În baza sesizărilor venite din partea cetățenilor, în luna august 2017, polițiștii locali de la Serviciul Control Protecția Mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au constatat existența unor noi depozitări necontrolate de deșeuri, de mari dimensiuni, în zona sitului Natura 2000 " Făgetul Clujului-Valea Morii ", arie naturală protejată de interes comunitar.
Demersurile poliţiştilor locali au dus la identificarea persoanelor responsabile, care au fost sancţionate contravenţional în baza H.C.L. nr. 191/2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca, fiind de asemenea obligate să cureţe zonele afectate şi să transporte deşeurile la o rampă autorizată.

Menţionăm faptul că la Serviciul Control Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală, în această perioadă au intrat peste 100 de sesizări cu probleme referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deşeurilor atât în zona centrală a municipiului cât şi pe raza cartierelor. Astfel, în funcţie de gravitatea faptelor constatate la faţa locului, în fiecare dintre aceste cazuri au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate, ridicarea deşeurilor şi salubrizarea locaţiilor, fiind întocmite un număr de 65 de procese verbale de constatare a contravenţiei în valoare de 43.000 lei.


Cu această ocazie reamintim tuturor persoanelor fizice şi juridice, că sunt obligate să asigure depozitarea tuturor deşeurilor generate – voluminoase sau din construcţii – la locurile anume desemnate (dovada fiind bonul de depunere la rampa de gunoi sau contractul cu o firmă de salubritate pentru evacuarea deşeurilor în cauză), toate aceste demersuri având un cost mult mai mic decât valoarea amenzilor contravenționale prevăzute de legislaţia în vigoare.