Conditii mai bune pentru copiii de la Centrul „Tara Minunilor”
 
 
Centrul de zi "Tara minunilor" este un centru social pentru servicii sociale integrate, aceasta institutie fiind creata de catre Consiliul Judetean Cluj, printr-un proiect PHARE in anii 2007-2008 si preluat ulterior de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca prin Directia de Asistenta Sociala.


In acest moment Centrul beneficiaza de o investitie din bani europeni pentru extinderea si dotarea centrului existent in vederea furnizarii de servicii sociale imbunatatite si acces pentru un numar cat mai mare de beneficiari. Beneficiarii programelor de educatie oferite de Centrul de zi Tara Minunilor, sunt copii proveniti din familii defavorizate, in vederea pregatirii acestora din punct de vedere emotional si social pentru insertia in sitemul obligatoriu de invatamant de masa. 
Copiii care frecventeaza centrul nu sunt exclusiv de etnie roma, acest centru fiind accesibil tuturor copiilor proveniti din familii cu probleme sociale, pentru a preveni riscul abandonului scolar. 
Sediul centrului de zi se afla pe strada Branului, iar pentru copiii care locuiesc in zone din oras unde inca nu exista o linie de transport public directa, Directia de Asistenta Sociala le pune la dispozitie transport, acest serviciu fiind parte din masurile de prevenire a riscului de abandon scolar. 

Pentru a creste sansele copiilor proveniti din medii defavorizate la educatia de masa din Cluj-Napoca Primaria analizeaza un proiect prin care sa se realizeze o conditionare a accesul la diverse forme de ajutor social, oferite de municipalitate categoriilor defavorizate, de inscrierea copiilor in sistemul de educatie public. Acest principiu este luat in considerare in vederea stabilirii – cu parcurgerea tuturor etapelor de consultare publica – a unor politici publice locale viitoare, cu respectarea tuturor recomandarilor europene si ale organizatiilor internationale specializate pe drepturile omului, in vederea maximizarii sanselor copiilor proveniti din medii defavorizate la educatia gratuita, de stat. 
 
 
 
 
 
 
 
Proiectul „Centru multifunctional de servicii sociale integrate Tara Minunilor” a fost contractat de municipiul Cluj-Napoca, in calitate de beneficiar, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Domeniul major de interventie 1.1  „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, Sub-domeniul „Poli de crestromaere”, categoria de operatiuni: reabilitarea infrastructurii sociale.
Bugetul total al proiectului este de 4.063.708,89 lei, din care 3.201.938,29 leireprezinta suma nerambursabila solicitata din cadrul programului, iar 83.201,10lei reprezinta cofinantarea de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului este de 31  luni de la semnarea contractului de finantare, implicand planificare multianuala bugetara.
 
Obiectivul general al proiectului vizeaza reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea Centrului de Zi „Tara Minunilor” din municipiul Cluj-Napoca, in vederea cresterii calitatii serviciilor sociale destinate copiilor, cu efect asupra capacitatii de integrare in invatamantul de masa al acestora. Proiectul contribuie la atingerea obiectivului prin reabilitarea si modernizarea centrului de zi pentru copii provenind din familii defavorizate din municipiul Cluj-Napoca, situat pe strada Infratirii nr.15, in vederea  asigurarii de servicii sociale de calitate, cu impact asupra cresterii calitatii vietii beneficiarilor-copii provenind din familii defavorizate – folosind o solutie tehnica moderna si performanta.
 
Firma desemnata castigatoare pentru a executa lucrarile este SC CECONI SRL, iar valoarea contractului de lucrari este de 1.363.799,68 lei, fara TVA, durata de executie fiind de 18 luni (de la data 6 august 2013 cand s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor).
Stadiul lucrarilor
Lucrarile sunt in curs de executie, iar procentul de implementare al proiectului este de aprox. 40 %.
Constructia a fost ridicata (Parter + 1 etaj) si se lucreaza la acoperis, la partea de instalatii sanitare, electrice si la  finisaje.
 
Dotari
 
La inceputul acestei saptamani (luni, 30 iunie 2014) s-a adjudecat licitatia si sunt in curs de semnare si contractele de furnizare dotari si echipamente, firmele castigatoare fiind SC ELECTROPLUS SRL,  pentru lotul de aparate de uz casnic cu valoarea de 34.970 lei, fara TVA si SC ALTAMIRA IMPEX SRL pentru lotul de ustensile de bucatarie cu valoarea de 3.257,34 lei fara TVA si pentru lotul de jocuri si jucarii cu valoarea de 18.369 lei, fara TVA. Dotarile de specialitate sunt de tip mobilier specific pentru camerele copiilor, dotari electronice si electrocasnice, dotari didactice, dotari loc de joaca.
Principalele rezultate preconizate ale proiectului sunt: o cladire reabilitata, modernizata, extinsa si dotata pentru a fi oferite servicii sociale de calitate. Indicatorii investitiei sunt:
▪      734,01 MP suprafata utila a cladirii reabilitate, modernizate si extinse, pregatita pentru servicii sociale de calitate;
▪      1 rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati;
▪      77,45 MP alei pietonale amenajate;
▪      1 loc de joaca amenajat;
▪      cresterea cu 10% a numarului de copii beneficiari ai serviciilor sociale furnizate de centrul de zi;
▪      cresterea cu 17,73% eficientei energetice a cladirii reabilitate;
▪      crearea unui nou loc de munca, respectiv logoped
Beneficirii Centrului de zi „Tara Minunilor”
 
Centrul de zi “Tara Minunilor” a fost infiintat cu scopul asigurarii unor conditii de ingrijire si educatie adecvate pentru copiii de varsta prescolara, cu varste intre 3 si 6 ani, din comunitatea Pata Rat si din cartierul Someseni, pentru integrarea lor in invatamantul de masa si prevenirea separarii copilului de familia sa. (Acesta este parte a Directiei de Asistenta Sociala si Medicala, din anul 2007, cand a fost preluat de la DGASPC Cluj)
 
Cei care frecventeaza centrul provin din familii cu risc de separare a copilului de familia sa, din familii aflate in situatii de risc de marginalizare si a caror situatie familiala le impiedica accesul la servicii educative, fiind expusi riscurilor de exploatare si neglijenta.
 
Odata cu reluarea activitatilor in noua locatie, Centrul de zi Tara Minunilor va putea oferi servicii pentru un numar de 35 de copii si familiile acestora, in vederea integrarii prescolare (acces la gradinitele din comunitatea locala), scolare si oferirea de servicii pentru parintii acestora, in vederea optimizarii abilitatilor parentale si medierea lor.
 
Activitatile derulate in prezent sunt in principal orientate pe trei mari componente:
–         Integrare socio-educativa – activitati educative si sociale pentru copii, consiliere psihopedagogica, psihologica  si  educatie/recuperere limbaj.
–         Servicii de asistenta medicala si asigurarea bunastarii copilului – activitati de igiena personala, de dezvoltare a deprinderilor de igiena personala, asigurarea accesului la servicii medicale, asigurarea medierii pentru inscriere la medicul de familie (dupa caz), asigurarea diagnosticului medical si medicatie prin medici de specialitate. De asemenea, centrul asigura pentru beneficiarii sai doua mese pe zi si o gustare.
–         Servicii de faciltyng, parenting, re/integrare sociala pentru familiile copiilor – consiliere sociala a parintilor, mediere/accesare servicii comunitare.
Pe langa aceste activitati, Centrul de zi realizeaza periodic campanii de informare in comunitatile de adresabilitate cu privire la serviciile oferite in cadrul centrului, organizeaza sedinte in care parintii sunt consultati cu privire la activitatile derulate si sunt informati cu privire la evolutia copiilor in cadrul centrului, dar si posibilitatile de insertie scolara a copiilor.
 
Personalul Centrului
Centrul de zi dispune de personal calificat in domeniile asistenta sociala, psihologie si psihopedagogie care asigura derularea activitatilor specifice, in total 10 persoane: 3 psihopedagogi, cate un psiholog, asistent soacial si asistent medical si personal auxiliar (bucatarie si intretinere).
 
 
2 iulie 2014