Ref: Schimburi economice şi culturale cu Austria

Primarul Sorin Apostu a primit astăzi vizita Excelentei Sale, Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Dr. Michael Schwarzinger. În cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre schimburile economice şi culturale dintre România şi Austria, dar şi despre înlesnirea relaţiilor de colaborare dintre oamenii de afaceri austrieci şi cei români, în special cei clujeni.

“Este o plăcere pentru mine în calitate de ambasador să vizitez Cluj-Napoca. Oraşul dumneavoastră este unul dinamic, atât din punct de vedere cultural, cât şi pe plan sportiv. Doresc tot binele în ceea ce priveste dezvoltarea viitoare acestui oraş interesant” a precizat Excelenţa Sa Dr. Michael Schwarzinger.

“Am discutat despre investitori, despre susţinerea Austriei pentru obţinerea acceptului de a fi parte din spaţiul Schengen, fapt care a face ca legăturile dintre cetăţenii din Austria şi cei din România, în special din Cluj-Napoca să fie mai uşoare şi mai de încredere, am discutat despre companiile care sunt aici şi cele care sunt interesate să vina în oraşul nostru. De asemenea, am purtat o discuţie despre schimburile culturale, concertele de sărbători, susţinerea şi colaborarea dânşilor pentru Festivalul Mozart” a afirmat primarul Sorin Apostu.

Informare privind companiile austriece din Cluj
Conform Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj, Austria ocupă locul 3 în clasificarea pe ţări a firmelor cu participare de capital străin ordonate după mărimea capitalului, cu 292 de firme.
1. Siemens
Siemens este cea mai mare companie din România care deţine soluţii inovatoare complete pentru următoarele segmente de activitate: automatizări şi acţionări, energie, soluţii industriale, tehnologii pentru clădiri, transporturi, soluţii medicale, soluţii şi servicii IT, comunicaţii şi iluminat. Siemens are sediul central în Bucureşti, şi o prezenţă regională în Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Târgu Mures, Timisoara şi are peste 3700 de angajaţi. Dintre cele 15 companii Siemens din România, cinci sunt unităţi de producţie şi cercertare.
Siemens Austria modernizează şi extinde sistemul de iluminat public al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de aproximativ 12 milioane de Euro şi se intinde pe o perioadă de 15 ani. Siemens va livra, instala şi va intreţine întreaga infrastructură a iluminatului şi va oferi service întregii reţele. Al treilea oraş ca mărime din România va economisi anual până la 30% din energia utilizată în modernizarea sistemului şi va reduce semnificativ costurile de operare.
2. Herz Armaturen
Compania Herz Armaturen are în prezent 500 de angajaţi în Austria şi în străinătate, fiind unicul producător austriac de robinete şi garnituri pentru sistemele de încălzire şi unul dintre cei mai renumiţi din Europa.
Herz Armaturen Viena deţine un pachet de 32,99% din acţiunile companiei Armătura Cluj.
3. MFC Commodities
MFC Commodities GmbH are sediul la Viena şi numeroase filiale internaţionale. Compania are peste 65 de angajaţi în toată lumea şi oferă servicii comerciale, logistice şi financiare în următoarele domenii de activitate:
• metale şi minerale
• chimicale şi mase plastice
• lemn şi produse din lemn
• logistică
• finanţe
4. Gebruder Weiss
Compania Gebrüder Weiss a ajuns cel mai mare furnizor de servicii de transport şi logistică din Austria, cu peste 2500 angajaţi şi 50 locaţii doar în această ţară.
Pe piaţa internaţională Gebrüder Weiss oferă clienţilor săi o gamă largă de servicii de transport şi logistică pentru transportul naţional şi global de mărfuri atât în sectorul industrial, cât şi în cel privat.
5. Erste Bank
6. Raiffeisen Bank
7. UniCredit Bank
9. Uniqa
UNIQA Asigurări a devenit membra UNIQA Group Austria, odată cu preluarea la finele anului 2008 a companiei UNITA, prima companie cu capital privat din România.
UNIQA Asigurări se situează printre liderii pieţei de asigurări generale din România.
Are in prezent aproximativ 850 de angajaţi în peste 44 de sucursale şi 124 de agenţii. UNIQA Asigurări furnizează servicii pentru mai mult de 550.000 de clienţi.
10. OMV Group
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează in România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2009 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.029 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 696 milioane Euro.
OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
11. Billa România- în cadrul lanţului internaţional de supermarket-uri Billa