Clujenii se bazează pe Poliţia comunitară

Clujenii se simt în siguranţă cu Poliţia comunitară, îi cunosc atribuţiile şi aşteaptă de la poliţiştii comunitari să fie corecţi, respectuoşi şi de încredere. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat în oraş la sfârşitul anului trecut.

Poliţia comunitară se bucură de încrederea clujenilor în proporţie de 54%, comparabil cu încrederea pe care aceştia o au în Poliţia română (52%), faţă de 10% – Parlament şi 6% – partide politice. 54% dintre clujeni au multă şi foarte multă încredere în Poliţia comunitară.

Jumătate dintre respondenţi consideră că Poliţia comunitară contribuie mult sau foarte mult la siguranţa lor. Media obţinută de Poliţia comunitară pentru calitatea serviciilor este 7,81 (pe o scară de la 1 la 10).

Portretul poliţistului comunitar prin ochii celor chestionaţi este următorul: neapărat corect, respectuos şi de încredere; cu experienţă, înţelegător, puternic; mai degrabă tânăr şi mai degrabă bărbat.

În ceea ce priveşte responsabilităţile Poliţiei comunitare, nouă intervievaţi din zece au bifat „da” la combaterea cerşetoriei, 88% la disciplina în domeniul parcărilor şi trei sferturi la stoparea depozitării necontrolate a deşeurilor. 63% dintre persoanele chestionate consideră că Poliţia comunitară este responsabilă de verificarea lucrărilor la străzi şi dirijarea traficului la nevoie. Mai mult de jumătate dintre respondenţi au încadrat ca responsabilităţi ale Poliţiei comunitare depistarea şi sancţionarea autovehiculelor de mare tonaj care circulă fără autorizaţie. Doar patru din zece intervievaţi consideră că are atribuţii privind respectarea legalităţii în domeniul construcţiilor.

83% dintre clujeni ştiu că Poliţia Comunitară este în subordinea Primăriei.

Sondajul a fost realizat de cercetători de la Catedra de Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Universitatea Babeş-Bolyai, pe un eşantion de 332 de persoane domiciliate în Cluj-Napoca, în perioada 10 noiembrie – 6 decembrie. Marja de eroare este de 5,2%, pentru un nivel de încredere de 0,95.

„Concluziile acestui sondaj relevă faptul că cetăţenii municipiului au încredere în Poliţia Comunitară, iar aşteptările acestora în ceea ce priveşte Poliţia Comunitară stau la baza înfiinţării Poliţiei Locale”, a afirmat viceprimarul Radu Moisin.