Proiect de modernizare a Pietei Unirii din Cluj-Napoca

 

Latura vestica, pietonalizata in lungime de 196 ml, va fi dedicata ofertelor comerciale si gastronomiei, fiind conceputa in terase, deoarece exista o diferenta de inaltime intre carosabil si trotuar de aproximativ un metru. Accesul va fi limitat cu stalpisori retractabili.

 

Latura nordica, in lungime de 183 ml, este rezervata traficului auto. In aceasta etapa se pastreaza parcajul public. Punctele de intrare/iesire vor fi deplasate fata de pozitia actuala. Pe ambele sensuri de mers, benzile transportului in comun vor fi dedicate si vor permite si circulatia biciclistilor.

 

Latura estica, in lungime de 216 ml, va fi reconfigurata astfel:

– pana la intersectia cu str. Iuliu Maniu vor ramane trei benzi curente de circulatie si se amplaseaza o statie de taximetre de 12 locuri;

– de la str. I. Maniu pana la intersectie cu Regele Ferdinand vor fi patru benzi de stocaj (doua spre str. Memorandumului si doua spre B-dul Regele Ferdinand); aliniamentul de arbori va fi amplasat la o distanta mai mare de fatada cladirilor, fiind o delimitare a standului de taxi fata de pista de biciclisti cu dublu sens si aliniamentul stalpilor de iluminat pietonal.

Lungimea pistei este de aproximativ 160 ml, fiind o continuare a pistei de biciclete din B-dul Eroilor spre str. Memorandumului si B-dul 21 Decembrie 1989.

 

Latura sudica a pietei, in lungime de 130 ml, se continua din B-dul Eroilor cu amenajarea pavajului, iluminatului si a mobilierului urban. Pana la pietonalizarea din etapa a treia, se pastreaza cele patru benzi de circulatie.

Trotuarele vor fi amenajate cu borduri si placi din piatra naturala, pentru asigurarea continuitatii spatiului venit dinspre str. Memorandumului si B-dul Eroilor.

Fondul vegetal, partial afectat de boli si cel aflat in declin fiziologic va fi inlocuit cu altul nou. Mobilierul urban va fi amplasat astfel:

– 2 chioscuri multifunctionale, similare cu cele de pe B-dul Eroilor pe latura vestica;

– un panou de afisaj pentru evenimente in dreptul Muzeului de Arta;

– 4 cismele de apa potabila, cate 2 pe laturile de est si de vest;

– rastele de biciclete, banci stradale, cosuri de gunoi, borne metalice.

Iluminatul ambiental, arhitectural si public va fi modernizat cu surse LED cu componente de comunicatie wireless si componente electronice, care permit programarea acestora pentru functionarea la nivele diferite de putere pe paliere orare, pentru siguranta si confortul cetatenilor pe timp de noapte, limitarea impactului asupra mediului, prin reducerea consumului de CO2, reducerea fluxului luminos in cazul traficului redus si pentru limitarea poluarii luminoase, prin dirijarea luminii doar spre locul necesar si dorit (fatade, statui, biserica, fantani etc).

Retelele de apa si canalizare vor prelua apele pluviale si le vor evacua in reteaua de canalizare centralizata subteran. Pe latura vest vor exista 2 rigole in lungime fiecare de 173 ml.

Valoarea investitiei fara TVA : 7.943.756,83 lei.

 

Beneficiar : Consiliul Local al municipiului CLUJ-NAPOCA

Executant : SC ARL SA – Contract nr. 48369/05 02 2016

Proiectant : SC PLANWERK SRL

Consultanta : SC AQUASERV SRL

 

Obiectivul de investitie este cuprins in lista de investitii a Consiliului Local Cluj-Napoca, avand ca sursa de finantare fondurile de la bugetul local. Documentatia tehnico-economica initiala a fost aprobata de catre Consiliu lLocal prin HCL nr.621/29 august 2006.

 

8 iulie 2016