Ref: Ministerul Muncii a aprobat proiectul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca pentru crearea Centrului social de urgenta

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a aprobat proiectul „Centrul Social de Urgenta”, cuantumul sumelor acordate de la bugetul de stat fiind de 692.700 lei.

Directia de Asistenta Sociala, serviciu public organizat in subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, a depus in luna octombrie la Ministerul Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale prin programul de interes national „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost prin crearea de centre sociale de urgenta”, proiectul “Centrul Social de Urgenta” – unitate de asistenta sociala destinata gazduirii temporare a persoanelor fara adapost. Suma solicitata de la autoritatea finantatoare a fost 722.287 lei.

“Centrul Social de Urgenta” se va realiza in  municipiul Cluj Napoca, in imobilul situat in str. Dragoş Voda, nr. 36-38.

Crearea “Centrului Social de Urgenta” se inscrie in obiectivele specifice ale Planului national antisaracie şi promovare a incluziunii sociale (aprobat prin H.G. nr. 829/2002) care, cu referire la solutionarea problemei locuirii, propune ca obiectiv constituirea unei retele de locuinte de urgenta/temporare/de tranzit, cu noduri in fiecare judet, care sa rezolve punctual si prompt, pentru o perioada determinata, problemele urgente ale persoanelor fara adapost, prin implicarea masiva a autoritatilor locale.

Beneficiarii serviciilor unei astfel de retele de unitati de asistenta sociala vor fi in primul rand persoanele fara adapost.

„Infiintarea unei noi unitati de asistenta sociala in municipiul Cluj-Napoca, destinata gazduirii pe perioada determinata a persoanelor fara adapost este imperios necesara. Capacitatea de 50 de locuri a “Centrului social de urgenta” diminueaza numarul persoanelor fara adapost care locuiesc in strada, oferind o alternativa de locuire si facilitand reinsertia sociala si accesul la serviciile comunitare a acestei categorii de persoane” a declarat primarul Sorin Apostu.

Beneficiarii directi ale acestui centru vor fi persoanele fara adapost, care dorm in strada, in gara, scari de blocuri, sub poduri, in parcuri, in alte locuri neadecvate şi adaposturi improvizate, care le afecteaza starea de sanatate; persoanele care necesita adapost de urgenta (persoane evacuate sau supuse riscului de a fi evacuate, chiriaşi ce au fost evacuati din locuintele revendicate, persoane/familii carora le-a fost distrusa locuinta ca urmare a unor calamitati naturale, incendii sau accidente; persoanele aflate in alte situatii (persoane fara apartinatori, aflate in spitale din motive sociale, tineri proveniti din sistemele de protectie a copilului etc).