Comunicat de presa

(12 iunie 2017)

 

 

Ref: Primul dialog cu cetatenii organizat in Romania, la Cluj-Napoca

 

Marti, 13 iunie, intre 15.30 si 17.30, la Casino in Parcul Central va avea loc prima dezbatere cu cetatenii organizata in Romania de Comitetul Regiunilor (CoR). Alaturi de primarul Emil Boc, presedintele CoR, Markku Markkulla va avea un dialog deschis si liber cu participantii pe tema „Reflectand asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de cand Clujul a devenit un oras european”.

Acest dialog va avea loc in contextul in care, in perioada 10 – 14 iunie 2017 Clujul se transforma intr-o adevarata platforma europeana de dialog, gazduind evenimente importante in domeniul inovatiei si comunicarii – Conferinta Comisiei Europene Open Innovation 2.0, tabara de dialog inovativ si intalnirea europeana a clusterelor inovative.

Publicul anticipat al acestui eveniment este reprezentativ pentru comunitatea clujeana si va fi format din studenti, membri ai societatii civile, organizatii non guvernamentale, reprezentati ai proiectelor din zona de start-up, antreprenori locali etc.

Scopul acestui eveniment este de a initia dezbateri privind modul in care Europa este perceputa la nivel local in aceasta parte a Uniunii, precum si de a initia un model usor de replicat pentru comunitatile invecinate, privind initierea unui dialog pe temele europene care ii preocupa pe cetatenii statelor membre.

Avand in vedere apropierea momentului in care Romania va prelua presedintia Uniunii Europene, in 2019, precum si contextul din ce in ce mai digital al lumii in care traim, dialogul cu cetatenii va aborda problema coeziunii europene in viitor si va crea premise care sa permita participantilor sa se simta implicati, sa poata contribui de la nivel local si regional pentru rezolvarea ”probelor” cu care reprezentantii politici ai Uniunii Europene se confrunta in aceasta perioada, in incercarea de a o mentine cu adevarat unita.

Formatul va fi acela al unei dezbateri de maximum doua ore, va fi initiat prin sustinerea unor prezentari ale invitatilor, urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri, implicarea directa si exprimarea libera fiind incurajate si sustinute.

 

Dat fiind profilul academic al Clujului ne bazam pe parteneriatul cu universitatile in acest proiect, participarea acestora fiind complementara, necesara si in masura sa contribuie la obtinerea unor serii de reflectii privind viitorul Europei – o voce de la nivel local si regional a comunitatilor care isi asuma reconstruirea increderii in proiectul european.

 

Agenda dezbaterii