Documentele pentru elaborarea Planul Urbanistic General (PUG) sunt pe site-ul primariei in consultare publica si asteptam sugestii atat de la cetateni cat si de la orice institutie interesata.
 
PUG-ul se innoieste o data la 10 ani. Elaborarea noului PUG a fost necesara pentru ca acesta este termenul legal de reactualizare, dar si pentru ca de-a lungul deceniului in care vechiul plan a fost utilizat, au aparut destule necorelari intre situatia existenta la data elaborarii, situatia previzionata si evolutia urbanistica reala in acesti ani. S-a avut in vedere si faptul ca s-au acceptat multe derogari legale, dar, din pacate, necorelarea lor a dus la situatia pe care o stim cu totii.
 
Administratia locala, atunci cand a demarat proiectul de reactualizare, a urmarit o serie de obiective care se regasesc si in legislatie, dar sunt si dictate de nevoile specifice ale populatiei municipiului nostru. Astfel, echipa de specialisti trebuie sa gaseasa solutii pentru cateva provocari majore.
 
– In primul rand, clarificarea unor modele de dezvoltare urbana – urmareste sa stabileasca cat trebuie sa se extinda orasul nostru in teritoriu si in care teritoriu anume trebuie sa se situeze zonele construibile. Care trebuie sa fie densitatea locuirii, in functie de zona, cautand sa se gaseasca un echilibru.
 
– Apoi, se urmareste realizarea unui mixaj functional, sa nu avem doar cartiere dormitor si alte zone exclusiv comerciale. Experienta arata ca mixajul functional este cea mai buna solutie. Sa existe si locuinte, dar si gradinite, scoli, unitati medicale, centre comerciale si spatii verzi.
 
– In ceea ce priveste conversia functionala a unor zone, foste zone industriale, nu trebuie sa se excluda caracterul industrial, dar sa primeasca caracterul unor zone industriale legate de Clujul prezentului. Trebuie sa poata adaposti orice viitoare cerinte functionale ale unor posibili investitori.
 
– Primaria a cerut ca noul PUG sa contina reglementari care sa duca la cresterea confortului urban si a calitatii vietii locuitorilor. PUG-ul trebuie sa aiba un caracter corector al efectelor nedorite ale unor reglementari anterioare, in special realizarea unei retele de drumuri corente in noile extinderi.
 
– De asemenea, planul va fi orientat spre reconsiderarea si revalorificarea spatiului public existent. Spre exemplu, in vechiul oras, zone pietonale si reamenajarea parcurilor, iar in noile dezvoltari, amenajarea unor spatii publice. Spre exemplu, in noul PUG sunt prevazute noi parcuri in cartierul Manastur, in Hoia, in zona Intre Lacuri, precum si stabilirea exacta a zonelor de spatiu verde unde sa nu se poata construi. De exemplu, malurile Somesului au fost incadrate in V.
 
– PUG-ul va oferi solutii si recomandari pentru amplasarea obiectivelor de mare importanta municipala, de exemplu, spitale.
 
– De asemenea, se va constitui intr-o baza pentru a amorsa cooperarea in zona metropolitana. Va oferi solutii pentru o viitoare retea de transport din Floresti in Apahida.
– In noul PUG, delimitarea zonei construite protejate este facuta mai precis, pe baza criteriilor de valoare a ambientului urban, nu numai celor datorate cladirilor protejate ca monument istoric. Elementele de regulament de urbanism pentru aceste zone sunt adaptate pentru ca aceste zone sa nu devina protejate pentru muzeificare, ci pentru a fi zone active ale orasului din punct de vedere social si economic.
Ca o concluzie, prin elaborarea noului PUG Primaria va indrepta ceea ce se poate indrepta din erorile generate de o legislatie prea permisiva si va impune o strategie de dezvoltare durabila a orasului.
Noul PUG trebuie sa fie instrument usor de inteles de catre dezvoltatori si de catre public si usor de aplicat de catre aparatul administrativ.
 
 
„Planurile sunt postate pe site-ul institutiei si sunt supuse consultarii publice pentru 45 de zile, dupa care, odata finalizate ultimele modificari, rezultate din observatiile cetatenilor, Planul Urbanistic General va incepe lungul drum al obtinerii tuturor avizelor, la capatul caruia va fi adoptat ca lege urbanistica locala de catre Consiliul local Cluj-Napoca si va asigura ordinea urbanistica in orasul nostru”  a explicat primarul Sorin Apostu.
 
 
„Consideram ca este un plan deschis, flexibil, dar in parametri foarte clar reglementati, care ofera o viziune pe termen lung. Suntem toti clujeni, am lucrat cu pasiune la acest proiect si credem ca el cuprinde oportunitati de dezvoltare pentru Cluj-Napoca” a declarat arh. Adrian Borda, membru in grupul de lucru al Planului Urbanistic General. 
 
„Studiile de mediu realizate in etapa preliminara PUG-ului au identificat teritorial suprafetele care creaza cadrul natural al Clujului, pentru ca ceea ce conteaza la calitatea mediului sunt suprafetele de teren suficient de mari ca sa aiba impact ecologic. Ceea ce s-a relevat din acest studiu si calculul suprafetelor care formeaza cadrul natural, avem circa 100 de metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor” a subliniat arh. Eugen Panescu, la randul sau parte din echipa care a lucrat la Planului Urbanistic General. 
 
 

 

 

detalii privind planul pe: 
www.primariaclujnapoca.ro