Acordul de Cooperare dintre municipiul Cluj-Napoca si orasul Eskisehir, Republica Turcia, a fost semnat in luna ianuarie a anului 2020, printr-o ceremonie care a avut loc in orasul turc la care a participat o delegatie din municipiul Cluj-Napoca, condusa de domnul primar Emil Boc.
Municipiul Eskişehir este situat în nord-vestul Turciei, are o populație de 871187 locuitori şi este capitala provinciei Eskişehir. Eskişehir este un oraş cu o amplă infrastructură culturală, care acordă o atenție deosebită politicilor pentru tineret, un centru de aviaţie și industrie. Important centru academic, Eskişehir are 2 universităţi: Universitatea Anadolu, cu 12 facultăţi, 7 institute, 1 conservatoriu de stat, 6 academii, 7 licee, 2 licee vocaţionale şi Universitatea Osmangazi cu 7 facultăţi, 6 academii, 5 institute, un conservatoriu de stat, 2 licee şi 3 licee vocaţionale. Actualul primar al oraşului, domnul Prof. Dr. Yilmaz Büyükerşen a fost Rectorul Universităţii Anadolu.
Eskişehir este cunoscut drept poarta Anatoliei de Mijloc către vest. În plus faţă de facilităţile privind transportul, oportunităţile în domeniul energetic, structura adecvată în domeniul agricol şi resurse miniere bogate, Eskişehir este unul din oraşele avansate din punct de vedere industrial, aici funcționând Districtul Industrial Organizat al Eskişehir-ului. Acesta îşi produce singur energia şi colaborează cu universităţile pentru a gestiona riscurile ştiinţifice ale oraşului: Parcul de Cercetare Tehnologică Anatolian, Centrul de Cercetare Ştiinţifică al Universităţii Anadolu, Centrul de Cercetare a Ceramicii. Devrim, primul automobil turcesc, a fost produs în anul 1961 de către fabrica Tulomsaş, în Eskişehir. Eskişehir a fost de asemenea, prima locaţie a industriei aviatice a Turciei.
Eskişehir are numeroase industrii moderne: producţia de camioane, aparate electrocasnice, locomotive, motoare pentru avioane de luptă, echipamente agricole, textile, cărămizi, ceramică, ciment, chimicale, piatră spumă de mare procesată şi zahăr rafinat.
Eti, unul dintre cele mai mari branduri din industria alimentară a Turciei (producând în principal biscuiţi, ciocolată şi varietăţi de dulciuri) are sediul principal în Eskişehir. Arcelik, unul dintre principalii producători turci de aparate electrocasnice şi electronice de larg consum, are una dintre fabricile de producţie în Eskişehir.
Din punct de vedere cultural amintim Festivalul Internaţional Eskişehir, organizat în fiecare toamnă pe parcursul a 10 zile, care cuprinde manifestări din diferite domenii artistice, de la muzică clasică la folclor, de la filme la reprezentaţii de teatru şi ateliere de pictură; şi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, organizat în fiecare an, în luna martie.
Parcul Ştiinţelor şi Culturii – are o suprafaţă de aproximativ 400.000 m² şi cuprinde restaurante, un amfiteatru în aer liber pentru concerte, cu o capacitate de 2000 de locuri, un lac destinat sporturilor nautice, o corabie de piraţi în mărime naturală, locuri de joacă pentru copii, un centru al ştiinţei cu un planetarium şi un castel din basme.
Oraşele cu care a dezvoltat relaţii de înfrăţire sunt: Paju (Coreea de Sud), Kazan (Rusia), Changzhou (China), Simferopol (Ucraina), Berlin (Germania), Chişinău (Moldova), Paterson (Statele Unite ale Americii), Linz (Austria) şi Ganja (Azerbaidjan).
În perioada 3-6 septembrie 2018, o delegație oficială condusă de domnul Yilmaz Büyükerşen, primarul orasului Eskisehir, a vizitat municipiul Cluj-Napoca. Cu acest prilej, au avut loc o serie de întâlniri de lucru și au fost identificate oportunități de colaborare în domeniile cultural, economic, al politicilor de tineret.