Primaria municipiului Cluj-Napoca prin Serviciul Administrare Hale si Piete, in colaborare cu Institutia Prefectului, a realizat in cursul saptamani trecute verificari la domiciliul producatorilor agricoli care comercializeaza produsele din productia proprie in pietele agroalimentare administrate de catre municipalitate.
 
“Dupa cum am anuntat deja, am dorit sa ne asiguram, mai ales ca e perioada trufandalelor si ne apropiem de sarbatorile pascale, ca ceea ce cumpara clujenii sunt legume crescute in serele producatorilor. Impreuna cu Institutia Prefectului Cluj am realizat controalele in judet pentru a verifica ca produsele vandute ca fiind recolte ale producatorilor locali, au crescut cu adevarat in gradinile, solariile sau serele din Jucu sau Apahida” a declarat primarul Sorin Apostu.
 
In data de 31.03.2011 echipe mixte, formate din politisti locali din cadrul Serviciului Inspectie Comerciala, angajati ai Serviciului Administrare Hale si Piete si ai Institutiei Prefectului Judetului Cluj, au efectuat verificari in pietele agroalimentare Ira si Flora.
 
Conform planului de actiune stabilit, s-au ridicat probe de la locurile de vanzare care au fost comparate cu cele existente la locurile de productie sau in spatiile de depozitare din gospodaria fiecarui producator.
Au fost verificati 36 de producatori agricoli prezenti la vanzare in ambele piete, la 16 dintre acestia recoltandu-li-se probe, ulterior fiind verificate in teren. Echipele de control s-au deplasat in localitatile Caian, Borsa, Floresti, Jucu, Apahida, Bontida si Frata unde s-a verificat concordanta intre probele recoltate din piete si realitatea din teren.
 
In urma controalelor au fost identificati 7 producatori agricoli care comercializau in pietele clujene produse pe care nu le cultivasera, in consecinta fiind incheiate 7 procese verbale de constatare a contraventiilor, valoarea amenzilor fiind de 17.500 lei.
 
Pentru a descuraja astfel de practici, Primaria va merge mai departe, si va propune la urmatoare sedinta a Consiliului local o modificare a HCL-ului privind regulamentul din piete, prin introducerea unor prevederi foarte drastice pentru cei care recidiveaza, si carora nu li se va mai permite sa faca comert cu alimente in spatiile adminsitrate de muncipalitate.
 
Aceste verificari comune vor continua cu scopul de a scoate la iveala producatorii falsi. Adevaratii producatori sunt cei pe care Primaria doreste sa-i incurajeze.
 
Background
Reamintim ca in anul 2010 Consiliul local a adoptat o serie de hotarari al caror scop este mentinerea unui nivel al preturilor cat mai scazut, pentru stoparea speculei cu alimente, precum si a garantarii de catre comerciant a provenientei alimentelor vandute. Astfel, prin HCL 247/2010 „constituie contraventie comercializarea produselor la preturi care depasesc dublul preturilor de referinta comunicate zilnic de catre Centrul Agro Transilvania si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 1000 de lei si acordarea a trei puncte de penalizare”. Totodata hotararea prevede ca „la cumularea a cinci puncte de penalizare utilizatorul pietei va pierde spatiul de vanzare atribuit de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca”. 
 
HCL 310/2010 prevede obligativitatea comerciantilor de a afisa vizibil provenienta produsului vandut prin marcarea cu etichete-tip cu mesajul „produs romanesc”, respectiv „produs din import”, nerespectarea acesteia sanctionandu-se cu amenda intre 200-400 de lei, respectiv aplicarea a 2 puncte de penalizare.
 
Prin HCL 150/2009, HG 661/2001 sunt reglemetate situatiile in care producatorii agricoli comercializeaza produse care nu sunt realizate in gospodaria proprie si cuantumul amenzilor riscate de acestia. Prin HCL 150/2009 amenzile sunt de la 1000 – 2.500 de lei, iar prin HG 661/2001 amenzile sunt de la 5.000 – 10.000 de lei.  
 
Pietele IRA si Grigorescu au fost construite in anul 2010, oferind astfel conditii civilizate de comert cu alimente perisabile. Cele doua investitii, in valoare de aproximativ 1,6 milioane de lei, au fost realizate din economiile pe care Primaria le-a facut in 2010 la consumul de combustibil, obiecte de birotica, hartie, expedierea instiintarilor si la factura de telefonie mobila.