Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) vă invită la prima dezbatere publică din acest an miercuri, 30 martie 2022, începând cu ora 17, tema acesteia fiind „Remenajare zona Expo Transilvania – cartier Mărăști”.
Dezbaterea se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino – Centrul de Cultură Urbană și online, pe platforma electronică ZOOM. Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
„Creșterea calității vieții clujenilor se află în topul priorităților noastre, motiv pentru care, în jurul acestui concept am creionat toate proiectele de investiții din ultimii ani. Așadar, și acest proiect de regenerare urbană propus pentru zona Expo Transilvania din cartierul Mărăști le va aduce clujenilor mai multe spații verzi, dar și spații publice de calitate. Noua configurație oferă posibilități multiple de petrecere a timpului liber, precum și transformări urbane cu spații publice multifuncționale, care vor beneficia de echipamente cu tehnologie de tip smart city”, a declarat primarul Emil Boc.
„Regenerarea zonei Expo Transilvania prevede obiective importante care vor contribui la creșterea calității spațiului public din cartierul Mărăști: amenajarea parcului Aurel Vlaicu; amenajarea unor străzi după conceptul de walkable city, în continuarea proiectului pilot de succes al străzii Molnar Piuariu; amenajarea de piste de biciclete, plantarea de aliniamente de arbori, creșterea suprafeței verzi. De asemenea, proiectul presupune eliberarea spațiului public prin construirea de parkinguri (450 de locuri de parcare). Proiectul de reamenajare a zonei Expo Transilvania va fi finanțat din fonduri europene și de la bugetul local, iar în acest moment se află în faza de proiectare și elaborare a documentațiilor de urbanism”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Prin proiectul denumit „Regenerarea zonei verzi Expo Transilvania, amenajarea în baza conceptului walkable and smart-city a străzilor adiacente şi construire parking” va fi urmărită revitalizarea acestei zone din cartierul Mărăști prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente . Elementele arhitecturale propuse au rolul de facilita buna funcționare recreativă a parcului și de aduce completări simbolice și vizuale conceptului mai larg de amenajare a zonei.
La nivelul străzilor sunt prevăzute următoarele tipuri de intervenții: infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart. Străzile vizate: Str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată; Str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr; Str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului; Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei.
Pentru înscrierea la cuvânt la dezbatere, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.
Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.
În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.
În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca