Oportunitati de dezvoltare pentru toti adolescentii
 
 
Cluj-Napoca, 25 februarie 2015 – UNICEF in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Directia de Asistenta Sociala si Medicala Cluj si ALIAT au lansat astazi modelul „Oportunitati pentru Adolescenti” in municipiul Cluj-Napoca. Acesta este cel de-al treilea model de servicii dedicate adolescentilor din cele cinci – Iasi, Constanta, Cluj, Bucuresti si Bacau – in care adolescentii vor avea acces la un pachet de interventii prietenoase , eficiente si eficace care sa le garanteze oportunitati egale si conditii adecvate pentru implicarea lor in toate aspectele vietii.
Deschiderea Centrului de resurse pentru adolescenti in acest an, in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului ne ofera oportunitatea de a diversifica domeniile in care comunitatea noastra acorda atentie si servicii speciale tinerilor clujeni. Educatia, informarea si prevenirea sunt elemente-cheie in a ajuta tinerii sa lupte cu tentatiile si pericolele societatii contemporane si, in acest sens este extraordinar sa le putem pune adolescentilor nostri la dispozitie un spatiu, specialisti si programe dedicate”, a declarat dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.
Modelul „Oportunitati pentru Adolescenti” va fi implementat pe o perioada de trei ani si se adreseaza adolescentilor, fete si baieti, cu varste intre 10 – 18 ani, cu posibilitati reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Cluj-Napoca. Modelul a fost dezvoltat plecand de la analiza determinantilor ce influenteaza viata adolescentilor din Romania si a serviciilor existente pentru acestia la nivel local, derulate in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului.
Ma bucur ca inauguram acest proiect demonstrativ la Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului in 2015. Este un semnal ca adolescentii sunt o prioritate atat pentru autoritatile de la nivel central si local din Romania, dar si de la nivel european. Totodata, este o recunoastere a faptului ca autoritatile din Cluj-Napoca au capacitatea si dorinta de a oferi sprijin adolescentilor aflati in situatii de risc prin asigurarea accesului la serviciile integrate de care au nevoie pentru a se putea dezvolta la potentialul lor maxim”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Conform datelor Institutul National de Statistica, in 2013, 1.723.244 de persoane aveau varsta cuprinsa intre 10-18 ani, reprezentand aproximativ 9% din volumul total al populatiei. Evidentele indica vulnerabilitatile multiple pe care adolescentii le intampina in aceasta perioada de dezvoltare. Romania se afla in primele locuri din UE la numarul de nasteri inregistrate in aceasta categorie de varsta, unul din zece copii fiind nascut de o adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% din adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante noi cu proprietati psihoactive. In anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 15-18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educational, contribuind astfel la cresterea in timp a somajului in randul tinerilor. Romania se afla pe primul loc in UE la procentul de adolescenti si tineri cu varste cuprinse intre 15-24 ani, 17.4%, care nu sunt nici in sistemul educational, nici intr-o forma de pregatire profesionala si fara un loc de munca.
Anul acesta, domeniul de tineret are premizele unui bun debut. A fost aprobata Strategia Nationala pentru Tineret, prima oara dupa 25 de ani, iar astazi ne aflam in Capitala Europeana a Tineretului alaturi de autoritati locale, organizatii de tineret, adolescenti si tineri pentru a inaugura un model de interventie destinat adolescentilor din mediul urban. Ceea ce se intampla anul acesta in Cluj are potentialul de a deveni un model si avem datoria sa-l ducem cat putem de departe si sa fie inspiratie si pentru alte autoritati sa investeasca in adolescenti si tineri”, a declarat dl. Vlad Tone, Director de Cabinet in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului.
In cadrul modelului, va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenti unde acestia pot beneficia de consiliere de sprijin si de recuperare, interventii in situatii de criza, consiliere informationala si in vederea dezvoltarii personale, orientare vocationala si profesionala si evaluare psiho-sociala. In primul an de implementare, se estimeaza ca peste 2.000 de adolescenti vor fi informati, 1.000 de adolescenti vor beneficia de oportunitati de dezvoltare in cadrul Centrului de Resurse creat la Cluj-Napoca, iar peste 40 de profesionisti vor participa la cursuri de formare pe teme relevante. De asemenea, in cadrul Centrului de Resurse, va fi dezvoltata si metodologia de lucru.
Consumul de substante reprezinta una dintre cauzele abandonului scolar si o posibila sechela pentru viitorul lor. Ca atare, este esential ca adolescentii sa constientizeze riscurile imense la care se expun atunci cand intra pe acest fagas, dar si unde pot cere ajutor”, a declarat Oana Turcanu, ALIAT, Coordonator proiect  „Oportunitati pentru Adolescenti”.
Modelul de interventie isi propune sa contribuie si la intarirea modalitatilor de colaborare inter-institutionala in furnizarea de servicii integrate si prietenoase adolescentilor si sa ofere evidentele necesare influentarii politicilor nationale cu privire la adolescenti. In total, de interventiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenti.
Platforma online www.adolescenteen.ro reprezinta un alt instrument pus la indemana adolescentilor unde acestia pot interactiona cu specialisti de la nivel national si local pe teme de interes si, de asemenea, pot accesa informatii cu privire la oportunitatile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Cluj-Napoca.
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationalisi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.
Despre ALIAT
Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o asociatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in anul 1993 de specialisti in sanatate mintala care activeaza in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de alcool si droguri. ALIAT este in prezent cel mai reprezentativ ONG in domeniul tratamentului dependentei de alcool si droguri din Romania, contribuind semnificativ la formularea politicilor guvernamentale si a legislatiei in domeniul consumului de substante psihoactive.
Prezentare Model Oportunitati de dezvoltare pentru toti adolescentii
Background
La ora actuala, in Romania, sunt 1,7 milioane de adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. In aceasta perioada de dezvoltare, evidentele indica faptul ca adolescentii intampina vulnerabilitati multiple.
Cu aproape unul din zece copii nascut de o mama adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani, Romania se afla in primele locuri din UE la numarul de nasteri inregistrate la aceasta categorie de varsta. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% din adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante noi cu proprietati psihoactive.
In anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 15 si 18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educational, contribuind astfel la cresterea in timp a somajului in randul tinerilor. Cand toate aceste probleme apar, resursele existente la nivel local trebuie sa intervina in beneficiul adolescentilor.
Alegerile facute in adolescenta influenteaza puternic stilul de viata de mai tarziu, de unde si importanta de a face alegeri sanatoase la aceasta varsta. In acelasi timp, studii facute asupra dezvoltarii creierului subliniaza gradul crescut de flexibilitate al acestuia in perioada adolescentei, perioada in care pot fi dezvoltate abilitati care nu au fost achizitionate in copilarie. Aceasta a  doua perioada importanta din viata se prezinta ca o a doua sansa pentru adolescentii vulnerabili.
Solutie
Pentru a veni in sprijinul adolescentilor, fete si baieti, cu varste intre 10 si 18 ani, UNICEF a dezvoltat un model de interventie integrata pe care il va implementa pe o perioada de trei ani in cinci orase: Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta si Bacau.
Modelul a fost dezvoltat plecand de la analiza determinantilor ce influenteaza viata adolescentilor din Romania si a serviciilor existente pentru acestia la nivel local, analize derulate in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului.
Componente ale modelului
· Acordarea sprijinului adecvat  adolescentilor, consiliere si informare cu privire la drepturi, mobilizarea resurselor comunitare, pregatirea si informarea membrilor comunitatii cu privire la sanatate, consiliere profesionala, oportunitati de voluntariat;
· Schimburi de experienta, informare si formare in cadrul unor spatii dedicate adolescentilor;
· Imbunatatirea cunostintelor, atitudinilor si practicilor despre si cu adolescenti, cu accent pe reducerea comportamentelor de risc;
· Cresterea accesului la servicii sociale pentru adolescenti, inclusiv pentru cei cu mai putine oportunitati;
· Cresterea capacitatii de a aborda problemele sociale la nivel comunitar pentru un numar de cinci autoritati locale, prin organizarea de sesiuni de informare si formare a profesionistilor si beneficiarilor din comunitati;
· Sustinerea unui numar de cinci centre de resurse pentru adolescenti;
· Scaderea presiunii asupra sistemului de protectie sociala prin adresarea la nivel local a problemelor si nevoilor adolescentilor;
· Consolidarea cooperarii intre actorii locali prin organizarea de intalniri de lucru cu asistentii sociali si medicali comunitari sau angajati ai serviciilor sociale ale primariilor;
· Consolidarea strategiei nationale in domeniul adolescentilor si tinerilor, dar si a altor strategii sectoriale (e.g. strategia nationala de sanatate).
UNICEF impreuna cu adolescentii si partenerii au creat un instrument destinat in prima faza adolescentilor, o platforma online,www.adolescenteen.ro, unde pot accesa informatii relevante si speram de interes pentru ei. Subiectele abordate tin de sanatate, de educatie, dar mai ales de oportunitatile pe care le pot accesa la nivel local. Saptamanal, pagina va fi updatata pentru a anunta evenimentele organizate la nivel de Centre de Resurse pentru adolescenti. De asemenea, platforma este un spatiu unde adolescentii pot intra in contact cu specialisti din diverse domenii pentru a afla informatii de interes si unde pot chiar ei sa posteze articole dezvoltate de ei. Platforma mai contine o harta a furnizorilor publici si privati care au servicii destinate inclusiv adolescentilor.