Miercuri, 7 octombrie 2020 la Casino – Centrul de Cultură Urbană, în Parcul Central, a avut loc Ziua Porților Deschise, în cadrul proiectului ”Pactul European pentru Integrare (European Pact for Integration” (EPI), în prezența reprezentantei Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România, Nasreen Rubaian, aflată în Cluj-Napoca pentru o serie de evenimente conexe.

Evenimentul și-a propus să fie un punct de plecare pentru viitoarele activități înscrise în calendarul acestui proiect, respectiv organizarea întâlnirilor tematice în vederea elaborării  strategiei de incluziune a resortisanților din țări terțe, precum și a promovării   misiunii  orașelor de a  cunoaște  nevoile acestei categorii de locuitori, si de a identifica soluții la nivel local. Evenimentul a reunit, de asemenea, reprezentanți ai comunităților de migranți din oraș, ai mediului diplomatic și ai business-ului din Cluj-Napoca.

Acest proiect inovativ de îmbunătățire a integrării resortisanților țărilor terțe în întreaga Uniune Europeană, EPI, este finantat de Comisia Europeană, prin intermediul Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare.

EPI reunește un consorțiu format din treisprezece parteneri, printre care orașele Cartagena (Spania), Cluj-Napoca (România), Dietzenbach (Germania), Linkoping (Suedia), Lublin (Polonia), Ravenna (Italia) și Riga (Letonia). Coordonatorul consorțiului și partener tehnic este organizația PATRIR – Institutul Român pentru Pace, care a sustinut aderarea municipalității clujene  la acest proiect. Clujul este un oraș-magnet care atrage atât migrație națională, internă, europeană, cât și din întreaga lume, în ultimii ani această dinamică cunoscând o relativă intensificare. În cadrul consorțiului EPI, orașul isi va consolida eforturile la realizarea unui proces strategic care să permită armonizarea politicilor publice locale cu agenda europeană și cea internațională pe această temă, care va fi totodată sinergică cu caracterul intercultural al orașului.

Scopul principal al EPI este elaborarea și îmbunătățirea calității strategiilor locale de incluziune pro-migranți existente. Acest lucru se va realiza prin crearea și implementarea de procese programatice pentru integrarea resortisanților țărilor terțe.

Proiectul urmărește să stimuleze dialogul civil și să inițieze parteneriate concrete în orașele participante, adunând reprezentanți ai autorităților locale, instituții sociale, organizații ale societății civile cu experiență și ONG-uri, construind o rețea transnațională de parteneri care se angajează să faciliteze integrarea resortisanților țărilor terțe.

”Incluziunea și integrarea sunt la baza rolului instituției noastre în România. Clujul este un oraș cu valori solide în această direcție, care are o deschidere față de cei ce aleg să locuiască și să muncească aici. Migrația este un fenomen global, iar a fi deschis către provocările pe care dinamica mondială de mobilitate le aduce orașelor din întreaga lume este o abordare strategică și importantă pentru comunitate” a declarat Nasreen Rubaian, reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România.

“Clujul este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa, iar o abordare deschisă și receptiva la nevoile tuturor locuitorilor săi este unul dintre elementele esențiale care explică acest statut. Ne interesează ca administrație să înțelegem și să construim cele mai bune instrumente de inovare socială, care să ne permită să obținem o strategie adaptată specificului orașului nostru, precum și să avem instrumente de comunicare accesibile pentru cei care se mută în Cluj-Napoca, astfel încât ei să se poată dezvolta și sa ofere la rândul lor comunității toate beneficiile pe care le aduce diversitatea”, a mentionat Emilia Botezan, manager de proiect în cadrul EPI, șef birou Relații Externe și Investitori.

„Cum putem sa ne asigurăm că orașele pot fi mai incluzive și deschise față de oameni din toate colturile  lumii care aleg să trăiască aici și să facă din Cluj casa lor? În cadrul proiectului ne propunem să înțelegem mai bine cine sunt acești oameni și care sunt nevoile lor. Aceste eforturi vor fi apoi integrate în procesele de dezvoltare ale comunităților, fie că vorbim de educație, dezvoltare sustenabilă sau egalitate de gen. Pentru Cluj acest lucru înseamnă să fie unul dintre primele orașe inclusive din lume în aceste domenii”, a specificat Kai Brand-Jacobsen, Președinte PATRIR.