Contact operator salubritate:

SC Supercom SA – Tel. 0264-954

Contractul de servicii de salubrizare pe raza județului Cluj, respectiv colectare și transport deșeuri municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri, precum și operarea și administrarea spațiilor de transfer a intrat în vigoare începând cu 27.01.2023.

Operator: S.C. SUPERCOM S.A.

Contractele vor putea fi întocmite online începând cu data de 23 ianuarie pe: www.supercom.ro sau fizic, în următoarele locații din Cluj-Napoca:

str. Calea Dezmirului nr. 12

Orar: Luni-vineri: 8:00-17:00

str. Constantin Brâncuși nr. 18

Orar: Luni-vineri: 8:00-17:00, Sâmbătă: 9:00-14:00 

Contact: contractarecluj@supercom.ro / Nr. tel. dispecerat: 0784002839

Documente necesare pentru încheiere contract:

  • copie Carte de identitate/Buletin identitate proprietar;
  • copie act care atesta calitatea de proprietar (Contract de vânzare-cumpărare / Extras CF nu mai vechi de 3 luni).

SC Supercom SA va organiza campanii de informare a cetățenilor privind modalitatea de colectare a deșeurior, programul de colectare, tarife aplicate, etc

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții.

De ce este importantă colectarea selectivă?
Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.

PROGRAMUL DE COLECTARE A DEȘEURILOR POATE FI CONSULTAT AICI


Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:

  • plastic/metal
  • hârtie/carton
  • sticlă
  • deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case):

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

  • plastic/metal – galben;
  • hârtie/carton – albastru;
  • sticlă – verde;
  • deșeuri reziduale – negru;

La gospodăriile individuale (case):

În sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Important!
Este interzisă amestecarea deșeurilor.
Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

PLASTIC/METAL

→ Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
Exemple:
DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON

→ Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).

Prin împăturire se economisește spațiu!

Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ
→ Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple:
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

Categorii speciale de deșeuri
DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
→ La blocuri:

Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24:

  • 0264-984 – Telefonul Primarului
  • 0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale.

→ La case:
Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc.

Deșeurile voluminoase se ridică contra cost de la domiciliu, de către operatorul de salubritate, în baza unei solicitări.

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII

Deșeuri de construcții și demolări rezultate din gospodăriile populației în urma activităților de amenajare/reamenajare interioară a locuințelor. Din categoria deșeurilor de construcții și demolări este permisă colectarea următoarelor deșeuri:

  • Beton

  • Cărămizi

  • Țigle și produse ceramice

  • Amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase

  • Polistiren

  • Rigips

  • Vată minerală

Deșeurile de construcții și demolări (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase) pot fi  colectate de către operatorii de salubritate, de la domiciliu, la solicitarea deținătorilor de deșeuri, persoane fizice

Deșeurile de polistiren, rigips și vată minerală pot fi:

– colectate de la domiciliu, transportate și depozitate la cele două centre, de către operatorii de salubritate, la solicitarea cetățenilor (persoane fizice)

Deșeurile de construcții se vor transporta în saci rezistenți și nu vor conține poliuretani, sticlă, pământ.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)

Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00.

Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații:
• Strada Tăietura Turcului, pe platoul situat înainte de strada Vântului
• Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107

Cetățenii și companiile din municipiul Cluj- Napoca beneficiază de un serviciu gratuit și permanent de colectare a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție, asigurat  în baza unor parteneriate cu Primăria municipiului Cluj- Napoca:

  • parteneriat cu operatorul RoEcollect: pentru programarea preluării, clujenii au la dispoziție numărul de telefon 0755. 406406 (de luni- vineri, între orele 9-17) sau formularul de contact (24/7 ): https://roecollect.ro/contact/
  • parteneriat cu operatorul TGP-The Green Project SRL: pentru programarea preluării, clujenii au la dispoziție numărul de telefon 0744.781.781(de luni- vineri, între orele 9-17) sau formularul de contact (24h/7 zile): http://thegreenproject.ro/comanda/

    De asemenea, începând din luna mai 2023, în cadrul parteneriatului cu operatorul autorizat TGP – The Green Project, clujenii au la îndemână 5 PUNCTE DE COLECTARE a aparatelor electrice de mici dimensiuni vechi, defecte, amplasate în principalele piețe agro-alimentare din Municipiul Cluj-Napoca.

    Proiectul a fost implementat cu susținerea OIREP ECO POSITIVE și al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj și propune clujenilor încă o soluție pentru debasarea responsabilă a aparatelor electrice de mici dimensiuni, la îndemâna lor, în proximitatea locuinței sau biroului lor, în completarea SERVICIULUI PERMANENT și GRATUIT de preluare de la domiciliu / sediu firmă a aparatelor de mari dimensiuni.

    • ECO BOX este disponibil începând în următoarele piețe:

      • Piața Flora – Aleea Padin 21

      • Piața Zorilor – Strada Zorilor

      • Piața Ira – Strada Dâmboviței

      • Piața Hermes -Strada Albac

      • Piața Grigorescu – Strada Fântânele 53

    Pe lângă aceste puncte de colectare reamintim și de ECO BOX-ul din curtea Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu” – Strada Moților, nr. 24, Cluj-Napoca.

    Aparatele de mici dimensiuni cum ar fi cuptorul cu microunde, laptorul, cafetiera, fierul de călcat, robotul de bucătărie, tastatura, mixerul, telecomanda, telefonul defect, bateriile uzate și multe alte aparate electrice mici care au dimensiunea maxima de 40 x 40 cm au de acum un loc dedicat colectării și de unde poți fi sigur că vor porni mai departe spre reciclare.

  • parteneriat cu  ECOTIC pentru punerea la dispoziția instituțiilor publice și a companiilor din Cluj-Napoca a Serviciului de Colectare a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE).  Preluarea GRATUITĂ în Municipiul Cluj-Napoca a deșeurilor electrice, becuri, neoane și baterii, contactând 021 9641 sau completând formularul de pe acest link:  https://www.ecotic.ro/formular-ridicare-deee/

    – Recipiente GRATUITE de colectare deșeuri electrice, baterii, becuri și neoane:

    https://www.ecotic.ro/formular-vreau-recipiente-de-colectare/

    – Garanția reciclării la standarde europene a deșeurilor electrice predate prin intermediul ECOTIC

    – Persoană dedicată de contact pentru transmiterea documentelor de trasabilitate și casare necesare conform legii

    Comenzile de preluare DEEE de orice dimensiuni, de la birou, pot fi transmise direct către logistica@ecotic.ro.


Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin HCL 619/2022:

  • Tarif pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul urban – Turec =241,89 lei/tonă fără TVA; respectiv 1,17 lei/pers/lună fără TVA.
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul urban – Turez = 301,18 lei/tonă fără TVA; respectiv 3,72 lei/pers/lună fără TVA
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul rural – Trrec = 566,02 lei/tonă fără TVA; respectiv 1,26 lei/pers/lună fără TVA.
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul rural – Trrez = 490,81 lei/tonă fără TVA; respectiv 3,20 lei/pers/lună fără TVA.
  • Tarif pentru colectare deseurilor reciclabile similare (inclusiv de la administratorii de piețe)- Toprec = 296,36 lei/tonă fără TVA;
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile similare (inclusiv de la administratorii de piețe) – Toprez = 247,89 lei/tonă fără TVA;
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor menajere periculoase la solicitare – Tperic = 447,60 lei/tonă fără TVA;
  • Tarif pentru colectarea deșeurilor voluminoase la solicitare – Tvolum = 164,46 lei/tonă fără TVA;
  • Tarif pentru colectarea, transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor de construcții-demolări la solicitare – TC-D= 197,22 lei/tonă fără TVA;
  • Tarif pentru colectarea, transportul și neutralizarea deșeurilor de cadavre de animale de pe domeniul public = 29.137,09 lei/tonă ;
  • Tarif pentru operarea și administrarea stațiilor de transfer – TST = 265,57 lei/tonă fără TVA;

SANCȚIUNI:
persoane fizice: 5000 – 15.000 ei.
persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

Lista operatorilor economici colectori autorizați care preiau prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație, de la locul de generare a acestora înregistrați la Primăria municipiului Cluj Napoca.


Începând cu data de 31.01.2023, Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu SC Supercom SA, organizează campanii mobile de colectare a deșeurilor voluminoase, a deșeurilor provenite din activitățile de construcții și Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE), în locațiile centrelor de colectare, astfel:

Programul și punctele de colectare:

Operator de salubrizare

Locul de colectare

Orar de colectare

Deșeuri voluminoase

Orar de colectare

Deșeuri din construcții

Orar de colectare

DEEE

SC Supercom SA

Str. Fabricii fn

În fiecare zi de

Marți și Sâmbătă

în intervalul orar 9-17

În fiecare zi de

Joi

în intervalul orar 9-17

În fiecare zi de

Marți, Joi și Sâmbătă

în intervalul

orar 9-17

Str. Bucium fn

În perioada 11.04-15.04.2023 deșeurile voluminoase se vor colecta și în ziua de vineri, în intervalul orar 9-17, iar deșeurile de construcții se vor colecta și în ziua de miercuri, în intervalul orar 9-17.

Astfel, persoanele fizice vor putea preda gratuit deșeurile voluminoase precum: mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, respectiv deșeuri de construcții, provenite din activități de construcții și demolări, care nu necesită autorizație de construcție, precum: cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase (excepție polistiren, rigips, vată minerală), DEEE în punctele de colectare mobilă, mai sus menționate.

Cantități TOTALE de deșeuri de construcții și demolări, care pot fi predate:

1 mc/lună/persoană, pentru deșeurile care intră în categoria deșeurilor de construcții (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase).

În aceste locații, operatorul de salubritate va asigura câte o autoutilitară în care se vor colecta deșeurile voluminoase, deșeurile provenite din activitățile de construcții și DEEE, în zilele de colectare și intervalul orar stabilit.