Conferința finală a proiectului european Agora – „Opțiuni avansate de co-generare pentru reintegrarea activelor locale” și mini târg de Crăciun organizat în cartierul Iris – zona inclusă în proiect privind inovarea socială

Primăria municipiului Cluj-Napoca a derulat în perioada iulie 2020 – decembrie 2022 proiectul Agora – „Opțiuni avansate de co-generare pentru reintegrarea activelor locale”, co-finanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI), prin programul Interreg Danube, al cărui scop a fost de a îmbunătăți capacitatea administrațiilor publice la nivel local și regional de a deveni lideri mai credibili și activi ai regenerării locale prin dezvoltarea, testarea și integrarea de noi instrumente operaționale și politice pentru reevaluarea activelor urbane.

Sub coordonarea Municipiului Cluj-Napoca – lider de proiect – și prin valorificarea experienței sale în recuperarea și utilizarea terenurilor și clădirilor abandonate (dezvoltate într-un alt proiect, Refill – finanțat prin programul URBACT II) și în acțiuni urbane participative, Agora a testat și facilitat adoptarea în orașele partenere a unor noi instrumente inovative de mediere între actorii cheie la nivel urban, pentru a valorifica și reintegra activele locale neutilizate (clădiri și terenuri publice și private), conectându-le cu oportunitățile economice locale și externe.

Conferința finală a proiectului a reunit la Cluj-Napoca în perioada 6-7 decembrie 17 parteneri din 10 țări care au discutat despre îmbunătățirea capacității administrațiilor publice la nivel local și regional de a dezvolta, testa și integra noi instrumente operaționale pentru reevaluarea activelor urbane și activarea temporară a spațiilor publice.

În cadrul Agora – „Opțiuni avansate de co-generare pentru reintegrarea activelor locale” au fost realizate diverse evenimente care să îndeplinească scopul proiectului, spre exemplu programul „Străzi deschise” realizat pe strada Spiru Haret din cartierul Iris – închisă pe parcursul unei zile pentru a realiza activități sportive în aer liber pentru copii și adulți. Totodată, în Piața Karl Liebknecht a fost organizat un concert de operă „My Fair Lady” în cadrul Zilelor Clujului, realizat cu sprijinul Scena Urbană, la care au participat peste 400 locuitori din zonă și nu numai. Producătorii locali au fost de asemenea incluși în realizarea acestui proiect: s-a organizat o piață volantă de flori și o piață pe model finlandez (REKO) în aceeași locație ca și concertul de operă.

Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, în perioada 6-11 decembrie, Piața Karl Liebknecht din Cluj-Napoca găzduiește un „mini târg de Crăciun”, realizat tot în cadrul proiectului AGORA. În fiecare seară, de la ora 18:00 va începe programul artistic: colinde, un spectacol inedit de balet și alte surprize, meșteri populari cu obiecte lucrate manual și bunătăți, concurs cu oameni de gheață, mașină de zăpadă și altele. Acest proiect pilot reprezintă un nou pas pentru organizarea de evenimente cu impact pentru comunitățile din cartierele clujene.

Partenerii proiectului sunt:
Partener principal PP1 – Municipiul Cluj-Napoca
și:
PP2 – Agenția de Dezvoltare Nord – DAN ltd (Croația)
PP3 – Agenția Europeană de Dezvoltare (Republica Cehă)
PP4 – EUTROPIAN GMBH (Austria)
PP5 – Kranj (Slovenia)
PP6 – Institutul de Cercetări Metropolitane (Ungaria)
PP7 – Pakora.net – Rețea pentru orașe și regiuni (Germania)
PP8 – Orașul Praga (Republica Cehă)
PP9 – Asociația regională Neckar-Alb (Germania)
PP10 – Municipiul Sofia (Bulgaria)
PP11 – Sofia Development Association (Bulgaria)
PP12 – Orașul Szarvas (Ungaria)
PP13 – Institutul de Urbanism al Republicii Slovenia
PP14 – URBASOFIA SRL (România)
PP15 – Slavonski Brod Development Agency ltd. (Croaţia)
PP16 – Zenica (Bosnia și Herțegovina)
PP17 – Primăria Chișinău (Moldova)

Parteneri strategici asociați:
1. Asociația Eurocities
2. Universitatea Tor Vergata din Roma
3. Municipalitatea din Koprivnica (Croația)
4. Agenția de Dezvoltare Zenica – ZEDA (Bosnia și Herțegovina)
5. Asociația Comunităților Locale ale Dunării (RO)
6. Spatial Foresight Limited (Luxemburg)
7. Centrul EcoResource (Ucraina)
8. Casa Europeană (Ungaria)
9. Camera de comerț italiană din Bulgaria
10. Spațiu creativ Viena
11. Asociația pentru Institutul de Dezvoltare Locală (Urbanize Hub)