CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI

CLUJ-NAPOCA

HOTĂRÂRE

privind aprobarea Programului de acordare a unui suport alimentar elevilor

de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca pentru semestrul II

al anului școlar 2021-2022

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca întrunit în ședință extraordinară,

Examinând proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca pentru semestrul II al anului școlar 2021-2022 – proiect din inițiativa primarului;

Reținând Referatul de aprobare nr. 323.864/1/17.02.2022 al primarului municipiului Cluj-Napoca, în calitate de inițiator;

Analizând Raportul de specialitate nr. 323.878 din 17.02.2022 al Direcției de Asistență Socială și Medicală, al Direcției Juridice și al Direcției Economice, prin care se propune aprobarea Programului de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca pentru semestrul II al anului școlar 2021-2022;

Reținând prevederile art. 3 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 5 alin. (3) și ale art. 48 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 9 alin. (5), ale art. 11 lit. e), ale art. 15 alin. (3) și ale art. 66 alin. (4) din Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 alin. (2), ale art. 3 alin. (2) și ale art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 alin. (1) lit. b) din H.G. nr. 1296/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, ale art. 56 din H.G. nr. 1.149/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 116/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale, cu modificările și completările ulterioare și ale Hotărârii nr. 65/2022 privind aprobarea bugetului general rectificat al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022;

Văzând avizul comisiei de specialitate;

Potrivit dispozițiilor art. 129, 133 alin. (2), 139 și 196 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

H O T Ă R Ă Ș T E:

Art. 1. Se aprobă Programul de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca pentru semestrul II al anului școlar 2021-2022, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. Se aprobă acordarea unui suport alimentar, constând într-o masă caldă pe zi, prin Cantina de Ajutor Social și Pensiune, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar (inclusiv T.V.A.), din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, în vederea implementării programului prevăzut la art. 1 din prezenta hotărâre.

Art. 3. Cu îndeplinirea prevederilor hotărârii se încredințează Direcția Economică, Cantina de Ajutor Social și Pensiune, Direcția de Asistență Socială și Medicală și Școala Gimnazială „Traian Dârjan”.

Președinte de ședință,

Ec. Dan Ștefan Tarcea

Contrasemnează:

Secretarul general al municipiului,

Jr. Aurora Roșca

Nr. 67 din 21 februarie 2022

(Hotărârea a fost adoptată cu 26 voturi)

 

 

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA Anexă la Hotărârea nr. 67/2022

DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI MEDICALĂ

Programul de acordare a unui suport alimentar

elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca

pentru semestrul II al anului școlar 2021-2022

Art. 1 Programul de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca, în anul școlar 2021-2022, semestrul II, în perioada desfășurării cursurilor, este un efort al comunității locale care vine în sprijinul elevilor, dascălilor, părinților și al școlii. Acest program este destinat tuturor elevilor Școlii Gimnaziale „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca.

Art. 2 Scopul acestui program este de a susţine participarea şcolară prin măsuri care să stimuleze motivarea pentru învăţare şi creşterea eficienţei efortului intelectual al copiilor, printr-o alimentaţie echilibrată.

Art. 3 Obiectivul acestui program urmărește dezvoltarea și diversificarea modalităților de susținere a copiilor de la Școala Gimnazială “Traian Dârjan” și asigurarea premiselor pentru șanse egale în ceea ce privește educația acestora.

Art. 4 (1) Dreptul de a beneficia de suportul alimentar îl au elevii prezenţi la activităţile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar 2021-2022.

(2) Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.

(3) Beneficiază de suportul alimentar și elevii care participă la activităţi didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, conform scenariilor de organizare şi desfăşurare a cursurilor, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Art. 5 (1) Suportul alimentar constă în masa caldă preparată la Cantina de Ajutor Social și Pensiune și se acordă elevilor prezenți la cursuri.

(2) În înțelesul prezentului program, prin elev prezent la cursuri se înțelege elevul care a participat la cel puțin o oră de curs/zi în cadrul scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor.

(3) Elevii primesc suportul alimentar zilnic. Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea Școlii Gimnaziale “Traian Dârjan” , în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice acestei unităţi de învăţământ.

Art. 6 Școala Gimnazială „Traian Dârjan” stabileşte modalitatea prin care va fi facută prezenţa elvilor pentru a se comunica zilnic Cantinei de Ajutor Social și Pensiune numărul de porţii care vor fi distribuite elevilor prezenţi la cursuri.

Art. 7 Școala Gimnazială „Traian Dârjan” răspunde în mod direct de asigurarea condițiilor de primire, recepție și distribuție a produselor alimentare, prin nominalizarea persoanelor responsabile, în acest sens, precum și de confirmarea documentelor ce stau la baza plății produselor alimentare.

Art. 8 Servirea mesei calde în cadrul școlii va fi facută de către persoane desemnate de conducerea acesteia, cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere, care a participat, în prealabil, la curăţenia grupurilor sanitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi a celei referitoare la supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

Art. 9 Conducerea școlii desemnează un coordonator local de program, care poate fi din categoria personal didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, cu excepția personalului de îngrijire și de întreținere.

Art. 10 Produsele alimentare sunt livrate zilnic de la Cantina de Ajutor Social și Pensiune și sunt păstrate, până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitatea de învățământ, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare.

Art. 11 Produsele alimentare trebuie să respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare. Produsele lactate – unt, brânzeturi – trebuie să respecte prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/200 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului; SR 1286/A1/1997 – Brânzeturi cu pastă opărită – cașcaval.

Art. 12 (1) La cererea motivată a părinților/reprezentanților legali/ocrotitorilor legali, formulată în scris și susținută de un document suport, înregistrată la secretariatul școlii, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masa caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvat situației acestora, în limita valorii zilnice aprobate.

(2) În cazul elevilor care, din considerente de natură culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masa caldă, documentul suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentanților legali/ocrotitorilor legali.

Art. 13 Produsele alimentare vor fi transportate de la Cantina de Ajutor Social și Pensiune către unitatea școlară numai cu mijloace auto speciale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare.

Art. 14 Principiile care trebuie respectate în pregătirea mesei:

  1. Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităților de învățământ sau la nivelul unităților de tip catering și care urmează a fi servite preșcolarilor și elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau non-animală, din care se prepară aceste mâncăruri, nu trebuie să conțină aditivi sau alte substanțe acceptate peste limitele stabilite de legislația în vigoare.

  2. Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.

  3. Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușă cu apă.

  4. Sarea iodată utilizată nu trebuie să conțină anti-aglomeranți sau orice alt aditiv.

  5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite, de exemplu, la masa de prânz nu vor fi servite felul 1 și felul 2 preponderent cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume.

  6. Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot.

  7. Nu vor fi permise mâncărurile precum tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor, și nu ca ochiuri românești sau prăjite.

  8. Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale, prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe.

  9. Se interzice folosirea cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere.

  10. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care va fi servită, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.

  11. Școala Gimnazială „Traian Dârjan” are obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.

Art. 15 Evaluarea implementării Programul de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca va fi facută pe baza următorilor indicatori:

  1. Diminuarea absenteismului, eșecului și abandonului școlar.

  2. Îmbunătățirea performanțelor școlare individuale.

Art. 16 Impactul implementării Programului de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca asupra participării școlare și a rezultatelor la învățătură, obținute de elevii beneficiari, va fi măsurat raportându-se informații despre numărul de beneficiari, procentul de elevi beneficiari care și-au îmbunătățit participarea școlară (au înregistrat un număr mai mic de absențe comparativ cu semestrul anterior) și procentul de elevi beneficiari promovați.

Art. 17 Sumele necesare pentru implementarea Programului de acordare a unui suport alimentar elevilor de la Școala Gimnazială „Traian Dârjan” din municipiul Cluj-Napoca, pentru semestrul II al anului școlar 2021-2022, în perioada desfășurării cursurilor, sunt asigurate din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

Art. 18 Rezultatele programului vor fi evaluate și prezentate Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca la finalul anului școlar.

Director executiv, AUREL MOCAN