Comunicat de presa

(16 iunie 2017)


Ref: Premiile europene pentru inovare „Luminary Awards” 2017, decernate in cadrul unei gale organizate la Cluj-Napoca. Doi dintre premianti sunt din Cluj-Napoca

 

Cluj-Napoca a gazduit ceremonia prestigioaselor Premii Europene pentru Inovare “Luminary Awards”, eveniment din cadrul seriei ocazionate de Conferinta Open Innovation 2.0, care s-a derulat in aceasta saptamana la Cluj-Napoca. Evenimentul se organizeaza anual in alt oras din Europa si recompenseaza spiritul antreprenorial, potentialul de inovare si angajamentul in crearea de ecosisteme inovatoare al unor persoane sau entitati din diferite tari.

Premiile au fost fondate in colaborare cu Grupul pentru Strategie si Politici pentru Inovare Deschisa (OISPG) si Primaria Dublin si sunt inmanate anual de Peter Finnegan, reprezentant la Consiliul local din Dublin, Irlanda, de catre Martin Curley, presedinte OISPG, presedintele Comitetului Regiunilor, Markku Markkula, care totodata este si vicepresedinte al OISPG si Bror Salmelin, fondator al OISPG. Initiativa recunoaste modelele marcante in inovare, care inspira generatiile viitoare de inovatori.

Premiile Europene pentru Inovare “Luminary Award” si Academia sunt menite sa stimuleze noua generatie de leaderi inovatori si sa inspire actiune catre crearea unui ecosistem creativ si inovator.

Designul insusi al trofeului “Luminary Award” simbolizeaza un far cu patru taieturi care reprezinta spirala cvadrupla pentru inovare, numita “the quadruple helix of innovation”: sectorul public, sectorul privat, universitar si societatea civila.


Castigatorii Premiilor Europene pentru Inovare “Luminary Awards” 2017 sunt urmatorii:

Piero Formica – premiul pentru Recrearea unei Renasteri a Inovatiei

Este fondatorul Academiei Internationale de Antreprenoriat si a fost profesor de economie la Universitatea Jönköping din Suedia. Este in prezent un cercetator senior Senior Research Fellow la Institutul pentru Valoare in Inovare la Universitatea Maynooth din Irlanda. Este profesor asociat (Associate Professor) la ISTEC (scoala Superioara de Comert si Marketing) din Paris, Profesor Adjunct la Universitatea din Teheran si Profesor Vizitator ( Guest Professor) la Universitatea din Tartu. Piero Formica este consilier al Institutului International pentru Certificare (World Certificate Institute) si serveste ca membru al facultatii la scoala pentru Antreprenoriat a Universitatii din Padova.

Maniera sa creativa de a gandi este surprinzatoare/ frapanta: vede noi conexiuni, functii noi esentiale pentru functionarea ecosistemelor inovatoare si pledeaza pentru conceptul de inovare deschisa 2.0 in munca sa de renastere a inovarii.

Profesorul Formica a publicat in mod considerabil in domeniile economiei cunoasterii, antreprenoriatului si inovatiei. in consecinta profesorul Piero Formica primeste Premiul pentru Inovatie “Luminary Award” pentru munca sa exceptionala si pentru contributiile sustinute in cercetarea pentru inovare, dezvoltarea abordarii experimentale de tip laborator intitulata “Experimental Labs” si sprijinirea unei Renasteri a Inovatiei.

 

Emil Boc, Primarul Cluj-Napoca- premiul pentru Crearea unui puternic peisaj inovator

Comisia Europeana si Comitetul European al Regiunilor au pledat de ani de zile pentru aparitia deschizatorilor de drumuri in domeniul oraselor inteligente si inovatoare. Primarul Emil Boc este cunoscut ca fiind un vizionar si o persoana deschisa care colaboreaza in mod direct cu cetatenii. Este carismatic si actioneaza cu entuziasm si pasiune. Rolul sau a fost esential in deschiderea proceselor municipalitatii catre cetateni si in transformarea orasului cu o istorie bogata in cel de acum, un oras tineresc si al doilea ca marime al Romaniei, prin ridicarea calitatii vietii si prin dezvoltarea infrastructurii, culturii si educatiei.

Cluj-Napoca este un oras cu o demografie unica. Este un oras care gazduieste 100.000 de studenti. Majoritatea noilor studenti aleg sa ramana in oras, datorita oportunitatilor de angajare din domeniul public si privat, care au transformat pana acum Inima Transilvaniei intr-un Hub IT si de Inovatie.

Dermot Mulligan – premiul Crearea unei strategii nationale pentru inovare deschisa

Dermot Mulligan este Asistent Secretar General / Director al Diviziei de Inovare si Investitii pentru Departamentul de Locuri de Munca, intreprinderi si Inovatie. Ariile sale de responsabilitate includ formularea si implementarea politicilor guvernamentale pentru stiinta, Tehnologie si Inovatie, Dezvoltarea intreprinderilor, Comertul pe linia Nord/Sud si programe de Dezvoltare ale Afacerilor precum si implicarea Irlandei intr-o serie de programe internationale de cercetare si tehnologie care includ Uniunea Europeana si Agentia Spatiala Europeana.

Economia irlandeza a aratat o recuperare rapida datorita investitiilor strategice in politici de inovare, care au creat locuri de munca si cresteri, datorita unei abordari infloritoare a ecosistemului de inovare deschisa 2.0. Toata acesta munca a adus deja rezultate remarcabile si mult mai multe urmeaza sa se vada.

Premiul European pentru Inovare “Luminary Award” pentru categoria strategie de inovare nationala este astfel acordat Departamentului Irlandez pentru locuri de Munca, intreprinderi si Inovatie – Dermot Mulligan pentru crearea unei Strategii Nationale pentru Inovare exemplare capabila sa creeze o economie sustenabila puternica si o societate mai buna.

Bianca Muntean – premiul ”Tanarul Curator si Creator de Punti /Conector”

Bianca Muntean este Directorul Executiv al ARIES Transilvania, care conduce la randul sau activitatile clusterelor de inovare ale industriei ITC in Transilvania. Dezvoltarea clusterelor s-a realizat remarcabil de repede in Cluj, in comparatie cu restul clusterelor din tara.

Bianca Muntean a jucat un rol central in crearea de punti necesare intre elementele inovatoare, actionand pentru implementarea unui ecosistem de inovare modern. si-a descris rolul muncii sale ca fiind: “Complementaritate si colaborare in sectorul ITC, care sunt ingredientele cheie in dezvoltarea si integrarea noastra in economia sectoriala si regionala Europeana.”

Ea este un conector, fapt care este vizibil in munca sa care interconecteaza toti cei patru jucatori din spirala cvadrupla (companii private, sectorul privat, academia si societatea civila). Lucrarea sa de doctorat reflecta munca sa de creator de punti / conector.

Bianca Muntean este de asemenea foarte activa in clusterul clusterelor, o cale foarte buna pentru inflorirea ecosistemelor de inovare 2.0. Traiectoria este clara si necesara.

in consecinta, Bianca Muntean primeste Premiul European pentru Inovare “Luminary Award” la categoria tanar model de inovare pentru crearea de punti / conectarea intr-un mod dinamic si pragmatic, hands-on a inovatiei deschise 2.0 in Cluj.

Compania Arduino – premiul „Ecosistem hardware deschis si scalabil ”

Arduino este o companie de hardware si software pentru computere, in sistem open-source, un proiect si o comunitate de utilizatori care creaza si produc placute de dezvoltare bazate pe microcontrolere si kit-uri de microcontrolere pentru crearea de dispozitive digitale si obiecte interactive care pot sesiza si controla diverse activitati sau procese in lumea reala. Aceasta abordare deschisa aduce tehnica de calcul la indemana a milioane de oameni intr-o maniera accesibila si scalabila si in acelasi timp intr-o maniera foarte creativa. Puterea de calcul prin aplicatii este necesara in crearea unei lumi mai egale, oferind oportunitati unui numar mare de oameni de a-si dezvolta abilitatile si astfel de a deveni mai prosperi.

Premiul European pentru Inovare “Luminary Award” la categoria democratizarea tehnicii de calcul este astfel acordat echipei de fondatori Arduino reprezentata de David Cuartielles, pentru viziunea si contributia in dezvoltarea de hardware si software open-source de top pentru computere, create in Europa si renumite in intreaga lume, care permit dezvoltarea de catre comunitati a unor dispozitive digitale si a unor obiecte interactive.


”Am acceptat acest premiu in numele orasului nostru, deoarece este o recunoastere adresata intregii comunitati clujene: universitati, mediu de business, ONG-uri, cetateni, institutii publice. Am reusit sa cream impreuna un ecosistem deschis ideilor inovatoare, un mediu creativ care sa permita dezvoltarea competitiva a Clujului in era digitala.
Dincolo de recunoasterea dimensiunii de IT si inovare a Clujului, acest premiu demonstreaza ca orasul nostru are nu numai prezent, ci si viitor. Multumesc Comisiei Europene, DG Connect si OISPG pentru recunoasterea europeana a dimensiunii inovatoare a orasului si a sustinerii de catre primarie a acestei zone strategice de dezvoltare”, a declarat la momentul primirii premiului, primarul Emil Boc.

 

 

„Traim intr-o lume in care oamenii inca vorbesc despre ziduri, garduri inalte si bariere. Vorbesc despre lucrurile care ne deosebesc si ne despart, ne impiedica sa le descoperim si sa fim creativi. Acestea sunt zidurile pe care trebuie sa le trecem, sa le daramam, pentru a-i putea descoperi pe cei de langa noi. in toti acesti ani ARIES Transilvania a incercat sa aduca oamenii alaturi, pentru ca noi consideram ca inovatia se dezvolta atunci cand mai multe minti lucreaza impreuna. Traim intr-un oras care doreste sa se dezvolte si tine de noi sa cream un ecosistem care sa sustina aceasta dezvoltare pentru acum si pentru generatiile urmatoare”, a declarat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania, clusterul regional de IT, cu ocazia ceremoniei de premiere.