Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania ai carui locuitori vor avea acces la tehnologii medicale de cea mai inalta calitate. Printr-un parteneriat strategic intre un investitor privat, comunitatea stiintifica medicala a Clujului, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu” si Primarie, la Cluj-Napoca se va deschide primul spital universitar privat din Romania si, in acelasi timp, cel mai mare spital privat din tara.
 
Este cel de-al doilea spital al grupului Pelican (primul fiind deschis in toamna anului 2008 in Oradea), grup care cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania.
 
Prin aceasta investitie se vor crea 500 de noi locuri de munca directe, atat pentru studii medii cat si superioare. Investitorii au anuntat ca firma care va administra acest spital va avea sediul in Cluj-Napoca, astfel toate taxele si impozitele generate de activitatea spitalului vor fi platite la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, estimarile aratand faptul ca aceasta comapnie se va numara printre marii contributori la bugetul local
Totodata la serviciile medicale prestate in cadrul saitalului vor avea acces toti clujenii, intrucat unitatea spitaliceasca va avea contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care va deconta analize, tratamente si spitalizare si pentru beneficiarii seriviciilor medicale ale acestui spital. 
 
Investitia pentru edificarea si dotarea spitalului se ridica la 50 de milioane de euro, iar termenul estimat pentru finalizarea acesteia este luna mai 2012. Spitalul Pelican Cluj-Napoca se va ridica pe Calea Turzii 178.
Spitalul va oferi o gama completa de servicii medicale, acoperind intregul spectru de specialitati medicale si chirurgicale. Unitatea va dispune de o sectie moderna de terapie intensiva, va oferi servicii medicale in ambulator si servicii de spitalizare de zi si, de asemenea, va oferi posibilitatea realizarii unor investigatii medicale complete.  Pacientii vor beneficia de servicii la standarde competitive la nivel european atat prin calitatea corpului medical si a conditiilor de spitalizare, cat si prin inaltul nivel tehnologic al echipamentelor si aparaturii din dotare. Conform noilor clasificari ale Ministerului Sanatatii, Spitalul Universitar Pelican din Cluj va fi clasificat in categoria I de spitale inca de la deschidere.
 
Spitalul va avea suprafata totala de peste 23.000 mp, o capacitate totala de 330 de paturi. Dotarile vor fi urmatarele:
 
           10 sali de operatie multifunctionale – dotate cu cele mai noi tehnologii chirurgicale existente pe piata, respectand toate normele europene in vigoare
           2 sali de nastere naturala, 1 sala de nastere cu bazin cu apa, 2 sali cezariene;
           centru de imagistica dotat cu aparatura de ultima generatie
           centru de radioterapie ultramodern
           laborator de analize si laborator anatomo-patologic
           peste 90 de rezerve cu 1 sau 2 paturi
 
Primarul Sorin Apostu
„Aceasta investitie este un argument in plus in sustinerea ideii ca serviciile de inalta calitate fac parte din atributele incontestabile si indentitare ale orasului nostru, alaturi de statutul de centru universitar si multiculturalismul sau. Un astfel de spital le va oferi clujenilor posibilitatea de a se trata acasa, daca vreodata inainte au luat in calcul sa caute vindecarea la Viena, pentru ca de anul viitor vor avea au aici, pe Calea Turzii, aceleasi conditii si specialisti de talie europeana”
 
Prof. dr. Constantin Ciuce, Rectorul Universitații de Medicina și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca:
“Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a decis stabilirea unui parteneriat intre universitate si Spitalul Privat “Pelican”. In cadrul acestui parteneriat, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” va utiliza spatiile si echipamentele medicale ale spitalului privat pentru desfasurarea activitatii practice specifice invatamantului medical. Avem certitudinea ca prin constructia acestui spital in Cluj-Napoca se va face un pas inainte in asigurarea sanatatii comunitatii transilvane la inalte standarde de calitate. Spitalul va fi destinat mai mult rezidentilor, care vor beneficia de conditii optime de activitate, iar cei care pana acum ajungeau sa plece in strainate vor alege de acum sa ramana la Cluj-Napoca. Cadrele didactice ale universitatii vor ajunge sa lucreze in acest spital. Sistemul public este deservit de universitati, dar in acelasi timp noi vom merge mai departe in acest parteneriat. Medicii care lucreaza in Cluj sunt la fel de valorosi ca si cei care lucreaza in strainatate. Consider ca acest parteneriat este in favoarea pacientului si a relatiei medic-pacient”
 
Dr. Ovidiu Cacuci, medic primar ortopedie-traumatologie, reprezentantul Spitalului Pelican
“Clujul e foarte aproape sa devina epicentrul medicinei romanesti. Sunt mandru ca pe Calea Turzii va fi ridicat un spital care va beneficia de cea mai performanta aparatura medicala la nivel mondial. Spitalul va avea categoria I si va contribui la aducerea in aceasta unitate a colegilor mei plecati de acasa in strainatate. Astfel, clujenii vor putea fi tratati corespunzator chiar aici la ei acasa, nemaifiind nevoie sa aleaga alte destinatii europene pentru rezolvarea problemelor medicale, iar Cluj-Napoca va deveni un reper pe harta medicala a Europei. In scurt timp si strainii vor veni aici”