Subvenţiile la încălzire se vor acorda diferenţiat în iarna 2009-2010


Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Regia Autonomă de Termoficare analizează în această perioadă modalitatea prin care în iarna următoare se va putea compensa, pentru anumite categorii sociale, cota de subvenţionare din preţul gicacaloriei, aferent alocărilor de la bugetul de stat.


"Preţul real al gicacaloriei este subvenţionat parţial din bugetul de stat şi parţial de la bugetul local. În ipoteza în care s-ar fi eliminat iarna trecută subvenţia de la bugetul de stat, conform preţului de facturare către populaţie, la Cluj-Napoca, ar fi crescut cu 58%, de la 165 lei la 261,28 lei/Gcal. Cu toate acestea, ca urmare a efectelor investiţiilor realizate în ultimii ani de Regia Autonomă de Termoficare şi a măsurilor care urmează să fie implementate în perioada imediat următoare, dacă se va elimina subvenţia de la bugetul de stat, creşterea preţului pe gigacalorie va fi de maxim 35%, respectiv de la 165 lei, la 223 lei/Gcal” a declarat primarul Sorin Apostu in cadrul unei conferinte de presa.

În acest sens, se analizează posibilitatea alocării de la bugetul local a unor fonduri destinate să acopere o parte din subvenţia de la stat. Acestea se vor atribui gradual, în funcţie de situaţia financiară a beneficiarilor, direct proporţional cu nevoile lor. Principiul de acordare a acestor subvenţii va fi de a ajuta persoanele cele mai defavorizate.


Peste 40.000 de apartamente, cu peste 100.000 de oameni sunt în acest moment racordate la sistemul centralizat de termoficare.

In ultimii ani, R.A.Termoficare a realizat un amplu program de modernizare a sistemului de producere si distribuire a energiei termice, dintre care amintim:

1. Implementarea sistemului de cogenerare
Avantajele cogenerării – sunt asigurate preţuri competitive: la producerea energiei electrice în cogenerare, acestea fiind cu 10% mai mici decât tarifele din piaţa energiei, iar la energia termică tarifele sunt cu 20% mai scăzute decât ale unei instalaţii termice clasice.

2. Modernizarea si automatizarea centralelor termice, prin înlocuirea cazanelor la 23 de centrale termice şi înlocuirea arzătoarelor şi automatizarea proceselor în 60 centrale termice, echiparea centralelor cu pompe de înaltă eficienţă în 61 centrale termice, înlocuirea schimbătoarelor de căldură cu plăci – în 107 centrale termice şi puncte termice, Sistem de telegestiune (dispecerizare) on-line a centralelor şi punctelor termice.

3. Automatizarea cazanului de apa fierbinte si modernizarea sistemului de pompare
Doar în ultimii ani (2007 – 2009), s-au făcut investiţii de peste 33,5 milioane de lei în sistemul centralizat de termoficare.

Investitii RAT 2010, generatoare de economii

1. Instalarea a două cazane de apă fierbinte, investiţie de 2,4 milioane euro, care are ca efect o economie de peste 900.000 Euro/an în producerea energiei termice.
Este o investiţie a parteneriatului româno-german – un parteneriat între RAT, E-ON Ruhrgaz International A.G. şi Rhein Energie – acţionare la S.C. Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (câte o treime fiecare).

2. Realizarea de lucrări suplimentare de modernizare şi de reducere a pierderilor de energie, folosind resursa umană proprie, care aduce o economie de cca 130.000 euro.

3. O serie de măsuri punctuale de reducere a costurilor, în concordanţă cu măsurile de austeritate stabilite la nivel naţional şi local.