În cadrul pregătirii profesionale continue, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine și Siguranță publică au avut parte, în data de 23.03.2022, de o instruire din partea Centrului Regional Cuj-Napoca al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) cu privire la metode de identificare a victimelor traficului de persoane, indicatori de trafic de persoane și modalități de cooperare interinstituțională. Instruirea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Informare și cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”,  susținut de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Una dintre formele de exploatare cu care polițistul local se confruntă în activitatea sa curentă este cerșitul. Cerșitul este o formă de exploatare, atât fizică, dar și psihică.

În general, victimele traficului de persoane exploatate prin cerșetorie sunt persoane vulnerabile: minori, femei, persoane vârstnice sau cu dizabilități.

Cerșetorii, mulți dintre ei copii, sunt tratați ca niște sclavi, sunt maltratați, înfometați sau agresați, sunt ținuți zi de zi în stradă, de dimineața până seara, astfel încât practicarea cerșetoriei devine meseria lor. De asemenea, cerșitul este cea mai vizibilă formă de exploatare, desfășurându-se de obicei, în locuri publice, aglomerate, cu trafic pietonal ( intersecții, magazine, centre comerciale, piețe, etc). Acest fenomen este ajutat indirect de către populație care, din compasiune sau din jena de a nu părea nepăsătoare, acceptă să cedeze insistențelor cerșetorilor.

Conform legislației în vigoare, Legea nr. 61/1991 rep.apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, Codul penal -recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia (inclusiv prin obligarea la practicarea cerșetoriei) constituie infracțiunea de trafic de persoane și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi; folosirea unui minor în scopul cerșetoriei de către un major care are capacitatea de a munci se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Facem un apel cetățenilor  să nu încurajeze astfel de fapte, iar în momentul în care observă persoane care cerșesc, să ne contacteze la telefon 0264/955-Dispeceratul Poliției Locale.