Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul Român pentru Pace (PATRIR), a organizat miercuri, 7 iulie 2021, lansarea oficială a strategiilor locale de integrare a migranților provenind din afara Uniunii Europene, eveniment organizat în cadrul proiectului European Pact for Integration. Acest proiect se desfășoară din ianuarie 2020 până în iunie 2022, în 7 orașe din Europa (Cartagena, Cluj-Napoca, Dietzenbach, Linkoping, Lublin, Ravenna și Riga) și este finanțat prin fondurile AMIF de către Comisia Europeană.

Evenimentul a avut loc între orele 10.00 și 13.00, la Cazino – Centrul de Cultură Urbană, în Parcul Central din Cluj-Napoca, și a inclus prezentarea strategiilor și a oportunităților de implicare în desfășurarea activităților propuse, momente artistice susținute de reprezentanți ai comunităților de migranți și activități de socializare, care le-au oferit actorilor locali relevanți pentru domeniul migrației oportunitatea de a se cunoaște și a discuta bune practici.

Strategiile locale de integrare sunt rezultatul unui proces îndelungat de identificare a nevoilor migranților utilizând metodologia Intercultural City Review, în urma cărora au fost definite cele două arii de prioritate ale orașului: accesul la educație și integrarea pe piața muncii. Pe baza acestor arii de prioritate, grupul de experți din cadrul proiectului a formulat recomandări, care au fost transformate în strategia orașului de integrare, urmând să fie pilotate la nivel local în următoarele luni și validate de un Comitet Științific Internațional la sfârșitul anului.

Acțiunile propuse de partenerii proiectului European Pact for Integration pentru Cluj-Napoca includ înființarea unui One-Stop-Shop, care să cuprindă toate informațiile de care un nou-venit are nevoie să se integreze și asistență în procesul de integrare, precum și derularea unor proiecte pilot de facilitare a acestui proces: coaching vocațional, sprijin de tipul peer-to-peer pentru învățarea limbii române, diverse evenimente de promovare a diversității.

În urma procesului de pilotare a acestor acțiuni propuse, vor fi evaluate rezultatele, urmând ca anul viitor, cele 7 orașe implicate în proiect să își definitiveze strategia, să o integreze în strategia locală a orașului, să faciliteze replicarea rezultatelor și să lucreze alături de actorii locali relevanți pentru a crea sustenabilitate și continuitate.