Certificatele de stare civilă se eliberează, persoanelor îndreptăţite, odată cu întocmirea unui act în registrele de stare civilă – de naştere, căsătorie ori deces – sau ulterior pe baza cererii depuse de titular sau alte persoane îndreptăţite de către serviciul public local de evidență a persoanelor, sau primăria la care s-a întocmit actul, sau care-l are in arhivă.
Persoanele care au domiciliul în alte localităţi, din România, decât cele în care sunt păstrate registrele de stare civilă şi nu se pot deplasa personal pentru a obţine certificatele de stare civilă pot depune cererea la primăria în raza căreia îşi au domiciliul ori reşedinţa, indicând primăria unde se găseşte actul respectiv şi datele de stare civilă, pentru identificarea acestuia.
În mun. Cluj-Napoca, cererile pentru eliberarea certificatelor de stare civilă- duplicat, se depun la sediul Direcției de Evidență a persoanelor.
- certificatul de naștere se eliberează numai titularului actului, sau persoanei mandatate pe baza unei procuri notariale speciale;
- pentru minori, care nu au acte de identitate precum și pentru cei puși sub interdicție, certificatul de naștere se eliberează părintelui sau reprezentantului legal;
- certificatul de căsătorie se poate elibera unui dintre soți sau la cerere ambilor soți;
- certificatul de deces se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptățite (beneficiarii unui testament, contract de întreținere, renta viajeră sau alte cazuri asimilate celor prezentate anterior),
- cerere tip;
- actul de identitate ( buletin, carte de identitate, adeverința de identitate provizorie pentru cetățenii romani cu domiciliul în țară,); pașaportul-pentru cetățenii romani cu domiciliul în străinătate sau cetățenii străini ale căror acte de stare civila sunt înregistrate în țară; cetățenii care nu au acte de identitate vor fi îndrumați mai întâi sa solicite eliberarea actului de identitate la Serviciul de evidenta a persoanelor de domiciliu sau Serviciul pașapoarte.
- procura speciala,
PROCURA poate fi întocmita la misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al României din țara în care mandantele își are domiciliul, reședința, ori se afla temporar.
PROCURA se mai poate întocmi și la un notar din țara respectivă, în acest caz este necesar sa fie aplicata Apostila conform Convenției de la Haga din 1961, sau supra legaliza după caz,
PROCURA va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
- Numele, prenumele si domiciliul celui care mandatează;
- Numele, prenumele si domiciliul celui care este mandatat;
- obiectul mandatului care trebuie sa fie special (sa se arate actul de stare civila care urmează a fi obținut de mandatar, precizarea unor date suplimentare cu privire la locul și data încheierii actului respectiv).
În cazul în care au intervenit modificări în statutul civil al celui care mandatează (schimbare de nume, căsătorie, divorț) pronunțate în străinătate, va rugam sa solicitați informații suplimentare de la compartimentul de specialitate, la tel 0264-430626, sau e-mail starecivila@primariaclujnapoca.ro
- buletinul de identitate / cartea de identitate al celui mandatat;
- procura în original dacă este data la notar în străinătate trebuie sa conțină apostila conform convenției de la Haga, sau sa fie supralegalizată, după caz
- traducere in limba romana autentificata de un notar public
- în situația în care se solicita noul tip de certificat de stare civila, este necesar sa se predea vechiul certificat în vederea anularii.
NOTA: În cazul în care nu se prezintă vechiul certificat, pierderea sau deteriorarea se sancționează contravențional cu amenda între 100-200 lei.
Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procura speciala ;
Acte necesare:
- actul de identitate al solicitantului;
- cerere tip;
- sentința civilă de divorț, rămasă definitivă și executorie;
La cererea persoanelor fizice se pot elibera dovezi din care să rezulte numele de familie și prenumele precum și dacă s-a efectuat sau nu o înregistrare în registrele de stare civilă ale localității.
Pentru aceasta sunt necesare următoarele acte:
- actul de identitate;
- cerere tip;
Certificatul se eliberează, în termenul prevăzut de lege, de primăria în a cărei rază administrativ-teritorială își are domiciliul titularul, la solicitarea directă a acestuia sau a împuternicitului, prin procură specială.
Documente necesare pentru obţinerea certificatului :
- Cerere;
- Certificate de stare civilă, în original şi copii legalizate;
- Dovada consimţământului expres, dat în formă autentică, al persoanelor ale căror date personale urmează să fie prelucrate, prezentată în original;
Fiecare persoană majoră va da o declaraţie pe proprie răspundere, în formă autentică, din care să rezulte faptul că este de acord cu prelucrarea datelor personale, în temeiul Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare şi comunicarea acestora către Ambasada sau Consulatul ţării în care solicită reîntregirea familiei.
Declaraţia va cuprinde, dacă este cazul, şi consimţământul pentru prelucrarea datelor personale ale copiilor minori sub 14 ani, aflaţi în întreţinere, iar copiii cu vârsta între 14-18 ani vor semna declaraţia în nume personal, asistaţi de părinte sau reprezentantul legal.
Declaraţia poate fi făcută la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara de reşedinţă a solicitantului sau la un notar public din ţară sau din străinătate. Dacă declaraţia este făcută la un notar public din străinătate, aceasta trebuie să conţină apostila conform Convenţiei de la Haga şi tradusă în limba română;
– Copia actului de identitate sau a paşaportului de cetăţean român cu domiciliul în străinătate;
– Alte documente doveditoare, respectiv sentinţe de divorţ, decizii/dispoziţii de schimbare a numelui pe cale administrativă.
– Procura specială în original, după caz.
Certificatul va fi apostilat în conformitate cu prevederile O.G. nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenţia de la Haga, din 05.10.1961, aprobată prin Legea nr. 52/2000, modificată.
Adeverința de celibat sau adeverința din care sa rezulte faptul ca nu este căsătorit, se eliberează petentului, direct sau prin împuternicit cu procura specială.
Cererea se adresează direct primăriei care are în păstrarea actul de naștere al petentului.
Acte necesare:
- actul de identitate al petentului sau împuternicitului, după caz,
- procura speciala, care sa conțină apostila conform Convenției de la Haga, dacă este data la un notar public din țara de reședință, în original și traducerea autentificată în limba romană.
a) Stabilirea paternității
– recunoașterea unui copil în afara căsătoriei, după înregistrarea nașterii, se face prin declarație scrisă a tatălui, data în fața ofițerului de stare civila, prin înscris autentic sau testament sau prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.
Actele necesare sunt :
- cerere tip;
- sentința civilă definitivă și irevocabilă prin care s-a stabilit filiația față de cel de-al doilea părinte;
- certificatul original pentru actul în care a intervenit modificarea;
- copie xerox al actelor de identitate ale părinților;
b) Încuviințarea purtării numelui.
Actele necesare pentru aceasta sunt :
- Cerere tip;
- Declarația ambilor părinti data în fața ofițerului de stare civilă unde s-a întocmit actul de naștere prin care s-a încuviințat purtarea numelui de familie al minorului;
- Certificatul original pentru actul în care a intervenit modificarea;
- copie xerox al actelor de identitate ale părinților;
c) Contestarea recunoasterii paternității
Actele necesare pentru aceasta sunt :
- Cerere tip;
- Sentința definitivă și irevocabilă prin care s-a contestat recunoașterea paternității;
- Certificatul original pentru actul în care a intervenit modificarea;
Serviciul Stare Civilă eliberează la cerere extrase multilingve de pe actele de stare civilă privind naşterea, căsătoria sau decesul. Acestea sunt documente care au aceeași putere doveditoare ca și certificatele de stare civilă și se folosesc de către titulari şi persoanele îndreptăţite în faţa autorităţilor străine din statele părţi la Convenția nr.16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat în anul 2012 ( Legea nr. 65/2012).
A. Baza legală pentru eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă
Legea nr.65 din 20 aprilie 2012 pentru Aderarea României la Convenţia nr.16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976.
H.G. nr.727 din 25 septembrie 2013 privind aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei nr.16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976.
Convenţia CIEC nr.16 referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă semnată la Viena la 8 septembrie 1976.
Extrasele multilingve ale actelor de stare civilă eliberate în condiţiile Convenţiei nr.16 de către autorităţile competente ale statelor părţi, sunt recunoscute fără traducere, legalizare sau altă formalitate echivalentă şi se utilizează în aceleaşi condiţii, ca şi certificatele de stare civilă pe domeniul teritorial al Convenţiei.
B.Statele semnatare ale Convenţiei nr. 16 sunt următoarele:
Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Capul Verde, Croaţia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Moldova.
Extrasele multilingve ale actelor de stare civilă privind naşterea şi/sau căsătoria se eliberează titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar extrasele multilingve ale actelor de stare civilă privind decesul se eliberează membrilor familiei ori altor persoane îndreptăţite.
Extrasele multilingve se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială.
Cetăţenii români cu domiciliul în România se legitimează, în vederea eliberării extraselor multilingve, cu actul de identitate aflat în termen de valabilitate.
Minorii în vârstă de peste 14 ani, deţinători sau nu ai unui act de identitate, au dreptul să solicite şi să primească extrase multilingve de naştere sau de căsătorie în nume propriu, asistaţi, după caz, de unul dintre părinţi sau de tutore, care semnează cererea.
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai Confederaţiei Elveţiene ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate în România se legitimează, în vederea eliberării extraselor multilingve, cu documente de identitate eliberate de statele ai căror cetăţeni sunt sau cu paşaport, aflate în termen de valabilitate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi străinii ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate în România se legitimează, în vederea eliberării extraselor multilingve, cu paşaport valabil.
Apatrizii ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate în România se legitimeză, în vederea eliberării extraselor multilingve, cu permis de şedere temporar sau pe termen lung ori, după caz, cu paşaport aflat în termen de valabilitate, emis în baza Convenţiei privind statutul apatrizilor, adoptată la New York la 28 septembrie 1954, la care România a aderat prin Legea nr.362/2005.
La cerere, solicitanţilor li se eliberează mai multe extrase multilingve completate în baza aceluiaşi act de stare civilă.
- Acte necesare eliberării:
Pentru solicitarea extrasului multilingv urmează a fi prezentate următoarele
- cerere
- actul de identitate (original) al titularului extrasului sau al persoanei care îl reprezintă;
- procură specială în cazul persoanelor împuternicite;
Se eliberează gratuit, la cererea scrisă a reprezentantului familiei ( mama, tata, reprezentant legal ), de către structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P., sau primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.
Baza legală pentru eliberarea livretului de familie
H.G.nr.495/1997 privind conţinutul, eliberarea şi actualizarea livretului de familie
Acte necesare eliberării:
Acte necesare ( în original şi fotocopie):
- cerere
- acte de identitate – soţ şi soţie;
- certificatul de căsătorie;
- certificatele de naştere ale copiilor;
- alte acte după caz:
-certificatul de deces al unuia dintre soţi;
-certificatul de naştere al mamei, în cazul în care nu este căsătorită;
-hotărâre judecătorească de desfacere a căsătoriei prin divorţ / certificat de divorţ;
-hotărâre judecătorească de adopţie;
-documente care atestă modificarea relaţiilor de autoritate parentală, încredinţare sau plasament familial al copiilor;
-dispoziţia de schimbare a numelui pe cale administrativă.
Actualizarea livretului de familie se face de către structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P de domiciliu al reprezentantului familiei.
Cererile se depun după data împlinirii celor 50 de ani de căsătorie.
Documente necesare
- cerere tip
- xerocopia ale actelor de identitate al soților ( însoțite de originale );
- xerocopie a certificatului de căsătorie (însoțită de original );
Cererile se depun după data împlinirii vârstei de 100 de ani de viață.
Documente necesare:
- cerere tip;
- xerocopii ale actului de identitate al vărstnicului;