Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” a fost prezentat în cadrul unei dezbateri sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică miercuri, 26 iulie 2023.
Dezbaterea de ieri reprezintă doar începutul unui proces complex, la care Primăria și partenerii săi invită toți actorii din oraș, de la cetățeni până la instituții, ONG-uri și companii să se alăture acestui efort comun. Acest proces are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă, iar membrii proiectului recent câștigat „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”* și-au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot – Mănăștur.
„La nivel mondial, orașele produc peste 70% din emisiile de dioxid de carbon, prin urmare politicile publice de la nivel local au cel mai mare impact în vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatică, pe care Uniunea Europeană l-a asumat prin Pactul Verde European. La Cluj-Napoca, drumul către neutralitate climatică începe prin lansarea în dezbatere publică a Planului de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. Timp de 3 luni de zile, vom culege toate propunerile și opiniile celor interesați, pe care le vom integra în așa fel încât să implementăm cea mai bună variantă a Planului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, președintele Board-ului CIIC și secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Ne aflăm în fața celui mai ambițios proiect cu viziune pe care îl are Clujul pentru următorii 20 de ani, care răspunde nevoilor prezentului și viitorului. În implementarea proiectului, avem nevoie și de cetățeni, care trebuie să fie parte integrantă, nu doar un destinatar al acestui Plan. Construim împreună cu cetățenii acestui oraș cel mai bun oraș pe care îl putem avea: un oraș cu slujbe bine plătite, cu o bună calitate a vieții, un oraș în care să ne întemeiem familii și să ne creștem copiii, să ne trăim bătrânețile și să ne bucurăm de nepoții noștri. Nu mai putem sta pasivi, așteptând să treacă viața prin fața noastră și, mai ales, să le compromitem viitorul copiilor și nepoților. Acest Plan nu este numai despre mai mult spațiu verde în oraș, despre mai puține mașini, transport nepoluant sau despre colectare selectivă, reabilitarea termică a clădirilor, acoperișuri verzi, ci este despre o viziune de ansamblu care, închegând toate aceste elemente, va face diferența. Vremurile pe care le trăim ne impun fiecăruia dintre noi, cetățeni și autorități, să ne schimbăm modul de gândire, de trai, de deplasare, modul cum ne raportăm la familie și la viața zilnică”, a explicat primarul Emil Boc.
Ce înseamnă pentru Cluj-Napoca drumul către neutralitate climatică:
– În anul 2022, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.
– *În primul apel de proiecte lansat în cadrul Misiunii UE pentru ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător.
Consorțiul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” este coordonat de către Municipiul Cluj-Napoca – în calitate de partener lider și următorii parteneri de implementare: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Transilvania IT Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Urbannect, Zona Metropolitană Cluj.
– În data de 19 iunie 2023, Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” cu Autoritatea de Management – EIT Climate-KIC HBV – desemnată de Comisia Europeană pentru gestionarea apelului, contract în valoare de 1.5 milioane euro.
– Pentru realizarea obiectivelor Planului de Acțiune Climatică 2030 a fost înființată Coaliția pentru neutralitate climatică Cluj-Napoca 2030 / Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition, care va funcționa sub umbrela CIIC – principalul mecanism de guveranță participativă al Primăriei Cluj-Napoca.Cu ocazia prezentării Planului de Acțiune Climatică 2030, a fost lansată și o invitație publică către toți cei interesați să adere la Coaliția pentru neutralitate climatică Cluj-Napoca 2030 / Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition. În acest sens, cei interesați, sunt rugați să completeze formularul disponibil la acest link și să-l trimită pe adresele de e-mail imaginatiecivica@primariaclujnapoca.ro sau registratura@primariaclujnapoca.ro.
De asemenea, Planul de Acțiune Climatică 2030, alături de metodologia care a stat la baza elaborării acestuia, precum și prezentările din cadrul dezbaterii publice ”Cluj-Napoca 2030: către neutralitate climatică” pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică sau accesând direct următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/prezentari-in-cadrul-ciic-2023/