Bastionul Croitorilor făcea parte din Vechea Cetate a Clujului, ridicată pe parcursul secolului al XV-lea din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei. Bastionul a fost realizat de breasla croitorilor, care îl şi apăra. Două secole mai târziu, această funcţie era preluată de mercenarii germani aflaţi în solda oraşului.
De-a lungul timpului, Bastionul croitorilor a fost distrus şi reconstruit în mai multe rânduri. A fost locul unei răzmeriţe a mercenarilor care nu-şi mai primiseră soldele, dar şi al asediilor succesive din partea lui Mózes Székely (1603) şi ale paşei Kuciuk (1660). A fost afectat şi de o explozie cauzată de un fulger care a lovit magazia de muniţii. În timpul războaielor dintre curuţii răsculaţi şi lobonţi (1703-1711) a fost aruncat în aer. A fost reconstruit în forma actuală de generalul austriac Kriegsbaum (1718).
În perioada comunistă a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al oraşului, care includea şi un atelier de restaurare şi un laborator de fotografie, niciodată deschis pentru publicul larg.
Astăzi Bastionul Croitorilor a fost redeschis ca spaţiu multifuncţional, incluzând Centrul de Cultură Urbană, o sală de conferinţe, un salon de expoziţii şi o cafenea.
Bastionul Croitorilor găzduiește expoziții, evenimente private, workshopuri, conferințe, spectacole/teatru, lansări de carte/promovare produse, târguri, recepții.
Date tehnice
Catul I
Spațiu destinat atât expozițiilor cât și recepțiilor
Capacitate: Aproximativ 53 m2
Recepție mese standing – recomandat 70 persoane (maxim 100)
Catul al II-lea
Spațiu destinat conferințelor
Capacitate: 50 m2 + podium
Conferințe – maxim 60 persoane/scaune
Catul al III-lea
Spațiu destinat expozițiilor
Capacitate: 46 m2
Catul al IV-lea
Spațiu destinat expozițiilor
Capacitate: 25 m2
Adina Pop – Șef Serviciu Managementul Evenimentelor – 0752573481 – adina.pop16@gmail.com
Ioana Turșan – Responsabil evenimente – 0753534228 – tursanioana@yahoo.com
Tudor Neamțu – Responsabil evenimente – 0766818174 – neamtu_tudor@yahoo.com