Ref. Verificări efectuate în zonele Colonia Borhanci şi Făget privind modul de gestionare a apelor uzate

În perioada 30 august-09 septembrie a.c. inspectorii din cadrul Serviciului Control protecţia mediului şi igienizare, au efectuat o amplă acţiune de control privind modalitatea de gestionare a apelor uzate.
Au fost verificate un număr de 50 de gospodării şi ansambluri de locuinţe colective situate în zonele Colonia Borhanci şi Făget.

În urma acţiunii s-au întocmit cinci procese verbale de constatare a contravenţiei în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 191/2009, în valoare de 12.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind deversarea apelor reziduale pe domeniul public.
De asemenea, în urma somaţiilor adresate proprietarilor care utilizează fose septice, s-a constatat faptul că acestea au fost vidanjate, făcându-se dovada prin facturi şi chitanţe pentru vidanjare.
Proprietarii care deţin staţii de epurare a apelor uzate, au fost somaţi să consemneze în registre speciale, conform legislaţiei în vigoare, rezultatele analizelor la probele de apă.

Reamintim pe această cale cetăţenilor, că în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 191/2009, art. 6 pct. 8, „deversarea de reziduuri lichide, ape reziduale, uleiuri sau lubrifianţi pe domeniul public şi privat al statului, pe terenuri proprietate privată, în ape curgătoare sau lacuri, precum şi pe terenurile din imediata vecinătate a acestora”, se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.
 

În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, art. 96 alin (1) pct 26, cu modificările şi completările ulterioare, deversarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.

Conform Legii apelor nr. 107/1996, cu completările şi modificările ulterioare, art. 19, alin 3, „persoanele fizice şi juridice care exploatează staţiile şi instalaţiile de epurare, au obligaţia să realizeze urmărirea continuă, prin analize de laborator, a modului de funcţionare a acestora, să păstreze registrele cu rezultatele analizelor şi să pună aceste date la dispoziţia personalului împuternicit cu sarcini de inspecţie şi control”.

Verificările vor continua în perioada următoare.