Comunicat de presa
(2 octombrie 2017)
Ref: Anuntarea rezultatelor Concursului de Solutii pentru „Rethinking SOMES”
Presedintele juriului, arh. Dietmar Steiner (Austria) a declarat la finalul procesului: „In experienta mea de aproape 35 de ani de participare in calitate de membru al unui juriu in competitii peste tot in Europa, rar mi-a fost dat sa intalnesc situatii precum cea pe care am gasit-o la acest concurs de idei, care a fost pregatit temeinic, structurat pe criterii obiective si clare si la care au participat membri ai juriului extrem de angajati si motivati exclusiv de dorinta de a gasi cea mai buna solutie pentru Somes, raul Clujului”.
”As vrea sa multumesc intregii echipe care a lucrat la proiectul legat de Somes. Este o munca minutioasa, serioasa si profesionista. Municipalitatea clujeana a ales varianta concursului de solutii tocmai pentru a beneficia de cea mai buna expertiza pentru a putea aduce Somesul in Cetate, pentru a ne intoarce fata spre raul care ne traverseaza orasul si de a avea o solutie europeana, moderna, in concordanta cu exigentele urbanistice si de mobilitate existente la nivel european. Chiar daca aceasta solutie este mai lunga si presupune un timp mai indelungat de implementare, are un mare avantaj al calitatii si al durabilitatii. Din aceasta perspectiva am ales concursul de solutii ca fiind de departe cea mai buna modalitate de implementare a politicii urbane, coerente si pe termen lung. A fost intr-adevar un efort de echipa al OAR, al Primariei Cluj-Napoca, al membrilor juriului din tara si din strainatate, care sunt convins ca au luat cea mai buna decizie, inteleapta pentru viitorul orasului. Administratia va folosi aceasta expertiza uriasa pentru folosul si binele comunitatii clujene. Avem o decizie europeana si sper sa fie pe placul clujenilor si sa-i incante”, a precizat primarul Emil Boc.
Luni, 2 octombrie 2017, incepand cu orele 11.00, la sala de expozitii de pe str. Iuliu Maniu, nr. 4, Cluj-Napoca, a avut loc festivitatea de anuntare a castigatorilor concursului „Rethinking SOMES”, care a avut ca obiectiv elaborarea unui plan integrat de dezvoltare pentru malurile raului Somes pe parcursul Municipiului Cluj-Napoca.
Juriul competitiei a fost format din:
Arh. Dietmar Steiner – Austria (Presedintele juriului)
Arh. Ildiko Mitru – Romania
Arh. Ligia Subtirica – Romania
Arh. Claudiu Salanta – Romania
Peisagist Nicolas Triboi – Romania
Urb. Alexandre Sorrentino – Franta
Arh. Darko Polic – Serbia
Arh. Vlad Rusu – Romania
Stefan Teisanu – Romania
In urma deliberarilor juriului au fost selectate cele 3 proiecte castigatoare.
Declaratia oficiala a juriului:
„Juriul apreciaza initiativa Primariei Cluj-Napoca si a Ordinului Arhitectilor din Romania, de a pune laolalta specialisti din Romania si din strainatate pentru a crea un juriu independent, capabil sa asigure evaluarea unei competitii cu abordare integrata. Aceasta reprezinta un punct de plecare in organizarea unui nou proces de selectie a proiectelor urbane si arhitecturale, in conexiune cu nevoile publice. Aceasta abordare globala si integrata isi propune sa inainteze o noua viziune, credibila si transparenta, intr-un proces de selectie bazat pe calitate si abilitate profesionala. Juriul considera ca impartasirea si compararea experientelor si a punctelor de vedere, pornind de la tipuri de pregatire diferite si nationalitati diferite, imbogateste viziunea conform careia Clujul isi pregateste viitorul urban.
Atat diversitatea, cat si calitatea diferitelor propuneri demonstreaza necesitatea reala a implementarii concursului ca procedura de achizitie publica, dedicata initiativelor noi in domeniul urban si arhitectural”
Premiul 1 – Proiectul cu nr. de concurs 60 (premiul este reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare, care se cifreaza la 1.577.345 lei)
Autor principal: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra (PRACTICA)
Colaboratori arhitectura: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes
“Proiectul este construit in jurul ideii fundamentale ca Somesul este un element viu, capabil de a oferi energie intregii comunitati.
Propunerea foloseste forta transformatoare a peisajului natural si se bazeaza pe implicarea comunitatii in dezvoltarea proiectului si reuseste sa puna in valoare complexitatea peisajului, depasind limitele unor solutii urbanistice conventionale.
Proiectul aduce solutii inovatoare pentru Romania si propune un nou mod de a gestiona relatia dintre mediul construit si cel natural si invita toti actorii urbani sa se raporteze la cadrul natural cu respect prin practici sustenabile. Este o abordare sensibila a temei de concurs.
Proiectul de fata poate deveni un model de bune practici in domeniul abordarii cursurilor de apa in mediul urban.
Abordarea in orasele noastre este de obicei agresiva in privinta raurilor: ziduri de beton, baraje, afectarea vietii salbatice si a ecosistemului natural. Propunerea de fata poate reprezenta un adevarat manifest national, invitand orasele din Romania sa isi regandeasca atitudinea fata de cursurile de apa care le traverseaza.
Protejarea ecosistemului natural si a biodiversitatii, precum si incetinirea vitezei curgerii raului, sunt vazute ca solutii durabile pentru a conserva caracterul natural al raului. Proiectul foloseste multidisciplinaritatea pentru a lucra „in echipa” cu ecosistemul natural, si nu impotriva acestuia. Aceasta este viziunea clara pe care proiectul o propune.
Juriul a apreciat in mod deosebit:
Ideea EXTINDERII – proiectul propune crearea de mai mult spatiu pentru rau si, in acest fel, crearea unei identitati mai puternice a acestuia si in acelasi timp generarea unei noi relatii intre comunitate si raul care ii apartine.
Ideea CONECTARII – proiectul propune noi perspective asupra raului, obtinute prin remodelarea topografiei si prin crearea de noi itinerarii si spatii oferite locuitorilor. Conceptul balcoanelor deschise catre rau aduce noi posibilitati de contemplare. Aceste noi repere, asemanatoare unor interventii artistice, au potentialul de a deveni imagini iconice pentru rau si pentru oras.
Ideea ACCESIBILITATII – proiectul propune remodelarea spatiilor din proximitatea raului, apeland la o diversitate de solutii de amenajare pentru apropierea de apa, atat minerale: piatra, nisip, beton, cat si vegetale: lemn, iarba, plantatii.
Juriul apreciaza varietatea ambiantelor pe care proiectul le propune a fi create de-a lungul raului. Aceste noi spatii, remodelate pe cele doua maluri, vor permite evolutia fireasca a ecosistemului natural.
De asemenea, juriul apreciaza generozitatea propunerii, care este simpla si subtila, venind totodata cu rezolvari precise. Designul elementelor urbane propuse este deopotriva coerent si flexibil.
Juriul opineaza ca solutia propusa pentru zona de est, in apropierea statiei de epurare, trebuie regandita cu mai multa atentie referitor la implicatiile ei ecologice si la extinderea studiului la o scara mai mare.
De asemenea, recomandam gandirea unui sistem de iluminat in ton cu restul proiectului, pentru ca raul sa poata participa si la imaginea nocturna a orasului.
Invitam echipa de proiect sa studieze malul stang din proximitatea podului Horea si sa detalieze o solutie non-invaziva, in acord cu ideea generala a proiectului.
Recomandam echipei sa abordeze in aceeasi maniera conexiunile cu Parcul Feroviarilor si cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de solutii. ” – Juriul Concursului
Premiul 2 – Proiectul cu nr. de concurs 58 (premiu in valoare de 60.000 lei)
Autor principal: SC PLANWERK ARHITECTURa sI URBANISM SRL
Colaboratori specialitati: SC Adrian Pop BIROU DE ARHITECTURa SRL-D
Premiul 3 – Proiectul cu nr. de concurs 52 (premiu in valoare de 30.000 lei)
Autor principal: Moga Marius Catalin
Coautori: Aldea Silviu, Mageruşan Adriana, Miclauş Marius, Felvinczi Anamaria, Constantinescu Teodora
Colaboratori arhitectura: Nistor Alexandru, Susan Roxana, Pop Vlad, Knall Arnold, Fülöp Csenge, Apahidean Dragoş
Colaboratori specialitati: Horhat Ana – peisagistica, Şoflete Marius – structuri
Festivitatea de anuntare a rezultatelor concursului a inceput la ora 11.00 cu prezentarea concursului si a juriului si anuntarea castigatorilor, de la ora 18.00 fiind urmata de o sesiune de scurte prelegeri sustinute de membrii Juriului si un cocktail.
Concursul a fost lansat in iunie 2017, pana la data-limita de 25 septembrie 2017 intrand in comisia tehnica un numar de 11 proiecte participante.
Concursul de solutii a fost public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.
Acest concurs a fost organizat de catre Filiala Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania. Promotorul concursului a fost Primaria Municipiului Cluj-Napoca, iar evenimentul de anuntare a rezultatelor este gazduit de Parohia Romano-Catolica Sf. Mihail.
Expozitia proiectelor va putea fi vizitata in perioada 2-8 octombrie 2017.
Mai multe detalii despre concurs puteti gasi pe pagina oficiala a competitiei: https://oar.archi/ro/concursuri/concurs-de-solutii-rethinking-somes
___________________________