Comunicat de presa

(22 septembrie 2016)

 

Ref: Cea de a treia editie a „Ghidului tranzactiilor imobiliare din Cluj-Napoca” – un proiect unic in Romania care ofera o oglinda fidela a realitatii tranzactiilor pe una dintre cele mai dinamice piete imobiliare din tara

 

Echipa de evaluatori membri ai ANEVAR coordonata de Adrian Vascu, Senior Partner al companiei de consultanta Veridio in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, anunta publicarea celui de al treilea ghid realizat pe baza tranzactiilor imobiliare incheiate intre vânzatori si cumparatori pe raza municipiului, in anul 2015.

Acest proiect unic in Romania se realizeaza anual cu sprijinul Directiei de Impozite si Taxe Locale a Primariei din Cluj-Napoca, in baza informatiilor oficiale din contractele de vânzare-cumarare inregistrate si contine date privind volumul si valoarea totala a proprietatilor tranzactionate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietati (apartamente, case, terenuri, altele), preturile medii pe metru patrat repartizate pe cartiere si pe intregul municipiu, precum si multe alte cifre relevante.

“Suntem bucurosi ca am continuat demersul inceput cu trei ani in urma punând astazi la dispozitia celor interesati trei editii consecutive ale singurului ghid imobiliar din România care are la baza informatiile din contractele de vânzare-cumparare. Informatiile diverse continute de aceste ghiduri permit analize diverse cu rezultate foarte interesante. Vom continua acest proiect si ne dorim ca si alte localitati din România sa realizeze acelasi lucru”, a declarat Adrian Vascu, initiatorul acestui proiect si Senior Partner al companiei Veridio.

“Acest demers este extrem de important pentru noi din mai multe motive, de la faptul ca este un nou exemplu de implicare a specialistilor in comunitate cu scopul de a creste calitatea vietii, pâna la faptul ca ne ofera un reper oficial, clar, transparent care este de natura a descuraja orice tentativa de speculare a pietei sau de crestere artificiala a preturilor imobiliarelor. Oricine vrea sa stie care e valoarea reala a pietei, poate consulta liber acest ghid pe site-ul primariei, ultimele trei editii oferindu-le si o imagine de ansamblu, astfel incât orice decizie se poate lua in cunostina de cauza”, a explicat Emilia Botezan, sefa biroului Relatii Externe si Investitori din cadrul Primariei, departament care a creat la rândul sau un instrument de acces pentru companii, la informatii relevante din perspectiva economica, www.clujbusiness.ro – pe care poate fi gasit si acest ghid.

 

Câteva informatii inedite pe care le releva acest studiu arata ca:

 

Cea mai scumpa casa tranzactionata este localizata in cartierul Andrei Muresanu, tranzactia fiind incheiata la putin peste 1,2 milioane euro.

Cel mai scump teren a fost tranzactionat in cartierul Intre Lacuri la putin peste 600 mii euro. Manastur a fost cartierul cu cele mai multe tranzactii (1.194 tranzactii), precum si cartierul cu cele mai valoroase tranzactii (~49,9 milioane euro).

Cele mai mari tranzactii au fost realizate de persoane juridice si includ o cladire tip office si un supermarket.

Top 10 cele mai valoroase tranzactii realizate de catre persoanele juridice insumeaza peste 15,5 milioane de euro din cele aprox. 56 de milioane euro tranzactionate de PJ in 2015.

in luna septembrie s-au inregistrat cele mai multe tranzactii imobiliare la nivelul municipiului.

Strada Buna Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzactii (235 tranzactii), cât si strada cu cele mai valoroase tranzactii (~13,8 milioane euro).

Cea mai mare suprafata de teren tranzactionata a fost de aproximativ 15.000 mp.

Cea mai mare valoare lunara a tranzactiilor s-a inregistrat in luna iunie, aprox. 37,4 milioane euro.

Cel mai frecvent au fost tranzactionate parcele de teren cu suprafete cuprinse intre 500 si 1.000 mp.

Cel mai des au fost tranzactionate apartamente cu suprafete utile cuprinse intre 35 si 55 mp Doar 25,7% din tranzactiile cu proprietati imobiliare sunt finantate din credite bancare.

Achizitiile persoanelor juridice reprezinta 15,6% din valoarea tranzactiilor.

 

Ghidul tranzactiilor imobiliare din Cluj-Napoca – anul 2015