu-se si doctrina pregatirii populatiei si a factorilor de decizie pentru a putea raspunde unor situatii de producere a dezastrelor.

Perfectionarea activitatilor de protectie civila continua si dupa 1989, se realizeaza prin transformari, iar la 11 mai 1990 Romania ratifica Protocoalele Aditionale nr. 1 si nr. 2 la Conventiile de la Geneva din 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate.

In anul 1996, este promulgata Legea nr. 106 – cel mai complet act normativ pe linia Protectiei Civile, racordat la cele mai noi structuri europene ale timpului, ce a inregistrat si schimbarea titulaturii institutiei, apartinatoare de Ministerul Apararii Nationale.

Procesul de structurare si modernizare a protectiei civile continua, prin Legea nr. 481/2004. Dupa 11 septembrie 2001, strategia si conceptia protectiei populatiei civile s-au schimbat semnificativ, in special datorita cresterii amenintarilor determinate de atacurile teroriste, prin cresterea responsabilitatilor tuturor componentelor Sistemului National de Aparare, inclusiv a Protectiei Civile.

Dupa decembrie 2004, Protectia Civila devine parte a noului infiintat Inspectorat pentru Situatii de Urgenta, institutie cu rol integrator si coordonator la nivel national al institutiilor cu atributii in domeniul managementului situatiilor de urgenta.

Continuand realizarile de pana acum, specialistii protectiei civile sunt preocupati de optimizarea si eficientizarea activitatiilor proprii, pentru a fi permanent in slujba comunitatii, ca element de baza al Sistemului National de Aparare, generator de incredere si siguranta.

INSPECTOR SEF
General de brigada
Vasile SOMLEA