Primarul a prezentat avantajele energiei verzi nepoluante prin amplasarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice din oraș:

”Aceste panouri fotovoltaice instalate pe cele 13 clădiri din Cluj-Napoca reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de arbori pe an, echivalentul a aproape 12.500.000 km parcurși de un autovehicul electric sau consumul a 915 apartamente/an. De asemenea, aceste sisteme reprezintă una dintre soluțiile verzi de producere a energiei alternative la combustibilii fosili ”, a precizat primarul Emil Boc.

Până în prezent, Primăria Cluj-Napoca a pus în funcţiune panouri fotovoltaice pe următoarele clădiri:

– 11 clădiri prin fonduri norvegiene: Scoala “Ion Agarbiceanu”, Liceul Maranatha, Parking Fabricii și Parking Hașdeu, Baza Sportiva Gheorgheni, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Pedagogic, Liceul „Alexandru Borza”, Piata IRA, Piaţa Grigorescu, Liceul cu Program Sportiv;

– 2 clădiri prin 2 proiecte europene: Seminarul Teologic Ortodox și Liceul „Onisifor Ghibu”.

Pe lângă cele 13 clădiri, mai există 2 parcuri amenajate cu panouri fotovoltaice:

– cel de pe strada Plevnei – amenajat de Regia de Termoficare – Termoficare Napoca

– cel de la CREIC – în parteneriat cu clusterul de energie

De asemenea, mai sunt în diverse faze de licitaţie/implementare proiecte de renovare energetică pentru unităţi de învăţământ preuniversitar: 5 creșe, 9 grădiniţe și 14 școli și licee, 47 de corpuri de clădire.

Pe Valea Chităului a fost depus spre finanţare europeană un proiect pentru Parc fotovoltaic – Valea Chintăului CEF-1 și mai sunt încă 2 în pregătire – Valea Chintăului CEF-2 și Valea Chintăului CEF-3.

În plus, Primăria Cluj-Napoca are o aplicaţie, care este încă în lucru, pentru afișarea în timp real a producţiei panourilor fotovoltaice: https://appdasm.primariaclujnapoca.ro/fronius/ . Pe această aplicație sunt afișate rezultatele producţiei de energie pe panoul de la intrarea în Primărie, cu (unde apar doar instalaţiile Primăriei).