Stăm acasă și Salvăm Vieți! 

Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat.

 

Până în prezent, la nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost implementate următoarele măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus (Covid-19):

 

 • În ședința extraordinară de Consiliu local din data de 30 martie 2020, a fost aprobată rectificarea bugetului municipiului Cluj-Napoca, pentru gestionarea situației cauzate de COVID-19. Astfel, au fost alocaţi:
  • 9.000.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor aferente carantinei, potrivit prevederilor art. 2 din HG nr. 2012/2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății;
  • 7.000.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor de achiziționare și montare a dispozitivelor cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe și dezinfecția periodică a acestora, potrivit prevederilor art. 6 – (1) din Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020. Acţiunea de dezinfecţie a început în data de 31 martie.
  • 500.000 lei pentru majorarea bugetului Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca în vederea asigurării cheltuielilor pentru cazarea personalului medical în spații hoteliere;
  • 1.000.000 lei pentru majorarea bugetului Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca pentru achiziționarea de echipamente medicale;
  • 1.000.000 lei pentru majorarea bugetului Direcției de Asistență Socială și Medicală pentru acordarea de ajutoare sociale în natură (pachete alimentare), dată fiind situația în care se află mai multe persoane singure și familiile din comunitățile defavorizate.
 •  Marţi, 31 martie 2020, a început  amplasarea la Pata Rât a 2 unităţi mobile dotate fiecare cu: 3 boxe WC, 3 boxe duşuri, 4 lavoare independente, boiler electric şi radiator electric. Aceste unităţi mobile au fost achiziţionate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în cadrul proiectului european UIA- Urban Innovative action – Future of work ( WP6-  Munca Informală) și au fost predate Direcţiei de asistenţă socială şi medicală care va asigura cheltuielile necesare pentru funcţionarea acestora, din resurse asigurate de la bugetul local al municipiului. Aceste unităţi au fost amplasate pe str. Cantonului, pe un teren aparţinând municipalităţii clujene.
 • Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziție linia telefonică 0372.280.499 pentru sprijinirea vârstnicilor din municipiu. Astfel, persoanele în vârstă, fără susținători sau altă formă de ajutor, pot apela numărul de telefon de mai sus pentru a beneficia de sprijinul Primăriei, prin Direcția de asistență socială și medicală.
 • De asemenea, aceste persoane mai au la dispoziție numărul de telefon 0364 406 517, pus la dispoziție de Inițiativa Vă ajutăm din Cluj!
 • Persoanele cu vârsta de peste 65 ani au prioritate între orele 11:00-13:00 la cumpărături în piețe și magazine. Primarul Emil Boc a transmis un mesaj clujenilor prin care îi roagă ca în acest interval orar să acorde prioritate la cumpărături persoanelor de peste 65 ani și să-i ajute să își asigure cele de trebuință. „Este de datoria fiecăruia dintre noi să avem grijă ca nimeni să nu fie lăsat în urmă! ”, este mesajul primarului. În prezent, în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM) există un număr de 1750 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani care au nevoie de sprijin și care beneficiază de ajutorul DASM, al cultelor religioase și al fundațiilor partenere. Este vorba despre Asociația CERT Transilvania, Asociația Masa Săracilor, Asociația VedemJust, Asociația Clujul Sustenabil, Asociația Civic Suport – ultimele 3 asociații au lansat inițiativa „Vă ajutăm din Cluj”. De asemenea, două persoane fizice, domnii Radu Șomlea și Cristian Tivadar au lansat programul ”Adoptă un vârstnic” prin care sunt preluați în îngrijire vârstnici fără alte posibilități de sprijin din municipiu.
 • La solicitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A.va asigura transportul personalului medical (aproximativ 29 de persoane) pe ruta Gilău – Cluj-Napoca. Transportul va fi operațional de marți, 31 martie 2020. Program: plecare 5.30 din Gilău și 14.30 din Cluj-Napoca.
 • În parteneriat cu Prefectura Cluj, Consiliul județean Cluj, mediul de afaceri și ONG-urile din oraș, încearcăm să identificam soluții pentru asigurarea hranei și cazării la unitățile hoteliere din apropierea spitalelor a personalului medical implicat în tratarea persoanelor suspecte sau infectate cu Coronavirus.
 • De asemenea, tot în parteneriat cu Prefectura Cluj, Consiliul județean Cluj, mediul de afaceri și ONG-urile din oraș, se derulează acțiuni de achiziționare de echipamente și infrastructură medicală pentru spitalele clujene, cu susținerea financiară a tuturor celor implicați.
 • Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și Cantina Primăriei, a realizat o activitate pentru sprijinirea comunității de la Pata Rât, care a constat în distribuirea de pachete alimentare (finanțate din bugetul local) și igienice (prin Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane). 300 de familii au beneficiat de aceste pachete, care conțin produse alimentare și produse de igienă personală. De asemenea, în această perioadă au mai avut loc acțiuni de salubrizare a zonei Pata Rât și dezinfecție a unităților sanitare mobile.
 • Producătorii care comercializează marfă în piețele administrate de Primărie au obligația să poarte măști și mănuși. De asemenea, este obligatorie marcarea și respectarea distanței de 1,5 metri între persoane și acces controlat în piață, atât în piețele primăriei, cât și în cele private. De asemenea, au loc acțiuni de dezinfecție zilnică a spațiilor aflate în piețele publice administrate de Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.
 • În ceea ce privește problema persoanelor fără adăpost, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există o capacitate de 159 de locuri, dintre care sunt libere 35. Suplimentar, există posibilitatea de a mai pune la dispoziție încă 65 de locuri în regim de urgență, cu sprijin privat. 35 de locuri pentru persoanele fără adăpost sunt asigurate prin finanțarea fundației Prison Fellowship de către compania NTT Data cu 4000 euro pe lună.
 • Persoanele cazate în spațiile menționate beneficiază de sprijin prin programul „O masă caldă”, dar și prin alte programe puse la dispoziție de voluntari și asociații caritabile ale cultelor religioase, indiferent de etnie. Clujenii care au cunoștință de persoane fără adăpost, pot să semnaleze acest lucru la numerele de telefon 0264/ 955 sau 0264/984 – Telefonul Primarului.
 • Compania de Transport Public asigură dezinfecția habitaclului mijloacelor de transport în comun la finalizarea traseului (ex. bare și suporți de susținere, uși, scaune, validatoare etc). De asemenea, ecranele automatelor și validatoarele din stațiile Companiei de Transport Public sunt dezinfectate de cel puțin 2 ori pe zi. Poliția Locală se asigură că în mijloacele de transport în comun sunt respectate măsurile de distanțare socială. Primăria municipiului Cluj-Napoca recomandă persoanelor care în această perioadă utilizează transportul în comun să poarte măști și mănuși.
 • La solicitarea Primăriei, furnizorii privați de transport persoane în regim de taxi din Municipiul Cluj-Napoca au luat măsuri de igienizare și dezinfectare a habitaclului mijloacelor de transport, după fiecare cursă (ex. portiere, mânere etc.)
 • Toate instituțiile publice și private din municipiu au obligația să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor, ușilor, precum și altor suprafețe expuse ( mese conferințe, birouri etc.)
 • La sediile Primăriei, în programul stabilit de relații cu publicul, au fost marcate locurile unde se poate sta la rând, cu respectarea distanței sociale de 1,5 metri.
 • Au loc acțiuni periodice de dezinfecție a echipamentelor și mobilierului urban situate pe raza Municipiului Cluj-Napoca, aflate în proprietatea Municipiului, pe toată durata stării de urgență instituită pe întreg teritoriul României. Dezinfecția se va face periodic în funcție de necesități, pe baza de comandă a Direcției Ecologie Urbană și Spatii Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
 • Au fost suspendate toate activitățile culturale, științifice și artistice realizate în Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Casino, Cinematograful Dacia, Cinematograful Mărăști din municipiul Cluj-Napoca pe durata stării de urgență instituită pe întreg teritoriul României.
 • A fost suspendată activitatea Bazinului de Înot Olimpic Grigorescu din municipiul Cluj-Napoca.
 • A fost suspendată activitatea Piețelor de vechituri (Oser și Zona Expo Transilvania) din Municipiul Cluj-Napoca.
 • A fost suspendată activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor nealcoolice organizate de Cantina de Ajutor Social și Pensiune din Municipiul Cluj-Napoca, cu excepția organizării activității care nu presupune rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cea de livrare la client.
 • A fost suspendată activitatea Centrelor de zi pentru Vârstnici și Cluburilor pensionarilor din Cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală.
 • S-a luat măsura dezinfecției zonelor care prezintă risc ridicat de infectare (ex. zonele din fața clinicilor unde există puncte de triaj a persoanelor suspecte de infectare etc.).
 • Au fost suspendate toate activitățile sportive realizate în spațiile închise situate în Baza Sportivă Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.
 • A fost suspendată activitatea creșelor de pe raza municipiului Cluj-Napoca. S-au luat măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor unităților de învățământ din municipiu.
 • În privința persoanelor care locuiesc în zona Pata Rât, Primăria Cluj-Napoca a demarat o acțiune de curățenie masivă. În această zonă există multe persoane care s-au întors din străinătate, care au fost prinse în programul de ajutor social, conform legii. De asemenea, se asigură masa de la cantina socială, unități mobile de igienă și toalete ecologice.

 

Numere de telefon utile în această perioadă:

 

 • 0372 280 499 – Direcția de Asistență Socială și Medicală
 • 0364 406 517 – Inițiativa Vă ajutăm din Cluj!
 • 0800800358 – pentru informații de natură medicală privind Coronavirus.

 

INFORMAȚII UTILE