Primaria municipiului Cluj-Napoca a primit invitatia Universitatii Tehnice Cluj-Napoca de a se alatura demersului initiat de aceasta, respectiv de a crea un sistem de comunicare functional si eficient cu beneficiarii finali ai rezultatelor sitemului de invatamant superior, respectiv cu companiile clujene care angajeaza absolventi ai reputatei universitati.
 
Este un semnal puternic pe care primaria il saluta si caruia spera sa i se alature si celelalte universitati clujene, in incercarea de a face din muncipiul Cluj-Napoca un centru universitar orientat catre realitatile pietei muncii. In viziunea UTCN si a firmelor din domeniile tehnice, Primaria are rolul de a functiona ca un liant intre aceste parti, in acest fel facand functionala aceasta legatura, pe care si unii si altii o doresc si au incercat de-a lungul timpului sa o creeze.
 
„Sunt fericit sa va anunt astazi ca, la invitatia UTCN, vom semna un protocol de colaborare in vederea ameliorarii continue si a adaptarii curriculare a diverselor sectii ale facultatilor din cadrul UTCN pentru a oferi la finalul studiilor, absolventi mai compatibili profesional cu ceea ce se cauta astazi pe piata muncii. De asemenea, Universitatea Tehnica ofera si posibilitatea companiilor de a organiza studii postuniversitare de specializare, pentru a asigura formarea profesionala continua, atat de necesara pentru a permite Clujului sa ramana competitiv pe piata”, a afirmat primarul Sorin Apostu.
 
In aceasta perioada Cluj-Napoca trece printr-o serie de transformari semnalate de catre reprezentatii unora dintre cele mai importante companii din domeniul IT si cel al consultantei de bussines.
Clujul este astazi atragator pentru mana de lucru calificata, performanta si cunoscatoare de limbi straine.
 
„Data fiind concurenta, „pe viata si pe moarte” pe care, chiar daca nu se vede, o ducem in fiecare zi cu orase de talia Clujului din Polonia, Cehia, Ungaria sau, mai nou, chiar cu Ucraina si Serbia, este obligatoriu sa ne unim fortele si sa luam masuri pe termen lung care sa anticipeze tendintele firesti ale pietei muncii in domeniile inalt calificate. Ceea ce ne intereseaza atat pe noi, cat si pe reprezentantii firmelor cu care discutam si cei ai universitatilor este de a muta centrul de greutate de pe cantitate pe calitate, de pe „low cost” de „high level”, aceasta fiind din punctul tuturor de vedere directia in care trebuie sa ne indreptam”, a precizat primarul.
 
Ce poate face Universitatea?
UTCN a propus acest parteneriat primariei in cadrul politicii sale de deschidere catre angajatori si a preocuparii sale pe care a aratat-o constant de a corela oferta educationala cu cerintele pietei muncii. Se poate ajunge pana inclusiv la cursuri specializate, „tailor made” – la cererea firmelor, pentru numarul de studenti considerat necesar. 
 
Ce poate face primaria? 
Primaria va face, ca si in cazul parteneriatului cu institutiile statului, elementul de mediere: prin intermediul aceleiasi persoane de contact, de la Biroul pentru Investitori, companiile vor putea semnala orice aspect, vor putea solicita intalniri cu universitatea.
 
Ce pot face companiile? 
Firmele clujene pot solicita in orice moment intalniri, sau consultari pe anumite teme. Acestea au propus si si-au aratat deschiderea in a deveni mai transparente pentru viitorii absolventi si a largi accesul prin programe de internship sau chiar prin intalniri ale tinerilor cu specialisti valorosi din companii, intalniri care pot avea un rol decisiv in a directiona un student catre un domeniu anume. Colaborarea este una deschisa, fara limite, iar conditia de baza ca intreg parteneriatul sa fie unul functional este ca firmele sa solicite punctual ceea ce doresc sa se faca.
 
UTCN este prima universitate care a abordat Primaria in acest sens – un raspuns la ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, dupa semnarea protocolului cu fortele de munca, ITM si directia de finante.
Primaria isi exprima deschiderea catre toate universitatile clujene, pentru ca, exista nevoi similare la companiile care activeaza in toate domeniile, de la productia de medicamente, la ferme zootehnice, sau companii de creatie, ori furnizare de servicii.
 
“Ne simtim onorati bilateral, Primaria si Universitatea Tehnica, pentru gestul pe care il facem azi. Traim o lume cu schimbari rapide si pline de incertitudine, care trebuie sa se adapteze pentru a raspunde nevoilor, universitatile fiind obligate sa stie raspunsuri la intrebari. Un raspuns il reprezinta protocolul pe care il semnam. Un sodaj de al nostru releva faptul ca peste 34% din studentii UT au fost angajati din timpul facultatii, 84% si-au gasit un loc de munca in urma absolvirii cursurilor, iar 72% dintre acestia au decis sa ramana la Cluj-Napoca dupa absolvire . Invatamantul viitorului va fi guvernat de trei principii – diversitate, personalitate si transparenta. Acestea nu se pot face decat cu sprijinul autoritatilor locale. Raspundem cu necesitate la o realitate”, a afirmatprof. univ. dr. Radu Munteanu – rector al UTCN
 
 
Mesajul esential este ca traim intr-o lume in continua schimbare, in care pericolele care ne pot afecta pe termen lung pot fi pe un alt continent, si capacitatea unei comunitati de a functiona coerent si coeziv va face diferenta pe termen mediu in prosperitatea pe care comunitatile o vor putea crea sau mentine.