La nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost infiintate 21 de circumscriptii, 208 sectii si 1500 sectoare. Peste 1600 de clujeni vor participa in calitate de recenzori la organizarea recensamantului populatiei si al locuintelor, care va avea loc in perioada 20 – 31 octombrie 2011.
 
Recenzorii au obligatia sa se legitimeze in momentul in care se prezinta la locuinta persoanelor care urmeaza sa fie chestionate. Aceasta legitimatie poarta insemnele Institutului National de Statistica. De asemenea, recenzorii vor avea asupra lor si cartea de identitate sau buletinul, iar in cazul in care cetatenii solicita acestia se vor legitima si cu buletinul.
 
Interviul va dura in medie 40 de minute. Trebuie completate in total 8 chestionare (pentru gospodarie, locuinta/cladire, persoane, persoane plecate in strainatate, persoane plecate pentru o perioada mai indelungata, spatiul colectiv de locuit, persoane temporar prezente, personalul de recensamant – care cuprinde date despre recenzor).
Programul de lucru al unui recenzor va fi zilnic intre orele 8.00 si 20.00.
 
Sloganul sub care este organizat recensamantul, “Pentru ca fiecare conteaza” releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamantului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in plan national si local.
 
Raspunsul la toate intrebarile chestionarului trebuie sa fie facut stiind ca toate informatiile ce vor fi oferite beneficiaza de protectia confidentialitatii, garantata prin lege, ca ele nu vor fi folosite in nici un alt scop decat cel statistic.
 
Fata de recensamintele anterioare, Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011, primul ce are loc dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana, ofera in planul Uniunii datele si informatiile necesare cunoasterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind miscarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre si in afara Uniunii, cu un accent special asupra populatiei in varsta de munca. Astfel, recensamintele nationale au loc loc in toate tarile membre in aceleasi an – 2011. Scopul este de a oferi informatii esentiale si de calitate pentru politicile in domeniul economic si social la nivelul intregii comunitati europene.
 
Background
Comisia locala de organizare a recensamantului locuintelor si populatiei condusa de primarul municipiului coordoneaza aceasta actiune la Cluj-Napoca. Pe langa comisie exista un secretariat tehnic, condusa de secretarul municipiului. Comisia locala transmite datele obtinute comisiei judetene a recensamantului locuintelor si populatiei.
 
Peste 3.300 de clujeni si-au depus cereri in vederea desemnarii ca recenzori, recenzori sef si sefi de circumscriptie pentru a participa la recensamantul populatiei si locuintelor.
 
In selectia personalului pentru efectuarea rescensamantului s-a tinut seama, in principal, de criterii precum nivelul de instruire, experienta anterioara si abilitatile de lucru cu publicul. De asemenea, nu au fost compatibili cei care beneficiaza de indemnizatie de somaj, persoanele pensionate pe caz de boala sau anticipat si cele aflate in concediu pentru ingrijirea copilului.
 
Pentru participarea la operatiunile de recensamant se acorda indemnizatii brute pe zi de activitate, dupa cum urmeaza:
a) responsabili de circumscriptii urbane – 50 lei pe zi de activitate si lucreaza 21 de zile calendaristice;
b) recenzorii-sefi – 50 lei pe zi de activitate si lucreaza 18 de zile calendaristice
c) recenzorii – 50 lei pe zi de activitate si lucreaza 15 de zile calendaristice
Aceasta indemnizatie se acorda intr-o singura transa, la terminarea lucrarilor si se impoziteaza conform Legii nr.571/2003, privind Codul fiscal.
 
Detalii legate de datele inregistrate
Se vor inregistra:
– toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate),
– persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta) in Romania sau o resedinta temporara (indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal).
Nu se vor inregistra
Persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice si consulare sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene, precum si corespondentii de presa care la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii.
 
La recensamant se vor inregistra, de asemenea, toatecladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate scolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilisti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) si locuintele din cadrul acestora.
 
Nu se vor inregistra cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare si acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.
 
METODADE INREGISTRAREtraditionala, prin intervievarea directa a populatiei de catre recenzori, raspunsurile fiind inscrise in chestionarele de recensamant.
 
Sanctiuni pentru cetateni
Se sanctioneaza cu amenda fapte precum:
– impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului sau a desfasurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului
– refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete.
 
Sanctiuni pentru personalul implicat in actiunea de recensamant
Se sanctioneaza cu amenda fapte precum:
– nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni
– nerespectarea caracterului confidential al datelor
– utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice.
Constatarea contraventiilor si stabilirea sanctiunilor se face de catre Politia Locala.