Pe lângă Cluj-Napoca, această etichetă „verde” a fost primită de Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz and Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).
Obiectivele orașului privind tranziția verde au fost transpuse în documentele CCC – Climate City Contract, care au fost înaintate spre evaluare către Comisia Europeană în luna martie a acestui an.
Comisia Europeană a făcut următoarele precizări cu privire la aplicația orașului nostru: „Eforturile continue ale Cluj-Napoca de a implica întreaga zonă metropolitană în procesul de tranziție către neutralitatea climatică și intenția de a oferi asistență și a împărtăși cunoștințe cu orașele românești urmăritoare sunt exemplare. Planul pentru Climat al Cluj-Napoca (CCC) articulează clar dedicarea pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2030. Acesta demonstrează că a fost conceput cu o abordare puternic participativă, evidențiind o implicare cuprinzătoare a părților interesate. Acțiunile prevăzute sunt diverse, acoperind intervenții tehnice, spații urbane, soluții bazate pe natură, guvernanță, reglementare și inovație socială, precum și măsuri de transformare digitală.
S-au depus eforturi semnificative pentru a oferi detalii cantitative și calitative pe bază de acțiuni. Abordarea precaută în tratarea viitoarelor iterații ale CCC, precum și structura de guvernanță stabilă și sprijinul local par foarte promițătoare. Planul de Investiții pentru Neutralitate Climatică este bine aliniat cu activitățile descrise în Planul de Acțiune și stabilește o arie clară de oportunitate pentru atragerea finanțării în mai multe moduri. Descompunerea sectorială identifică priorități inițiale. Indicatorii inițiali și capacitatea de a identifica și urmări resursele conferă Cluj-Napoca o poziție puternică pe care să construiască.”
Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.
„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.
Elaborarea acestor documente a fost un efort comun, un proces ce a implicat peste 20 de actori locali și care a urmat cu atenție recomandările Comisiei Europene – prin city advisors desemnați pentru Cluj-Napoca. Aportul Băncii Mondiale la procesele strategice ale municipiului nostru a fost transpus și în cadrul actualei aplicații, cu implicarea semnificativă a experților internaționali.
Această implicare consistentă a ecosistemului clujean și preocuparea constantă a cetățenilor pentru calitatea proiectelor municipalității – sunt factori care subliniază importanța acestui demers și au fost apreciați la nivelul Comisiei Europene.